Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 25. dubna 2017

Buchbinderova klidná síla

Rudolf Buchbinder je rakouský klavírista, který patří mezi světovou klavíristickou extraligu a vloni se přehoupl přes sedmdesát let.

Je to typický Vídeňák a na to, že se narodil v roce 1946 v Litoměřicích si asi ani nepamatuje a tím spíš nezná češtinu. Je věrný vídeňské tradici a Mozarta považuje za nejgeniálnějšího hudebníka všech dob. "Byl to boží dárek lidstvu," prohlašuje. Ovšem jeho lidská stránka se mu až tak sympatická nezdá: "Byl to malý gauner. Přesto jako by stále trval strach ukázat jeho život takový, jaký skutečně byl. Místo toho se mu nasazuje svatozář... Byl bohatý, ale všechno prohrál v hazardu. Prvním kusem nábytku v každém jeho novém bytě nebyl klavír, ale kulečníkový stůl." I on ho však má ve svém domácím hudebním salónu, hned vedle dvou Steinwayů. Buchbinderovou hlavním parketou je však Beethoven. Komplet jeho 32 sonát hrál už víc než 50x a pořídil tři jejich nahrávky. A v jeho hudebním archivu je 18 nahrávek druhých klavíristů. A o skladateli říká, že je nejromantičtější ze všech, a že když napíše "espressivo", znamená to něco hluboce emocionálního, něco mimořádného, něco, co by mohlo zastavit čas.

Nebylo mu ani 20 let, když dostal zvláštní cenu Van Cliburnovy klavírní soutěže, je čestným členem Vídeňské filharmonie a vídeňského Musikvereinu a je samozřejmě známý i v Česku, což dokumentuje i fotografie z konce 60. let.
Rudolf Buchbinder, Zdeněk Košler, Karel Ančerl a Josef Suk
Relativně často se také vrací, i když je přijímán s jakousi samozřejmostí, přičemž mnohem méně zdatní klavíristé jsou oslavováni jako hvězdy. Dvakrát hrál na Pražském jaru, hrál i v Ostravě a Brně. Je ale světoběžník, takže v únoru hrál s Vídeňskými filharmoniky v New Yorku, v březnu v Šanghaji, pak v Londýně Brahmsův koncert pod taktovkou Jakuba Hrůši, zítra hraje ve Filadelfii, v květnu Petrohrad atd.

Měl jsem to štěstí ho slyšet třikrát. V roce 2013 hrál v Rudolfinu s Českou filharmonií a Manfredem Honeckem neuvěřitelný Klavírní koncert F dur George Gershwina, o rok později ve vídeňském Theater an der Wien hrál Beethovenovy sonáty a potřetí 22. dubna 2017 znovu v Rudolfinu při klavírním recitálu. Jeho hra se těžko popisuje, je naprosto suverénní technicky, nepředkládá divákovi žádnou okázalost, žádné hvězdné machrování, ale jeho výraz je přesto plný noblesy a života, prostě klidná síla.

Dokonalý klavírista, co vypadá jako úředník z ministerstva před penzí
Z celého programu bych přesto vyzvedl Appassionatu, protože snad nejlépe naplňuje to, co se mi vybaví při vyslovení slova Beethoven. Energie, něha, obtížnost na hranici proveditelnosti. A také motiv z Osudové. A úplně na závěr, jako druhý přídavek zahrál Soirée de Vienne, perlivou parafrázi Straussových valčíků přesně zapadající do jarní atmosféry, vyvolávající nostalgickou vzpomínku na Vídeň fin de siécle a podanou s humorem skrytým za solidní maskou vyššího úředníka.

A abych nebyl podezírán jen z vršení planých slov, vkládám jeho nahrávku Appassionaty.


Kdyby se naskytla příležitost poslechnout si ho znovu, nebudu váhat.


RUDOLF BUCHBINDER – KLAVÍRNÍ RECITÁL
Dvořákova síň, Rudolfinum 
22.4.2017 19:30

LUDWIG VAN BEETHOVEN 
Sonáta č. 8 c moll op. 13 „Patetická“
Sonáta č. 10 G dur op. 14
Sonáta č. 23 f moll op. 57 „Appassionata“
FRANZ SCHUBERT 
4 Impromptus op. 90 D 899 

              přestávka 

LUDWIG VAN BEETHOVEN 
Sonáta č. 10 G dur op. 14
Sonáta č. 23 f moll op. 57 „Appassionata“
Rudolf BUCHBINDER | klavír

Žádné komentáře:

Okomentovat