Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 3. března 2017

Metropolitní živě

Metropolitní opera v New Yorku odhalila program příští sezóny. Je to 25 inscenací a 220 představení
včetně 10 operních přenosů Live in HD. Můžeme se těšit na pět nových inscenací, včetně dvou premiér. Sezónu odstartuje nové nastudování Belliniho ikonické Normy, ve které vystoupí fenomenální Sondra Radvanovsky. Bulharská operní superstar Sonja Jončeva zazáří v nejhranější Bohémě i v málo zařazované Luise Miller, kde spojí síly s nadčasovým pěvcem Plácidem Domingem. Český barytonista Adam Plachetka se blýskne v nové inscenaci Così fan tutte.


PROGRAM PŘENOSŮ LIVE IN HD V SEZÓNĚ 2017/2018

Vincenzo Bellini: Norma /nová inscenace/

7. října 2017
Dirigent: Carlo Rizzi
Režie: Sir David McVicar
Obsazení: Sondra Radvanovsky (Norma), Joyce DiDonato (Adalgisa), Joseph Calleja (Pollione), Matthew Rose (Oroveso)


Sondra Radvanovsky je zkušená sopranistka, která od roku 1995 zpívala v MET ve více než 200 představeních, Normu až před 4 roky. Naposledy v ní vystoupila v Torontu vloni v říjnu a vedle ní zpívala Adalgisu Isabel Leonard. Původně měla Normu v MET zpívat Anna Netrebko, ta však v květnu oznámila, že to není role pro ní, což postihlo i Covent Garden, kde ji nahradila Sonya Yoncheva.

Joyce DiDonato vytvořila za 12 let spolupráce s MET 9 postav, z nichž  šest bylo možné vidět v přímých přenosech. Vesměs to byly výkony nezapomenutelné, Adalgisu však mezi ně nepatřila, ale zpívala ji v roce 2010 v Salcburku vedle Edity Gruberové.

Také Joseph Calleja je v MET zavedený tenorista a Polliona zpíval v již zmíněné inscenaci ROH vloni na podzim vedle Yonchevy.

Matthew Rose v Normě rovněž debutuje, ale jinak tam má za sebou již více než 50 představení a v minulém roce se ve Figarově svatbě střídali s Adamem Plachetkou v rolích Masetta a Leporella. Jméno napovídá, že by to mohl být potomek Mahlerových sester, jejichž někteří synové odešli do Severní Ameriky, ale nic dalšího tomu nenasvědčuje.

Wolfgang Amadeus Mozart: Die Zauberflöte (Kouzelná flétna) 

14. října 2017
Dirigent: James Levine
Režie: Julie Taymor
obsazení: Golda Schultz (Pamina), Kathryn Lewek (Queen of the Night), Charles Castronovo (Tamino), Markus Werba (Papageno), Christian Van Horn (Sprecher), Sarastro (René Pape)


Nezmar James Levine diriguje přes nejeden zdravotní handicap do roztrhání těla.

Thomas Adès: The Exterminating Angel (Anděl zkázy) /premiéra v Met/

18. listopadu 2017
Dirigent: Thomas Adès
Režie: Tom Cairns
obsazení: Audrey Luna (Leticia Maynar), Amanda Echalaz (Lucia de Nobile), Sally Matthews (Silvia de Ávila), Sophie Bevan (Beatriz), Alice Coote (Leonora Palma), Christine Rice (Blanca Delgado), Iestyn Davies (Francisco de Ávila), Joseph Kaiser (Edmundo de Nobile), Frédéric Antoun (Raúl Yebenes), David Portillo (Eduardo), David Adam Moore (Col. Álvaro Gómez), Rod Gilfry (Alberto Roc), Kevin Burdette (Señor Russell), Christian Van Horn (Julio), John Tomlinson (Dr. Carlos Conde)


Britský skladatel osobně nastuduje operu, která je adaptací stejnojmenného filmu Luise Bunuela z roku 1962. Režisér Tom Cairns spolupracoval na scénáři a společně připravili světovou premiéru vloni v Salcburku a britskou příští měsíc v Covent Garden. Také většinu zpěváků přivádí z Anglie.

Giacomo Puccini: Tosca /nová inscenace/

27. ledna 2018
Dirigent: Andris Nelsons
Obsazení: Kristine Opolais (Tosca), Jonas Kaufmann (Cavaradossi), Bryn Terfel (Scarpia), Patrick Carfizzi (Sacristan)


Bezpochyby druhý (pro někoho první) hit přenosové sezóny. Kristina Opolais je snad herecky nejpřesvědčivější zpěvačka, která jde v posledních letech od jednoho velkého úspěchu v MET k druhému. Vedle Dvořákovy Rusalky přenášené v minulém týdnu to byly hlavně další dvě Pucciniho opery Madama Butterfly a Manon Lescaut v minulé sezóně, kde jejím partnerem byl Robert Alagna. S Jonasem Kaufmannem zpívala Tosku s obrovským úspěchem v Covent Garden.  A další hvězda Bryn Terfel jako darebák Cavaradossi určitě skvěle doplní trio představitelů hlavních rolí. Dirigent Andris Nelsons je manželem Opolais a v současné době působí jako hudební ředitel Boston Symphony Orchestra.

Gaetano Donizetti: L’elisir d’amore (Nápoj lásky) 

10. února 2018
Dirigent: Domingo Hindoyan
Režie: Bartlett Sher
obsazení: Pretty Yende (Adina), Matthew Polenzani (Nemorino), Davide Luciano (Belcore), Ildebrando D’Arcangelo (Dulcamara)


Elixír lásky v luxusním obsazení rozhodně nezklame. Zatímco Matthew Polenzani je zkušený metropolitní Nemorino, hvězda Pretty Yende vystřelila před 4 1/2 roky v La Scale, Adinu zpívala poprvé předloni v Berlíně, poté vloni v Mnichově a letos v květnu ji čeká Londýn.

Giacomo Puccini: La bohème (Bohéma)

24. února 2018
Dirigent: Marco Armiliato
Režie: Franco Zeffirelli
obsazení: Sonya Yoncheva (Mimì), Susanna Phillips (Musetta), Michael Fabiano (Rodolfo), Lucas Meachem (Marcello), Alexey Lavrov (Schaunard), Matthew Rose (Colline), Paul Plishka (Benoit/Alcindoro)


Sonya Yoncheva a Susanna Phillips spolu s Michaelem Fabiano jsou zárukou kvality, zvláště když orchestr povede stálice Marco Armiliato.

Gioachino Rossini: Semiramide

10. března 2018
Dirigent: Maurizio Benini
Režie: John Copley
obsazení: Angela Meade (Semiramide), Elizabeth DeShong (Arsace), Javier Camarena (Idreno), Ildar Abdrazakov (Assur), Ryan Speedo Green (Oroe)

Wolfgang Amadeus Mozart: Così fan tutte (Takové jsou všechny) /nová inscenace/

31. března 2018
Dirigent: David Robertson
Režie: Phelim McDermott
obsazení: Amanda Majeski (Fiordiligi), Serena Mal (Dorabella), Kelli O’Hara (Despina), Ben Bliss (Ferrando), Adam Plachetka (Guglielmo), Christopher Maltman (Don Alfonso)


Obrázky z přípravy vyvolávají trochu rozpaky, ale českého diváka bude nejspíš zajímat především Adam Plachetka, který roli Guglielma mnohokrát zpíval na scéně Stavovského divadla. Podstatná bude "chemie" mezi hlavními postavami, což je vždy neznámá. Z poslední doby existují nahrávky dvou parádních inscenací: v roce 2009 zpívali Miah Persson, Bo Skovhus a Isabel Leonard v Salcburku a loňská z Aix-en-Provence s Kate Lindsey byla posazena kamsi do drsné Afriky, tak bude s čím srovnávat. A dirigent David Robertson byl nedávno v Praze, kde s Českou filharmonií provedl symfonii Oliviera Messiaena Turangalîla a navíc na podzim dirigoval v Metropolitní Janáčkovu Jenůfu, takže je to vlastně náš člověk. Navíc působilo sympaticky, že když před časem dirigoval orchestr mladých Američanů v Carnegie Hall, obul si k fraku stejné červené tenisky, jaké měli mladí muzikanti  a měl ze hry i stejnou radost.

Giuseppe Verdi: Luisa Miller

14. dubna 2018
Dirigent: James Levine
Režie: Elijah Moshinsky
obsazení: Sonya Yoncheva (Luisa), Olesya Petrova (Federica), Piotr Beczala (Rodolfo), Plácido Domingo (Miller), Alexander Vinogradov (Walter), Dmitry Belosselskiy (Wurm)


Ještě jednou James Levine, který tuto operu v MET poprvé dirigoval před 40 roky a v roce 2001 hudebně nastudoval Moshinského inscenaci. S ním nestárnoucí Placido Domingo a diva Sonya Yoncheva.

Jules Massenet: Cendrillon (Popelka) /premiéra v Met/

28. dubna 2018
Dirigent: Bertrand de Billy
Režie: Laurent Pelly
obsazení: Joyce DiDonato (Cendrillon), Alice Coote (Le Prince Charmant), Stephanie Blythe (Madame de la Haltière), Kathleen Kim (La Fée), Laurent Naouri (Pandolfe)


Premiéra a druhý přenos v sezóně s Joyce DiDonato je zřejmě důvodem, proč nezpívá o měsíc dříve v Rossiniho Semiramide, kde v únoru 2017 excelovala v Mnichově.

Žádné komentáře:

Okomentovat