Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 15. ledna 2017

Trumpova veřejná tajemství?

Zastavme posedlost "tajemstvími" o Trumpovi a Rusku. Co víme, je už dost špatné, říká Anne Applebaumová.

Tato americko-polská novinářka je manželkou Radoslawa Sikorského, který byl 7 let ministrem zahraničních věcí polské vlády, později předsedou polského parlamentu a odstoupil v souvislosti s aférou "waitergare", když byly zveřejněny záznamy soukromých hovorů polských ministrů v restauraci, kterou pravidelně navštěvovali. Záznamy prý pořizovali číšníci. Podezření, že šlo o práci ruské tajné služby se nepodařilo prokázat. V letech 2002-2005 žil v USA, kde vedl konzervativní think tank American Enterprise Institute. Před několika dny podepsal dopis 17 evropských politiků Trumpovi, kde ho varují před nepřiměřenou důvěrou k Rusku. Anne Applebaumová je mimo jiné autorem rozsáhlé studie "Gulag - dějiny", jejíž český překlad o 600 stranách vyšel v roce 2004, a knihy "Železná opona: podrobení východní Evropy 1944–1956" z roku 2014.

R. Sikorski, Anne Applebaum a jejich synové
V článku, který vyšel v pátek 13. ledna ve Washington Post, píše zhruba toto:
Nyní máme ne jeden, ale hned dva "tajné" spisy o ruské kampani na podporu Donalda Trumpa. Jedním z nich je neověřená a pravděpodobně neověřitelná 35stránková sbírka fám a drbů sestavená bývalým britským špionem. Vržená na internet prostřednictvím BuzzFeed je zpráva plná drobných chyb a několika hádanek (například: jak by chlípný ruský "kompromat" neboli kompromitující materiál mohl být použít k vydírání někoho tak nestoudného jako Trump?) míchá hodnověrné s nepravděpodobným, aniž by dávala skutečné odpovědi. 

Na druhé straně je zde odtajněná verze zprávy Kanceláře ředitele Národní zpravodajské centrály o úloze Ruska v předvolební kampani USA. Pečlivě formulovaná a vytištěná na úředním papíře se drží téměř výhradně informací, které již byly publikovány v otevřených zdrojích, včetně seriozní analýzy programů vysílaných Russia Today, televizního kanálu šířícího ruskou státní propagandu, která je dostupná každému, kdo vlastní televizi.

O obou těchto materiálech se mluví ve zpravodajství, protože obsahují "tajemství." Ale ony přidávají jen velmi málo k tomu, co již víme o Trumpově podivném vztahu k Rusku. Dokumentace MI6 je vzrušující, ale nelze ji prokázat; DNI zpráva je banální. Namísto dalšího plýtvání časem nad těmito dokumenty bychom možná měli raději opustit naši posedlost "tajemstvím" a "špiony" a podívat se na to, co máme přímo před sebou. Zde jsou ještě jednou shrnuty informace o Trumpovi a Rusku, které nejsou ani vzdáleně tajemstvím: 

● Trumpovo realitní impérium spoléhá, i když nevíme jak moc, na ruské peníze. Trump říká, že nikdy neinvestoval v Rusku ani odtamtud nedostal půjčky. Ale údajně dostal z Ruska investice. V roce 2008 jeho syn řekl, že do Trumpových nemovitostí "proudí" spousta peněz z Ruska. Ještě před tím měl Trump celou řadu partnerů a investorů spojených s postsovětskými oligarchy a dokonce i ruským organizovaným zločinem. Skrýval Trump svá daňová přiznání z tohoto důvodu?

 ● Paul Manafort, bývalý šéf Trumpovy kampaně, strávil mnoho let prací pro Ruskem podporovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který nakonec ze své vlastní země utekl. Manafort udržuje spojení s proruskými skupinami na Ukrajině. Jeho jméno se objevilo na seznamu lidí, kteří dostávali od Janukovyče velké částky peněz. A Manafort ve skutečnosti nezmizel, ale žil v Trump Tower. Jeho ruské vazby nejsou žádným tajemstvím a jsou pro něj charakteristické.

● Loni v létě Trumpovi spolupracovníci na sjezdu změnili program Republikánské strany tak, že slova o Ukrajině byla méně tvrdá. Neexistuje žádné vysvětlení této změny, jedné z mála podstatných změn celého programu strany. Byl to signál od Manaforta nebo Trumpa, že kandidát je na straně Vladimira Putina? 

● Během celé kampaně Trump opakoval slogany a konspirační teorie jako - "Obama si vymyslel ISIS", "Hillary začne třetí světovou válku" - přebrané ze Sputniku, ruské propagandistické internetové stránky. Byl to Stephen K. Bannon, šéf Trumpovy kampaně, kdo si ty nápady vypůjčil, nebo Manafort, který použil taktiku, kterou si osvojil na Ukrajině? Nebo tam bylo záměrné propojení?

 ● A nakonec to nejdůležitější: Trump je ochoten riskovat vážný konflikt s Čínou, zničit vztahy mezi USA a Mexikem, vzdát se nejbližších amerických spojenců v Evropě a zmenšit váhu NATO, naší nejdůležitější vojenské aliance. Současně mnohokrát opakoval svůj obdiv k Rusku a jejímu presidentovi. V roce 2013 řekl MSNBC: "mám kontakt" s Putinem, který se "pravděpodobně velmi zajímá o to, co vy a já dnes říkáme" a "v nějaké formě se to projeví." V roce 2014 se chlubil, že Putin mu poslal "krásný dárek" a tvrdil - zřejmě nepravdivě – že s ním také mluvil. Nic z toho, co Putin od té doby udělal - napadení Ukrajiny,  vraždy novinářů, věznění oponentů - nepřimělo Trumpa,  aby změnil názor. K tomuto seznamu můžeme nyní přidat skutečnost, že Rusko předalo hacknuté materiály z kampaně Clintonové prostřednictvím svých robotů a sítě trollů WikiLeaks, kde je přeměnili na hysterické slogany. Ostatně naše zpravodajské služby se mohou dozvědět o tomto procesu víc, ale v tuto chvíli na tom nezáleží. Informace nemusí být tajné, aby byly šokující. Trump nemusí být mandžuský kandidát, který byl hypnotizován nebo najat cizí rozvědkou. Je dost na tom, že má přímé i nepřímé vazby na hluboce zkorumpovaného a násilnického cizího diktátora, jehož politiku obdivuje, přebírá jeho poradce  a užívá jeho slogany. To je pro mě dostatečně kompromitující.

Zajímavé na tomto článku je kromě znepokojivých informací to, že jeho autorka rozhodně není příznivcem demokratické prezidentské kandidátky a patří stejně jako její manžel k sympatizantům republikánské politiky. Trump je bezpochyby autokratická osobnost typu Putina nebo Zemana a bude zcela zásadní, jak si systém vah a protivah, který v USA funguje více jak 200 let poradí s tlakem, kterému bude v nejbližších letech vystaven ne zvenku, ale zevnitř.

Odcházející ředitel CIA John Brennan například 15. ledna prohlásil, že spontánnost není nic, co by chránilo zájmy národní bezpečnosti a Trump by si měl uvědomit, že dopady jeho řečí a tweetů na USA mohou být obrovské. A dodal, že budoucí prezident nedoceňuje ruské schopnosti, záměry a kroky. Trump rychle reagoval tweetem, kde Brennana obvinil z úniku informací. Do toho ruská media oznamují, že Putin vyhlásil bojovou pohotovost komplexů S 400, což některá media uvádí do souvislosti s "varováním" SVR a okrajových německých expolitiků, že "stínový stát" v USA se pod vedením CIA chystá zavraždit Trumpa a obvinit z toho Rusko.

Žádné komentáře:

Okomentovat