Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 2. listopadu 2016

Sto oper živě a v HD kvalitě z MET

Metropolitní opera v New Yorku slaví letos 50 let v Lincoln Centre a Peter Gelb je 10 let jejím generálním ředitelem. Hned jak v roce 2006 nastoupil, rozjel přípravu projektu, který zatřásl operním světem - přímé přenosy zvuku i obrazu ze sobotních matiné do celého světa. Ostatně měl k tomu skvělou průpravu, protože jako prezident videodivize Columbia Artists Management produkoval v 80.-90. letech 25 televizních přenosů z MET.


První přenos po jeho nástupu do Metropolitní - Kouzelná flétna - se uskutečnil 30. prosince 2006. Později se počet přenosů ustálil okolo deseti inscenací za rok a během oné první dekády vidělo představení více než 19 milionů diváků, takže v průměru téměř 200 000 na jeden přenos. Počet zemí vyrostl na 70 a počet sálů přesáhl 2000.


Různé variace projektu časem spustila i další divadla: Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper, La Scala Milano, Royal Opera House, festivaly v Salzburgu, Glyndebourne i Aix-en-Provence.

Za oněch 10 let tak prošly newyorskou operou nejen miliony diváků, ale také řada zpěváků, dirigentů a inscenátorů. Deset let je pořádně dlouhá doba a divadlem během ní prošla řada lidí. V červenci 2007 zemřela pozoruhodná osobnost, zpěvačka Beverly Sills, původně divadlem dlouho přehlížená, na sklonku kariéry vzatá na milost, poté generální ředitelka druhé newyorské operní scény New York City Opera, později ve vedení Lincolnova centra a nakonec Metropolitní opery. Ještě počátkem roku 2007 uváděla s osobitým humorem přenos Belliniho Puritánů. V září 2007 zemřel Luciano Pavarotti, který už sice do projektu nezasáhl, ale byl jedním ze symbolů Metropolitní. Nejčastěji se v přenosech objevovaly Anna Netrebko a Reneé Fleming, z mužských hvězd Marcello Giordani, Matthew Polenzani, Dwayne Croft. Zcela skončila Natalie Dessay, objevila se a zmizela Marina Poplavskaya, Elina Garanča a Diana Damrau na čas zmizely, aby se staly zasloužilými matkami, v této sezóně zřejmě skončí i Reneé Fleming, je otázka, zda se ještě objeví Rolando Villazon, jehož hlasivky nezvládají nároky velkých rolí, zdravotní krize zasáhla i Jonase Kaufmanna.  A skuliny po odcházejících hvězdách vyplnily nové. Hned v první své roli v MET se v roce 2007 objevila v přenosu Romea a Julie dnešní star Isabel Leonard, již 8x byla vidět Kubanoameričanka Lisette Oropesa, která v roce 2005 zvítězila jako nejmladší vůbec, ale s těžkou nadváhou v National Audition a dnes k hlavním rolím běhá maraton, vloni se objevila nová hvězda MET Sonya Yoncheva, znovuobjevena byla Nina Stemme a letos poprvé vystoupí Adam Plachetka. Střídali se dirigenti, zdravotní stav ikony divadla a uměleckého ředitele Jamese Levina se měnil, až letos ohlásil odchod a místo něj nastoupí Kanaďan Yannick Nézet-Séguin. Absolutní stálicí ovšem zůstává 75letý Placido Domingo.

Isabel Leonard jako Rosina v Lazebníkovi sevillském
Placido Domingo jako Placido Domingo
Prvním přenosem letošní, již jedenácté sezóny se počet představení dostal k číslu 100. Dobře 50 jsem jich viděl, a některá nastudování jsou nezapomenutelná. Určitě mezi ně patří Lazebník sevillský, Hamlet, Faust, Carmen, Werther, Electra, La donna del lago, Prince Igor, Maria Stuarda, Anna Bolena, Don Pasquale, Lucia di Lammermoor, La Fille du Régiment, Lulu...

A v číslech? Zcela aktuální informace nejsou, ale v současné době se zřejmě průměrná návštěva jednoho přenosu pohybuje okolo 250 000 diváků  a celkové tržby ze vstupného za rok činí okolo 60 milionů $. Polovinu dostává MET, takže těmito příjmy pokrývá 10 % ze 300 mil. $ ročních nákladů. Nebo jinak, náklady spojené s přenosy včetně autorských práv činí přibližně 15 mil. $, takže zisk je 15 milionů.

Vzhledem k finančním problémům tohoto největšího operního podniku na světě se občas ozývá otázka, zda tímto velkorysým podnikem MET nepřichází o diváky přímo v divadle. Existují však nezávislé průzkumy, které dokládají, že plusy a minusy se kompenzují, takže efekt je celkově neutrální.

Uskutečnit takovýto projekt ovšem není laciná záležitost ani v amerických poměrech, což platí zvláště o Metropolitní opeře, a tak je a zvláště na počátku byl Live in HD do značné míry závislý na sponzorech. V každém představení jsou zmínění především dva:
  •  The Met: Live in HD series is made possible by a generous grant from its founding sponsor, The Neubauer Family Foundation.
  • Global sponsorship of The Met: Live in HD is provided by Bloomberg Philanthropies.
Neubauer Family Foundation je nezisková nadace manželů Josepha Neubauera (nar. 1941, Palestina) a Jeanette Lerman-Neubauer. Byla založena v roce 1998 a orientuje své aktivity na vzdělání, operu a judaismus. Založili také Neubauer Collegium for Culture and Society. Jejich životní příběhy jsou pozoruhodné, Joseph Neubauer se narodil za 2. světové války v Palestině, jeho žena se narodila v Americe, kam její otec přišel po válce z Polska, kde se za války skrýval a bojoval v partyzánských jednotkách. V USA založil a dlouhá léta byl duší památníku holokaustu.

Joseph a Jeanette Neubauerovi
Michael Bloomberg
Také Bloomberg Philanthropies je soukromá nadace, dokonce pátá největší ve Spojených státech (ty úplně největší jsou Rockefeller a Gates Foundation), kterou vytvořil Mike Bloomberg (nar. 1942), zakladatek agentury Bloomberg, který byl m.j. starostou New Yorku v letech 2002-2013.

A ani to není všechno. Met Opera on Demand nabízí stovky videozáznamů představení dostupných prostřednictvím internetu včetně 90 vysílaných v rámci Live in HD, přičemž úplata je mírná. Takže Metropolitní opera v New Yorku je nejen největší operní dům na světě, kde se uplatnilo i nemálo českých zpěváků a dirigentů, ale i nepřehlédnutelná vzdělávací  instituce. Ale český prezident se nenechal zmást imperialistickým pozlátkem, newyorský večer strávil v ruské hospodě a doma rozdává státní vyznamenání svým oblíbencům z řad pokleslých popařů.

Žádné komentáře:

Okomentovat