Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 9. září 2016

Dvořákova Praha pronásledovaná tleskaly

London Symphony Orchestra je spolek zjevně normálních lidí. Když jsem přicházel po nábřeží k Rudolfinu, tři orchestrální hráči tam vesele spiklenecky hulili. Snad tabák. A do garáží bez zaváhání vjížděla auta, řekněme vyššího standardu, přestože panel před Rudolfinem svítil červeným OBSAZENO, přičemž vedením festivalu jsem byl informován, že s tím nemá nic společného. A když už jsem u těch negativ, pak podobně nepochopitelné pro mne je, proč byl sál opět obsazen zčásti publikem, které zřejmě navštěvuje koncerty klasické hudby velmi zřídka, jestli vůbec, a plete si koncert a symfonii s popěvky Karla Gotta, tudíž plácá po každé větě. Shodou okolností i včera mu to došlo po druhé větě druhé skladby večera. Titíž lidé potom, když pochopí, že skladba skončila, svižně vyskakují ze sedadel a plácají a vykřikují. Kdo jim to má sakra říct, že takhle si počínají burani? Aby si vypnuli mobily a nenatáčeli je jim sděleno vždy.

 Leč zpátky k programu. LSO je přední světové symfonické těleso, kde skvělé podání je standardem. To souvisí i s obsazením dirigentského pultu, jenž do loňského roku držel Valery Gergiev a od příštího to bude sir Simon Rattle. Letos se navíc stal hlavním hostujícím dirigentem Gianandrea Noseda, který v těchto dnech s orchestrem absolvuje turné 14 koncertů po zemích Střední Evropy a Španělsku. Pozoruhodná je šíře repertoáru, který orchestr na turné představí.


Dirigent Noseda, 52letý Ital z Milána, je kromě dokonalého zvládání symfonického repertoáru znám jako operní dirigent a je šéfem opery v italském Turínu a častým hostem Metropolitní opery, kde m.j. v  uplynulé sezóně dirigoval Bizetovy Lovce perel přenášené v rámci projektu MET in HD do celého světa. V Praze bez zaváhání představili  pozdně romantický "slovanský" repertoár. Dvořákův majstrštyk, někdy označovaný za nejkrásnější violoncellový koncert vůbec hráli spolehlivě, Jiří Bárta jako obvykle též, s akcentem spíš na výraz než základní vyznění skladby. Ve druhé skladbě večera byla mimořádně podána především 3. a 4. věta, což vyvolalo nadšené ovace publika. Dirigent pak nabídl dva přídavky, z nichž Brahms na rozloučenou měl krásný italský šmrnc.

Festival Dvořákova Praha
Čtvrtek 8. září, 20.00
Rudolfinum, Dvořákova síň
London Symphony Orchestra
Gianandrea Noseda dirigent
Jiří Bárta violoncello

Program
Antonín Dvořák: Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104, B. 191 (45 min.)
Sergej Rachmaninov: Symfonie č. 2 e moll, op. 27 (1 hod.)
přídavek úryvek z Brahmsova Uherského tance č. 5 

Žádné komentáře:

Okomentovat