Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 11. července 2016

Letní událostní obžerství

Normálně bývá začátek prázdnin časem útěku z měst, masového přesunu k vyhřátým plážím a vychlazenému pivu, sangrii či šampaňskému nebo zdolávání horských vrcholů, leč letošní začátek července se v tomto smyslu moc nepovedl. Protože media podsouvala o 28. víkendu roku 2016 svým konzumentům jednu světobornou událost za druhou.

Na prvním místě byl sport, kde se konalo hned pět velkopodniků:
  • Mistrovství Evropy v lehké atletice v Amsterodamu mělo v neděli na programu soutěže pátého a závěrečného dne. V něm 31letý Jaroslav Bába skončil ve skoku do výšky sedmý a slíbil, že zapracuje na technice, Eva Vrabcová-Nývltová, dříve běžkyně na lyžích, doběhla v půlmaratónu ke své naprosté spokojenosti osmá a čtvrtá skončila štafeta mužů na 4x400 m, jejíž sen kvalifikovat se na olympijské hry v Riu tak nevyšel. V předcházejících dnech získali čeští reprezentanti 4 stříbrné medaile - Jan Kudlička ve skoku o tyči, Maslák v běhu na 400 m, Vítězslav Veselý v hodu oštěpem a desetibojař Adam Sebastian Helcelet. Těsně pod stupni vítězů skončili dálkař Radek Juška, pátá byla Špotáková, šestá sedmibojařka Kateřina Cachová a osmá místa si připsal i mílař Filip Sasínek. Diskvalifikace Jakuba Holuši ve finále patnáctistovky ho prý připravila o zlato. Vedení výpravy je však spokojeno, protože atleti sice nezískali žádnou zlatou medaili, zato nejvíc bodů za dobu existence České republiky.  Správný funkcionář si najde úspěch vždycky.
desetibojař Helcelet
  • Ve 12:05 byla v katalánském Vielha Van d´Aran ve výšce zhruba 1000 m n.m. odstartována 9. etapa cyklistického závodu Tour de France, která po zdolání tří vrcholů a následujhících sjezdů skončila po 185 km a za necelých 6 hodin v Andorské Arcalis ve výšce 2240 m n.m. Vyhrál Holanďan Tom Dumoulin, celkově 44. Čech Roman Kreuziger z týmu Tinkoff dojel s mírnou ztrátou 22. a udržel tak celkově 12. místo. Protože lídr jeho týmu odstoupil, mohli by ostatní závodníci podporovat Kreuzigera.
  • Závod Grand Prix formule 1 sezóny 2016 v britském Silverstone byl odstartován v neděli ve 14:00. Opět vyhrál domácí závodník Hamilton na Mercedesu, který se dotáhl na jeden bod k týmovému kolegovi, který vede průběžnou kvalifikaci.
  • Finále tenisového Wimbledonu 2016 pak bylo zahájeno v 15:00. Vyhrál už podruhé domácí Murray a později v ženské čtyřhře Američanky Serena a Venus Williamsovy. Ta první si o den dříve odnesla již posedmé trofej za vítězství v ženské dvouhře.
  • Finále mistrovství Evropy ve fotbale v Paříži ve 21:00 vyhrál tým Portugalska brankou vstřelenou z dálky 10 minut před koncem prodloužení přesto, že už ve 24. minutě Francouzi zneškodnili portugalskou hvězdu Ronalda, který se slzami v očích o chvíli později opustil hřiště. Je třeba říct, že celý podnik se vydařil a UEFA vynesl  přes 22 mld. Kč.
Skončil 51. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde se promítalo 200 filmů, 507 představení navštívilo 135 000 diváků. Hlavní hvězdou byl Jean Reno, který dostal již 4. července Cenu  za mimořádný umělecký přínos světové kinematografi.  Křišťálový globus získal v sobotu 9. července maďarský snímek Rodinné štěstí, který režisér Szabolcs Hajdu natočil ve vlastním bytě s členy vlastní rodiny a s přáteli, za dlouhověkost, resp. za mimořádný umělecký přínos domácí kinematografi získala cenu prezidenta festivalu Jiřina Bohdalová, která neopomněla potěšit svou přízní dalšího mocného muže - Babiše, jenž si koupil i přízeň filmařské obce oznámením, že za rok se určitě začne opravovat festivalový hotel Thermal. Všeobecně se předpokládá, že i když klasická distribuce filmů bude za deset let mrtvá, do festivalových sálů se budou vesele streamovat a kolotoč milionů se nezastaví. Letos jich bylo v korunách 135, nepočítaje v to akce ambiciozních sponzorů.

V politice si jistě odnesl první cenu summit NATO ve Varšavě, který po fraškovitém brexitu ukázal jednotu západního světa, když odsouhlasil posílení aliančních jednotek v zemích hraničících s Ruskem a současně volal po dialogu s ním. Český prezident se soustředil právě na onen dialog a doporučil výměnu studentů a politiků, která by u těch ruských mohla vést ke změně postojů. Trochu zvláštní, když po létech výletů za ruskými politiky na Rhodos nedávno tvrdil, že věří Lavrovovi (a tudíž nevěří NATO). Ruský komentátor Pavel Felgengauer navíc tvrdí, že Putin nemá o jednání s NATO zájem, on chce novou bezpečnostní architekturu Evropy, která by měla být sjednána mezi Ruskem a jednotlivými evropskými státy, a NATO je výraznou překážkou něčeho podobného. Pročež ruské zastoupení u NATO v Bruselu bude pravděpodobně brzo zrušeno. Jsem zvědav, jak mu to bude Zeman rozmlouvat.

To byl víkend, co?

Žádné komentáře:

Okomentovat