Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 4. června 2016

Je Země jen simulací supercivilizace?

Od 31. května do 2. června 2016 se v kalifornském městě Rancho Palos Verdes konala Code Conference 2016. Na ní se každoročně schází esa IT průmyslu, aby diskutovala o vlivu technologií na náš život. Letos to byli Jeff Bezos (CEO Amazon), Elon Musk (CEO SpaceX a Tesla Motors), Sundar Pichai (CEO Google), Chuck Robbins (CEO Cisco), Devin Wenig (CEO eBay), Jack Dorsey (CEO Twitter a Square), Sheryl Sandberg (COO Facebook), Bill a Melinda Gates, prezident Ford Motors Mark Fields a mnoho dalších. 


Podnikatel a vizionář Elon Musk (44) mluvil s novináři o svých plánech a o tom, jak vidí budoucnost člověka v době nových technologií. Tady jsou některé z jeho představ.

Kolonizace Marsu je blíž, než se zdá,

říká Musk a dodává, že jeho společnost plánuje vyslat na Rudou planetu lidskou posádku už v roce 2024. V roce 2017 uvede SpaceX do provozu vesmírnou loď Dragon Version 2, na jejíž palubě je místo pro sedmičlennou posádku. A od roku 2018 bude Dragon V2 startovat k Marsu každých 26 měsíců.  Poznamenal však, že nepovažuje za nutné zcela přesídlit na jiné planety. "Proč bychom měli opouštět Zemi, když je tady tady dobře?" Musk také dodal, že v nejbližších 4-5 letech sám plánuje letět do vesmíru, ale zatím jen kole Země.

Dragon V2, dole interiér se 7 sedadly
 

Hlavním konkurentem Tesly v konstrukci automobilů bez řidiče není Google

"Google dokonale předvedl svůj potenciál při vývoji automobilové dopravy, ale on přece není automobilová společnost... Proto bych ho neoznačil za svého konkurenta," řekl Musk. Podstatně reálnějším soupeřem v této oblasti je podle něj Apple, není však vyloučeno, že tato společnost zahájí vlastní výrobu robotických autonomních automobilů příliš pozdě (podle odhadu Muska po roce 2020)  na to, aby se stala pro Tesla vážnou hrozbou.

Umělá inteligence nemůže lidi zotročit

Musk se přiznal, že téma umělé inteligence ho znepokojuje. S bratrem jsme se domluvili na zákazu rozhovorů na toto téma, když odpočíváme ve vířivce," zažertoval. Přitom sám Musk je zakladatelem společnosti OpenAI studující umělou inteligenci a domnívá se, že je nezbytné se jí zabývat. Neobává si však, že rozmach tohoto oboru se může stát pro lidstvo fatálním. "Pokud se umělá inteligence rozvine natolik, že bude dostupná pro každého z nás, my všichni budeme ovládat vlastního virtuálního agenta. A jestliže se potom někdo usmyslí udělat něco strašného, potom všichni ostatní, pokud se spojí, mohou tohoto ničemu přemoci." Proto lidé podle jeho názoru musí vynaložit veškeré úsilí k tomu, aby se vedle robotů sami vyvíjeli, jinak "bude náš intelekt o tolik níže, že se z nás stanou domácí mazlíčci." Východiskem se podle Muska stane aplikace digitálních technologií do lidského těla.

Všichni lidé jsou roboti

Musk se domnívá, že přístup k počítačům a mobilním zařízením ve smartphonech nás už dnes obdařuje supersilou. S jejich pomocí mohou lidé odpovídat na libovolné otázky, uskutečnit videohovory s kýmkoli na kterémkoli místě na světě. "My už jsme kyborgové. My všichni máme digitálního dvojníka, částečnou online verzi osobnosti v mailové korespondenci a profilech na sociálních sítích," poznamenává Musk. Pro lidi nejlepší variantu rozvoje vidí Musk ve vytvoření zvláštních počítačů, které budou umístěny v "digitální vrstvě" vedle mozku a budou pracovat v symbióze s člověkem.

My jsme postavy ve videohře

"Před 40 lety jsme měli "Pong" - dva obdélníky a bod. Takové byly hry. Dnes, o 40 let později, máme realistické 3D simulátory, ve kterých současně sedí miliony lidí po celém světě," říká Musk. Podle jeho názoru, i kdyby se technologie vyvíjely 1000x pomaleji než dnes, jejich přechod na novou kvalitu je nevyhnutelný. Byť třeba za 10 000 let, což není ve vesmírném měřítku zas tak moc.

"My nesporně směřujeme k tomu, že hry se stanou nerozlišitelnými od reality. Bude je možné hrát na jakémkoli počítači, kterých budou nejspíš miliardy a šance, že ta naše realita je základní, může být také jedna ku miliardě." Musk se domnívá, že lidstvo má pouze dvě možnosti: buď vytvoříme virtuální svět v budoucnosti, nebo jsme už teď postavami něčí simulace. Věří, že jak se bude civilizace rozvíjet, nemůže takovou realitu nevytvořit. Zastavit tento proces může jen smrt civilizace. Zastavit tento vývoj může jen nějaké globální katastrofa. Proto pro nás bude nejspíš dokonce lepší, jestliže se ukáže, že to, co považujeme za skutečnost, je ve skutečnosti simulátorem vytvořeným jinou rasou nebo budoucími lidmi. Naši potomci, říká Musk, dokážou vytvářet simulátory života jiných civilizací, včetně svých předků. A jestli je dokáží obdařit myšlením, potom my dnes se klidně můžeme jednou klidně stát hrdiny jedné z takových virtuálních realit.

Je Musk bláznivý vizionář? 

Ani náhodou. Je to vzdělaný fyzik a ekonom s mimořádnou invencí a podnikavostí. Společnost SpaceX vznikla před 15 lety a rakety létají. Společnost Tesla vznikla o 2 roky později a auta jezdí. Společnost Hyperloop vznikla v roce 2013 a dnes už probíhají testy pozemní dopravy rychlostí vyšší než zvuk. Zatím poslední společnost OpenAI, jejímž posláním je výzkum v oblasti umělé inteligence (artificial intelligence, AI) je stará půl roku.

Musk je po rodičích zpola Jihoafričan a zpola Kanaďan s americkým občanstvím. Podle vlastních slov je odporně proamerický. Spojené státy považuje za "největší sílu dobra, ze zemí, které kdy na světě existovaly" a je přesvědčen, "že nebýt Spojených států, na světě by neexistovala demokracie."

Bývalý ruský ministr ekonomického rozvoje a dnes prezident Sberbank German Gref po březnové návštěvě Sillicon Valley prohlásil: "Pokud vlády začínají aplikovat Agile souběžně s komerčním sektorem, potom rychlost přeměn poroste v těchto zemích natolik, že to... je už pro nás jednoduše nebezpečné." Má pravdu, a to mluví jen o organizaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat