Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 2. května 2016

Elektra až mrazí

Když se šťastně sejde pár okolností jako třeba skvělá předloha, vynikající provedení, osobní vyladění, příhodní lidé kolem vás a správné počasí, zůstane v člověku, který sledoval koncert či divadlo, pocit mimořádného zážitku, na který se nezapomíná. Mně se to v opeře stalo před časem u Marie Stuartovny s Joyce DiDonato v Metropolitní opeře a 30. dubna 2016 tamtéž v Elektře Richarda Strausse. Abych byl přesný, nebyl jsem v New Yorku, ale sledoval jsem v Cinestar Anděl přímý přenos.

Strauss se v roce 1903 seznámil jednak se hrou Oscara Wilda Salome, jednak s Hofmannstahlovou hrou Elektra. Obě exotická a dekadentně symbolická témata, která čerpají z Nového zákona resp. řecké mytologie (Sofoklova stejnojmenná tragedie), sahající do krajních poloh lidského vědomí a svědomí, odpovídala atmosféře doby a měla naději na úspěch. Strauss se rozhodl, že budou základem jeho oper. První měla premiéru v prosinci 1905 a v následujícím roce začal s Hofmannstahlem pracovat na libretu Elektry, jejíž premiéra se odehrála v lednu 1809 v Drážďanech. Třetí a svou nejoblíbenější operu Růžový kavalír pak Straus představil opět v Drážďanech, jen o 2 roky později. Je třeba ovšem říci, že Strauss měl k opeře blízko mnohem dříve. Jednak byl operním dirigentem a autorem dvou oper ještě před Salome, jednak, což s předchozím souvisí, byla jeho manželka operní zpěvačkou. A po Kavalírovi pokračoval ve spolupráci s Hofmannstahlem až do jeho smrti roku 1929 a společně vytvořili další 4 opery.

Inscenace Elektry, která byla uvedena v newyorské Metropolitní opeře 14. dubna 2016, měla premiéru v červenci 2013 v Aix-en-Provence jako multikoprodukce místního festivalu, Metropolitní opery v New Yorku, Finnish National Opera, Helsinki, Staatsoper Unter den Linden, Berlin, milánské opery La Scala a Gran Teatre del Liceu, Barcelona. Jejím režisérem byl uznávaný divadelní a filmový režisér Patrice Chéreau. V původním obsazení a s hudebním nastudováním finského dirigenta Esa-Pekka Salonena zpívaly hlavní ženské role Evelyn Herlitzius (Elektra), Adrianne Pieczonka (Chrysothemis), Waltraud Meier (Klytaimestra). Ve stejné sestavě vystupovaly v roce 2014 v La Scale a budou zpívat i letos v září v Helsinkách a v prosinci v Barceloně.


Newyorská mutace Chereauovy produkce Elektry se hrála opět pod taktovkou Esa-Pekky Salonena, obsazení hlavních postav však převzala jen částečně. Zůstaly Adrianne Pieczonka a Waltraud Meier. Jiný byl Orestes, kterého zpíval mohutný černý Američan Eric Owens, a ta nejdůležitější role Elektry byla svěřena Nině Stemme. Po pěti letech metropolitního půstu to pro ni byla druhá role v jedné sezóně a opět v přímém přenosu.

Waltraud Meier a Nina Stemme
To co dokázali, zdráhám se říct zpěváci, ba i herci, protože to byly kreace, které zvláště tři hlavní ženské postavy prožily. Jejich strach, zoufalství i nenávist byly tak skutečné, že se vzpírají i slovu divadlo. A také slovu kritika, protože k jejich kreacím není co dodat. Mohou být jiné, ale nemohou být lepší. A také hlavní poselství může být pro každého jiné. Třeba že násilí plodí násilí a pomsta, byť třeba nevyhnutelná, radost nepřináší. Proto Orestes odchází aniž by se radoval a Elektřin tanec je vymknutý z kloubů.

Je zvláštní, že po letech hledání velkých nadějí našla letos Metropolitní opera dvě absolutní hvězdy úplně jinde: mezi dlouho přehlíženými a téměř odloženými zpěvačkami středního věku: 47letou Sondru Radvanovsky a 52letou Ninu Stemme.

Za pár týdnů bude mít Elektra premiéru ve Státní opeře Praha. V režii respektovaného Keitha Warnera bude hlavní roli zpívat anglická sopranistka Susan Bullock. On patří k evropské špičce a ona ke zralé generaci wagnerovských dramatických sopránů, takže bude výsledek také dobrý? Posuďte sami, tohle říká režisér osobně:



Metropolitní opera New York
30. dubna 2016
ELEKTRA
Richard Strauss-Hugo Von Hofmannsthal

Elektra....................Nina Stemme
Chrysothemis...............Adrianne Pieczonka
Klytämnestra...............Waltraud Meier
Orest......................Eric Owens
Aegisth....................Burkhard Ulrich
Overseer...................Susan Neves
Serving Woman..............Bonita Hyman
Serving Woman..............Maya Lahyani
Serving Woman..............Andrea Hill
Serving Woman..............Claudia Waite
Serving Woman..............Roberta Alexander
Confidant..................Susan Neves
Trainbearer................Andrea Hill
Young Servant..............Scott Scully
Old Servant................James Courtney
Guardian...................Kevin Short

Conductor..................Esa-Pekka Salonen

Production.................Patrice Chéreau
Set Designer...............Richard Peduzzi
Costume Designer...........Caroline de Vivaise
Lighting Designer..........Dominique Bruguičre
Stage Director.............Vincent Huguet
TV Director.............Gary Halvorson
Premiéra 14. dubna


Žádné komentáře:

Okomentovat