Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 22. dubna 2016

Ještě jedna Turandot

Mám rád Pucciniho hudbu, ne však orientální témata, která byla a nejen v hudbě, od konce 19. století ve světě umění módní. A současně ačkoli nejsem vyznavačem režisérského pojetí inscenací, natolik jsem vstřebal estetiku minimalistického uchopení opery, že popisná až naturalistické scéna mi připadá jako anachronismus. Vpád tohoto pojetí na světová jeviště se datuje od počátku 90. let, tedy konce Berlínské stěny, který umožnil, aby na západě a po celém světě volně působili tvůrci odchovaní postbrechtovskými divadelníky. Proto stačí podívat se na datum premiéry a způsob provedení je možné odhadnout. Co je starší než 20 let a vyšlo z dílny průměrného režiséra a výtvarníka, je obvykle nesnesitelně stařičká inscenace.



Takže když jsem šel na Turandot z roku 1995, kterou jsem nedlouho předtím viděl v přímém přenosu z MET v Zeffirelliho inscenaci, která je ještě o pár let starší, věděl jsem, do čeho jdu. Ping, Pang a Pong na jakýchsi invalidních vozících působili poněkud trapně, představitelé hlavních postav se zjevně šetřili a rozjeli to až ve druhé polovině představení a navíc k sobě nepasovali fyzicky. Jako z pohádky krátký, široká a... Skutečně dobře zpívali až v závěru. Nejlepším dojmem tak působila Liu vždy dobré Vykopalové. Přesto návštěvy nelituji, není nad živou operu, není třeba cítit pokaždé mrazení v zádech.

Giacommo Puccini: Turandot
Autor libreta: Giuseppe Adami, Renato Simoni
Dirigent: Richard Hein
Režie: Václav Věžník
Scéna: Ladislav Vychodil
Kostýmy: Josef Jelínek
Sbormistr: Adolf Melichar
Choreografie: Otto Šanda
Premiéra: 15. září 1995

představení 8. dubna ve Státní opeře Praha

Dirigent: Richard Hein
Orchestr Státní opery
Sbor Státní opery

Turandot: Anda-Louise Bogza
Kalaf: Michal Lehotský
Timur: Oleg Korotkov
Liu: Pavla Vykopalová
Císař Altoum: Lubomír Havlák
Ping: Jiří Hájek
Pang: Richard Samek
Pong: Martin Šrejma
Mandarin: Miloš Horák
Perský princ: Lubomír Havlák

2 komentáře: