Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 11. ledna 2016

Putinův svět

Dne 5. ledna poskytl ruský prezident VV Putin interview redaktorům Bildu v Soči. V zásadě neříká nic nového, je to mix jeho starých cynických polopravd, kde celý západ je vinen ruskými problémy a jedinou chybou Ruska bylo, že dostatečně důrazně nehájilo své zájmy. Tady je výtah z toho, co se objevilo jako opis stenografického záznamu na webových stránkách ruského prezidenta:


V úvodu Putin vysoce ocenil bývalého německého sociálnědemokratického politika Egona Bahra, (jednoho z vyjednavačů smlouvy SRN-SSSR z roku 1970), který údajně v roce 1990 prohlásil, že celá Střední Evropa, včetně východního Německa nebo bez něj,  by se měla spojit do samostatného spolku za účasti SSSR a USA.

Dále měl Bahr říct: "NATO jako organizace a v žádném případě její vojenské struktury, by se nemělo rozšířit o Střední Evropu." Proběhlo ovšem to, před čím Bahr varoval, pokračoval Putin. Bahr řekl, že je třeba vytvořit něco, co sjednocuje celou Evropu.

"Tisíckrát jsme slyšeli mantru opakovanou našimi americkými a evropskými politiky: země mají právo zvolit si způsob, zajištění své bezpečnosti. Ano, to víme. To je pravda. Ale pravda je také to, že jiné země mají právo přijímat rozhodnutí o tom, zda rozšiřovat svou vlastní organizaci nebo ne, jednat tak, jak to považují za užitečné z hlediska všeobecné mezinárodní bezpečnosti. A vedoucí členové NATO by mohli říct: ne, jsme rádi, že se k nám chcete připojit, ale my nemáme v úmyslu naši organizaci rozšířit, my vidíme budoucnost Evropy v něčem jiném.

"Po rozpadu Sovětského svazu, kdy zmizelo druhé centrum síly ve světě, vzniklo přání dosáhnout plného uspokojení ze svého výlučného pobytu na vrcholu světové slávy. "

Dále mluvil o tom, že přestože byla podepsána smlouva s Iránem, na kterou se Američané odvolávali při vytváření systému protiraketové obrany, jsou dnes podepsány dvoustranné smlouvy s Tureckem, Rumunskem, Polskem a Španělskem.

"Nehledě na pokusy - na vaše pokusy, na pokusy vašich kolegů zničit naše vztahy (se západem) za pomoci medií a protiruské propagandy se mi zdá, že se to stejně nepodařilo tak, jak byste si přáli... Já jsem nevyjmenoval všechno, co považujeme za chyby ze strany Západu. Vůbec ne všechno, jen jsem vyjmenoval některé nejdůležitější věci."

"Mezinárodní terorismus byl použit v boji proti Sovětskému svazu si toho buď nevšiml, a nebo naopak podporoval protistátní síly v Rusku politicky, informačně, finančně a někdy dokonce ozbrojenou silou -to je pro nás očividný fakt... v tu chvíli jsme pochopili, že jednání jsou jednání, avšak geopolitické zájmy jsou něco zcela jiného."

Pokud jde o rusko německé vztahy, pak v roce 2005 dosáhly nejvyšší úrovně a obrat vzájemného obchodu přesáhl 80 mld. $. Díky tomu vzniklo v Německu veliké množství pracovních míst. Velký počet německých firem otevřelo filiálky. Letos to bude sotva 40 mld., ale komunikujeme spolu.

NATO by mělo říct zájemcům o členství, že už další členy z východní Evropy přijímat nebude. Když to smlouva o NATO neumožňuje, může se změnit.  Nechtěli to udělat a teď jednáme o krizových situacích.

Já jsem se nikdy nezměnil. Byl jsem přítelem Schrödera a jsem jím dál. Kdyby poslouchali Schrodera, Chiraca a mne, nebyl by dnes teror v Paříži. Máme spoustu společných hrozeb. A jestli se naše stanovisko někomu nelíbí, nemusí nás hned označovat za nepřítele.

Pokud jde o Krym, nešlo mi o změnu hranic. ale o 2,5 mil. lidí, kteří se po převratu v Kyjevě báli krajně nacionalistickýh nálad, kdy jim lidé u moci začali vyhrožovat. My jsme nebojovali, nikdo nepřišel o život. Naše ozbrojené síly tam byl jen proto, aby ukrajinská armáda volby neovlivnila. Demokracie je vůle lidu. Mezinárodní právo nebylo porušeno. V Kosovu s tím soud OSN souhlasil a to bez referenda. Sankce nebyly přijaty na podporu Ukrajiny, ale na zastavení růstu ruských možností. To je chyba, měli bychom si naopak pomáhat. Sankce jsou hloupé a škodlivé. Ale nejškodlivější je pokles cen. Jenže on je také prospěšný, protože nás nutí snižovat nebezpečný deficit v ostatním obchodu a to ozdravuje ekonomiku. Když jsou příjmy za naftu vysoké, destimuluje to vlastní rozvoj, zvláště v odvětvích s vysokou přidanou hodnotou. A přes všechna negativa u nás poprvé po mnoha letech vzrostl export právě těchto výrobků.

Kancléřka Merkelová má mantinely, ve kterých musí pracovat. Ale upřímně se snaží hledat řešení. Jenomže to je teď na straně Kyjeva, který musí změnit ústavu, což dělá nedostatečně. Prezident Francie i německý kancléř by měli do těchto problémů jaksi víc pronikat. Teprve na konci celého procesu bude možné uzavřít hranice mezi Ruskem a Ukrajinou. Psa jsem na ní nepustil, abych jí vystrašil, ale abych jí udělal radost.

-----------------------------------------

Novou ideou jsou slova - byť jako citát - o vyčlenění zemí Střední Evropy jako samostatné organizace po domluvě USA a SSSR. Jak by mohla rozvrácená země cokoli garantovat, není jasné. Chce snad něco podobného udělat teď s tím, že místo USA bude tím garantem Rusko? Jsou jeho slova určena Donaldu Trumpovi?

Nová, alespoň takto explicitně řečeno, je i idea o úloze ruských vojáků při referendu na Krymu.

Zajímavé je také konstatování, jak embargo Rusku prospívá.

Nepřekvapuje sdělení, že Rusko nemá zájem na plnění Minských dohod a normalizaci situace na východě Ukrajiny.

A dělání hlupáků z Hollanda a Merkelové v souvislosti s teroristickými akcemi loňského roku? Pořád mi vrtá hlavou, kdo mohl mít prsty v těch silvestrovských skandálech v Německu?

Celkem bych ale řekl, že šlo o další zbytečnou provokaci, kde autor zapomněl, že nemluví ke svým oddaným poddaným.

Žádné komentáře:

Okomentovat