Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 3. ledna 2016

Novoroční výlevy mocných a nemocných

Bývá zvykem, a občanstvo to očekává, že formálně nejvyšší představitel státu v závěru roku promluví prostřednictvím televizní obrazovky k národu, aby ho ujistil o své výjimečnosti a radostných chvílích, které díky tomu lid čekají. Tady je stručný přehled toho, co se koncem roku 2015 a začátkem 2016 dozvěděli občané České republiky, Slovenské republiky, Spolkové republiky Německo a Ruské federace.


Český prezident Miloš Zeman se hned na začátku svého funkčního období rozhodl odhodit stará klišé a promlouvat již a jen o Vánocích. Letos národu sdělil: „Tahle země je naše a tahle země není a ani nemůže být pro všechny... Já se ptám, proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu... vláda „odšpuntovala ekonomiku“, a já bych k tomu jenom dodal, že ji vymanila ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových vlád."

 Premiér Sobotka k tomu dodal: "Prezident ničím nepřekvapil. Zůstal u svých předsudků a svého obvyklého zjednodušování. Svět a náš život jsou ale složitější, než nám dnes bylo vylíčeno z Lán,“

V pondělí 4. ledna se poprvé od skandálních Hovorů z Lán dne 2. listopadu 2014 ozve Miloš Zeman také v Českém rozhlase, a to na stanici Plus. Zda to souvisí s tím, že v listopadu rezignoval na funkci generálního ředitele Peter Duhan a od 1. ledna stanice z ekonomických důvodů ukončila vysílání tříminutových glos, jejichž autoři s názory prezidenta zhusta polemizují.

Slovenský prezident Andrej Kiska: Sme súčasťou Európy, preto nás všetkých zasiahol aj terorizmus priamo v Európe. Teroristický útok v Paríži ale nebol prvým v Európe. Predtým tu bol Londýn, Madrid a popri tom a ešte predtým dlhá čierna história tohto barbarstva aj tu v Európe. Spájať teroristické útoky v Paríži, ale aj takmer každodenné teroristické útoky za hranicami Európy so súčasnou utečeneckou vlnou ako priamou príčinou terorizmu je politická manipulácia. A v skutočnosti vyhovuje zámerom teroristov. Šíriť v Európe a po svete strach, povzbudzovať politický extrémizmus, vyvolávať nedôveru medzi ľuďmi. Musíme sa tomu naučiť brániť, pretože toto im nesmieme dovoliť. Pretože ak sa im to podarí, potom nám hrozí, že sa ostražitosť a strach nestanú iba užitočným sluhom našich rozhodnutí a postojov, ale stanú sa jediným pánom."
-
Novoroční projev kancléřky Spolkové republiky Německo Angely Merkelové stojí za to uvést celý. Mimo jiné proto, že časopis Time ji vyhlásil osobností roku, a v této souvislosti o ní řekl, že je kancléřkou svobodného světa.

Vážení spoluobčané,

již před rokem, během silvestrovského večera 2014, jsme vzpomínali na rok plný válek a krizí. Některé, jako epidemie eboly, mezitím z titulků zmizely. Jiné události, které nás znepokojovaly již v uplynulém roce, ze své tíživosti nic neztratily. Bohužel. K nim patří válka v Sýrii a bestiální vraždění teroristickou organizací Islámský stát. Před rokem jsem během silvestrovského večera pronesla: jedním z důsledků těchto válek a krizí je, že se od konce druhé světové války ve světě nenacházelo tolik uprchlíků. Mnoho z nich doslova uniklo smrti. Je samozřejmostí, že jim pomáháme a že poskytujeme útočiště těm, kteří u nás hledají pomoc.


Dnes večer tato slova opakuji, neboť jsme zřídka zažili rok plný takových výzev, které by vyžadovaly slova bezprostředně měnit v činy. Rok 2015 takovým rokem byl. A proto bych dnes chtěla říci především jedno slovo: Děkuji. Díky za spontánní, ohromující a opravdu dojemnou vlnu pomoci, kterou jsme letos zažili, kdy na sebe tisíce lidí vzaly často životu nebezpečné riziko, aby u nás našly bezpečí. Děkuji bezpočtu dobrovolníků za jejich lidskost a odhodlání, které už navždy zůstanou ve vzpomínkách na rok 2015. Děkuji všem pomocníkům z povolání, děkuji všem policistům a vojákům za jejich službu, děkuji zaměstnancům spolkových, zemských i obecních úřadů. Ti všichni dělají mnohem více, než je jejich povinností. Všichni, dobrovolníci i zaměstnanci, spolu dokázali něco vynikajícího a dokazují to stále, i v tuto chvíli.

Je nepochybné, že příchod tak ohromného počtu lidí bude ještě hodně vyžadovat. Bude to stát čas, sílu a peníze – především s ohledem na integraci těch, kteří se rozhodnou u nás zůstat natrvalo. Při tom se chceme a musíme poučit z chyb minulosti. Naše hodnoty, tradice, smysl pro spravedlnost, naše řeč, naše zákony a naše pravidla jsou nositeli naší společnosti a jsou základním předpokladem pokojného a respektem se vyznačujícího soužití všech lidí v naší zemi. To platí pro každého, kdo u nás chce žít. Ze zdařeného přistěhovalectví ale země vždy profitovala – hospodářsky i společensky.

Stejně tak je nepochybné, že naše země již zvládla tolik velkých výzev a vždy na nich vyrostla. 3. října jsme slavili 25. výročí sjednocení. Není velkolepé, kde se dnes, o 25 let později, nacházíme? Jako národ jsme opět srostli. Máme nejnižší nezaměstnanost a nejvyšší zaměstnanost za dobu sjednoceného Německa. Spolkový rozpočet je již dva roky po sobě bez dluhů. Reálné mzdy rostou, naše hospodářství je odolné a inovativní. Jsem přesvědčená, že pokud současné přistěhovalectví a integraci správně uchopíme, je velkou šancí pro naši budoucnost. Vycházíme totiž z obrovského zapojení občanů a disponujeme obsáhlým konceptem politických opatření.

Na národní i mezinárodní úrovni pracujeme na lepší ochraně vnějších hranic Evropy, na přeměně ilegální imigrace v legální, na potírání příčin migrace, čímž trvale a výrazně snížíme počet uprchlíků. Výrazně se podílíme i na boji proti teroru Islámskému státu. Naši vojáci nasazují své životy v obraně našich hodnot, bezpečnosti a svobody. K tomu jim ze srdce děkuji. I příští rok bude záležet především na jednom: na naší soudružnosti. Je důležité, abychom vždy naslouchali argumentům druhých, i když budou starostem a šancím přikládat jinou váhu než my. Je důležité, abychom se nenechali rozdělit: generačně, sociálně, nebo na starousedlíky a nově příchozí. Nenásledujme ty, kteří si s chladem a nenávistí v srdcích sami pro sebe osobují být Němci a všechny ostatní vylučují. Je důležité, abychom i v budoucnu zůstali zemí, ve které můžeme být sebevědomí a volní, empatičtí a otevření světu – s radostí z úspěchů, z dobrého pocitu, když ze sebe vydáme to nejlepší. To platí pro hospodářství, zaměstnance a zaměstnavatele, aby tím dále rozvíjeli sílu sociálně-tržního hospodářství, ale také pro vědu, umění a kulturu. Zkrátka pro každý ve svém vlastním oboru a životě.

A samozřejmě také pro sport, až budou v nadcházejícím roce naši atleti bojovat o medaile a nejlepší osobní výkony na olympijských a paraolympijských hrách, nebo až se naši fotbaloví mistři světa budou ve Francii snažit získat i titul mistrů Evropy.

Milí spoluobčané, je pravdou, že se právě nacházíme v době plné výzev. Ale je také pravdou, že to dokážeme, protože Německo je silnou zemí. V tomto smyslu nám všem dohromady přeji mnoho zdraví, síly, důvěry a boží požehnání v roce 2016.

A toto řekl ruský prezident Vladimir Putin: Dnes bych chtěl zvlášť blahopřát k tomuto svátku těm našim vojákům, kteří bojují s mezinárodním terorismem, hájí národní zájmy Ruska daleko od vlasti, projevují přitom vůli, odhodlání a pevný charakter... Úspěch celé naší země je závislý na efektivní práci a na úspěších každého z nás. Spojují nás společné cíle, snaha prospívat vlasti, odpovědnost za její osud... V roce 2015 jsme si připomínali 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. Naše dějiny, zkušenosti našich otců a dědů, jejich jednota v těžkých časech a síla ducha jsou pro nás velkým příkladem, pomáhaly nám a budou pomáhat v tom, abychom důstojně reagovali na soudobé výzvy.

Je na jednom každé, co si ze všech těch slov vybere. Zda mír nebo válku, sobectví či soucit, přátelství nebo nenávist, svobodu nebo lásku k vůdci.

Žádné komentáře:

Okomentovat