Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 2. ledna 2016

Luksovo Collegium 1704 vítězí

Alespoň u mne. Rád navštěvuji silvestrovské koncerty, které přináší radost a klid z hudby napsané v době, od jejíchž nemilosrdných konfliktů, krvavých bojů a odpudivých charakterů nás dělí staletí, a muzika tak promlouvá jen svou krásou. A když je jejím autorem Johann Sebastian Bach, je to sázka na jistotu.

Ten letošní koncert, stejně jako několik předcházejících uzavirajících rok, dirigoval Václav Luks, hrálo Collegium 1704, zpívalo Collegium Vocale 1704 a sólisté. Program nijak nesouvisel s náboženskými obřady, ale šlo o oslavné kantáty na saského kurfiřta a polského krále Augusta III. a jeho ženu Marii Josefu z roku 1733. A byly napsány z důvodu vrcholně světského, totiž za účelem získání titulu dvorního kapelníka saského dvora. I tohle jako kdyby setřel čas a zůstal velký mistr, přičemž i on měl starosti zcela prozaické. Toto snažení skutečně přineslo své ovoce, ovšem až za 3 roky, dřív to ani nešlo, protože August pobýval v Polsku. Hudba je z větší části takříkajíc recyklovaná a i později byla znovu použita pro jiné potřeby. Snad nejzřetelněji je to slyšet v druhé kantátě, která posloužila jako základ Vánočního oratoria, jež vzniklo o rok později. Ostatně kdo neslyšel triumfující radost "Jauchzet frohlocket" [1], první části oratoria, která v kantátě začíná slovy (ovšemže v originále německy): "Zaduňte, tympány! Zazněte, trubky!"? Text obou kantát je však natolik šroubovaný a podlézavý, že je lepší ho nevnímat a věnovat se jen hudbě, což nedá tolik práce, když je německý.


Kostel sv. Anny - Pražská křižovatka, 31. prosince 2015
Václav Luks, Collegium 1704, Collegium Vocale 1704, sólisté
Obrovská profesionalita podložená hlubokými znalostmi dovoluje Luksovi o programu koncertů prostě vyprávět, jako kdyby to byla ta nejsamozřejmější věc. A neutuchající nadšení, které vyzařuje z jeho výrazu a každého pohybu, se přenáší na hudebníky a zpěváky a posléze na publikum v míře naprosto mimořádné. Neznám soubor, který by vyzařoval takovou radost jako Collegia, když je diriguje Václav Luks. A proto sedám v prvních řadách, abych si tento bonus užil a toto sdružení jsem pasoval na první místo svého osobního žebříčku těles nejen hudebních.

Snažení Collegia je programově evropské a páteří jeho koncertní činnosti je projekt Praha-Drážďany, kde v současné podobě se každý koncert hraje 1-2x v Praze a následující den v drážďanském Annenkirche. Vloni hráli v Salcburku a když jsem se po silvestrovském koncertu vrátil domů a otevřel dopisní schránku, vypadl z ní program Salcburských hudebních slavností v létě 2016. I tam je černé na bílém znovu potvrzeno významné místo Václava Lukse a jeho obou hudebních uskupení v evropském barokním konání, neboť se do Salcburku po roce vrátí a v rámci oslav 200. výročí připojení Salcburku k Rakousku budou 27. července v salcburském dómu hrát a zpívat Biberovu Missa Salisburgensis napsanou v roce 1682 při příležitosti 1100. výročí vzniku salcburské diecéze. A pak nastupují na turné po velkých evropských podiích.

Jen mne mrzí, že neprofesionalita, nenadšení a programová antievropskost řady představitelů zemí českých brání provádět něco podobného v rovině politické. Ale je možné, že ta vyrůstá právě z takových drobných krůčků kulturních, na první pohled zcela nepolitických.

----------------------------------

Kostel sv. Anny – Pražská křižovatka Praha
31. prosince 2015 v 17 (a 15) hodin

Bachovy světské kantáty
Dirigent: Václav Luks
Sólisté: Natalia Rubiś-Krzesoviak (soprán), Kamila Mazalová (alt),
Václav Čížek (tenor), Jaromír Nosek (bas) a Lisandro Abadie (bas)

Collegium 1704
Collegium Vocale 1704

program:
Johann Sebastian Bach: Auf, schmetternde Töne der muntern Trompeten BWV 207a
Johann Sebastian Bach: Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! BWV 214

----------------------------------------
[1] Manfred Honeck s Českou filharmonií jím uzavírali loňský vánoční koncert v Rudolfinu

1 komentář:

  1. Děkujeme za Vaši recenzi, rádi bychom Vás jen požádali o opravu jména uměleckého vedoucího Collegia 1704 ve všech nepřesných výskytech v textu: tedy Václava Lukse (takto se píše). Děkujeme Vám a těšíme se na opětovnou shledanou na našich koncertech!
    S pozdravem a přáním všeho dobrého v celém novém roce 2016,
    Kateřina Szakálová, Collegium 1704
    info@collegium1704.com

    OdpovědětVymazat