Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 11. ledna 2016

Jak si zničit pověst

Každý má nějakou pověst, která s ním putuje z jednoho místa na druhé. Ta špatná ho může ovlivnit víc než dobrá. V dnešním hyperpropojeném světě může i malé uklouznutí udělat kříž nad kdysi skvělou reputaci. A třeba při hledání zaměstnání se může stát nepřekonatelnou překážkou. Pokud vás však dobrá pověst nudí, existuje řada cest, jak se jí zbavit:

1. Nezdržujte se výběrem bitev, které podstoupíte
Ať chcete nebo ne, v práci vždy dochází ke konfliktům. Někteří lidé před výzvami ucuknou a získají pověst měkoty. Když nebudete vážit, která bitva stojí za to, a vyrazíte do boje proti čemukoli, brzy z vás bude potížista.

2. Nadužívejte sociální media
Sociální media nás sledují stále. Jestliže pečlivě nevážíte co tam říkáte, nejspíš to proti vám bude časem použito. Když si na facebooku stěžujete, jaký je váš šéf blbec, neměli byste být překvapeni, že lidé, kteří to čtou, ztratí důvěru ve vaši schopnost používat při práci zdravý rozum.

3. Páchejte trestné činy
Když se dopustíte trestného činu, můžete se s dobrou pověstí rozloučit. Minimálně budete muset velmi tvrdě pracovat na její obnově.

4. Prokažte, že jste pokrytec
Když se ukáže, že kážete vodu a pijete víno, nepočítejte s tím, že vám lidé budou věřit.

5. Lžete
Lži vás časem dostanou. Zvlášť když je tvůrčím způsobem obměňujete a pak se nepamatuje, co jste kde řekli.

6. Málo poslouchejte, hodně mluvte
Všeználky nemá nikdo dvakrát v lásce. Tak hodně mluvte, lidé vás vypnou, zvlášť když je jim to co říkáte k ničemu. Navíc získáte pověst člověka, který nedokáže pochopit názor toho druhého.

7. Neberte na sebe zodpovědnost
Není nic horšího než muset se přiznat, že jste něco prošvihl. Ale ještě horší by bylo to skrývat. Přijímání zodpovědnosti, když je to nezbytné, souvisí s vaší pověstí.

8. Měňte své stanovisko, a to pořád
Pokud měníte stanovisko podle toho, kdo je zrovna v místnosti, nejste ani trochu důvěryhodný. Jste netransparentní a lidé dojdou k závěru, že za nic nestojíte. Což není dobrá reputace.

9. Opíjejte se
Tohle je jasné, je to věc úsudku. Myslíte, že je v pořádku opít se při akci sponzorované firmou? Pokud ano, je váš úsudek opravdu chybný. Jestliže se takhle opijete, poškodí to vaši pověst, a vyhodí vás, zvlášť jestli na závěr uděláte něco skutečně stupidního.

10. Buďte trvale obtížným spolupracovníkem
Chováte se jako pitomec jen proto, že je vám to tolerováno? Agresivní, po moci bažící a nesebevědomý člověk se nedrží zpátky, když by měl, obtěžuje lidi, vznáší námitky jen pro svou zábavu, a otravuje, místo aby s lidmi spolupracoval. Takoví se pyšní tím, že sráží jiné lidi dolů ve snaze zvednout si vlastní sebevědomí. S pověstí obtížného člověka je složité něco dělat. I když si uvědomíte, že jste takový, vaše snaha o změnu bude přijímána s podezřením, protože lidé kolem vás se budou ptát, co asi bude následovat.

Inspirováno: http://www.techrepublic.com/blog/10-things/10-ways-to-destroy-your-reputation/

Žádné komentáře:

Okomentovat