Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 5. ledna 2016

Hudební drby - leden 2016


  • Vladimir Chvorostovsky po rychlém návratu do Metropolitní opery a vyznamenání vysokým státním řádem od ruského prezidenta Putina znovu ruší představení v Metropolitní opeře, kde měl v únoru vystupovat jako hrabě Luna ve Verdiho Trubadůrovi.
  • Anglický barytonista Simon Keenlyside zrušil ze zdravotních důvodů své prosincové recitály a také 3 lednová vystoupení ve Vídeňské státní opeře vystoupení, která musel ze zdravotních důvodů zrušit. Jeho zdravotní potíže se táhnou již přes jeden rok, letos v září musel po návratu z vystoupení s ROH v Tokiu podstoupit akutní operaci s odstraněním části štítné žlázy. Další komplikace způsobila infekce v krku, která zpomalila uzdravování. Na konci ledna Keenlysida zrušil i schubertovský písňový večer v londýnské Wigmore Hall a snad tamtéž vystoupí 31. ledna. 
  • Zatímco novoroční koncert České filharmonie s novým stálým hostujícím dirigentem Jakubem Hrůšou byl přijat s různou mírou nadšení, koncert o 3 dny později v pondělí 4. ledna ke 120. výročí od prvního vystoupení tělesa je oslavován unisono. Zvláště pak vystoupení vynikajícího basisty Jana Martiníka, který dostal v berlínské Staatsoper 3 dny volna, aby zazpíval Dořákovy Biblické písně.  Ve středu však už zpívá opět v Berlíně Sarastra v Kouzelné flétně a v pátek Collina v revivalu Bohémy vedle hvězdných Yonchevy a Callejy v rolích Mimi a Rudolf. 
  • Mexický tenor Javier Camarena (41) bude v březnu zpívat Ernesta v Donizettiho Don Pasquale. V roce 2014 se stal třetím zpěvákem, kterému bylo povoleno opakovat árii v průběhu představení. Byla to “Si, ritrovarla io giuro.” v Rossiniho “La Cenerentola”. Před ním to byl Luciano Pavarotti roku 1994 v Pucciniho Tosce a v letech 2008 a 2012 Juan Diego Flórez v “La Fille du Régiment”, resp. “L’Elisir d’Amore.”  V roce 2003 nechal dirigent James Levine zopakovat sbor “Va, pensiero” ve Verdiho opeře Nabucco těsně před invazí do Iráku.
  • Od 20. května do 3. června se v Bratislavě bude konat mezinárodní festival Eurokontext.sk věnovaný opeře a baletu. Vedle opery SND Bratislava a košické opery vystoupí také soubory Národních divadel z Prahy, Brna a Ostravy. Z Německa přijede barokní soubor z Mnichova a opera z rakouského Grazu představí bezprostředně po domácí premiéře muzikál Andrew Loyd Webera "Tell Me on Sunday".
  • 15. až 17. ledna se uskuteční ve Versailles představení Figarovy svatby, kde budou hrát Les Musiciens du Louvre s dirigentem Marcem Minkowskim a zpívat zpěváci velmi dobré evropské úrovně, i když ne majitelé zvučných jmen.
  • Během dvou týdnů od 10. ledna se z Wiener Staatsoper uskuteční živé internetové přenosy oper Richarda Wagnera: Valkýra, Zlato Rýna, Siegfried a Soumrak bohů. Režisérem všech inscenací je Sven-Eric Bechtolf a dirigovat bude Adam Fischer. Ve čtvrtek 28. ledna pak Verdiho Rigoletto v excelentním obsazení hlavních rolí:Juan Diego Flórez | Herzog von Mantua, Carlos Álvarez | Rigoletto, Olga Peretyatko | Gilda, Ain Anger | Sparafucile, Nadia Krasteva | Maddalena.

Žádné komentáře:

Okomentovat