Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 12. ledna 2016

Berlínské jinakosti 2. Neletální teror?

Před pár dny jsem psal o berlínských a obecně německých jinakostech z té pozitivní strany a řekl, že se vrátím ke straně negativní.

Nejednou jsem měl pocit, že Německo žije v jakémsi snu o světě bez konfliktů. 70 let nezasažené a nezúčastněné na válečném tažení, sebevědomé díky úspěšné ekonomice, sjednocení země před 25 lety a významné pozici v EU, bez obav z východního nebezpečí díky NATO. Levičácký teror Frakce Rudé armády koncem 60. a počátkem 70. let, stejně jako teroristický útok palestinského komanda v době olympijských her 1972 v Mnichově jsou minulostí. Ovšem už počátkem tohoto tisíciletí se ukázalo, že buňka al-Kajdá působící v Hamburku od 90. let byla svým způsobem účastna na teroristických akcích 11. září 2001 v USA.

31. prosince 2015 Kolín n.R.
Když jsem byl v Německu na jaře minulého roku, lehce mi zatrnulo při pohledu na obležený břeh Mohanu ve Frankfurtu, tu nádhernou atmosféru pohody, pikniky a šampaňské, přičemž o pár hranic dál umíraly tisíce lidí při válečná tragedie. Když jsem přijel koncem roku do Berlína, pocit pohody pokračoval, a jediným projevem zvýšeného nebezpečí, se kterým jsem se setkal, bylo povinné odkládání kabátů a tašek do šatny při návštěvě Pergamonského muzea a Alte Galerie. Jinak všude klid a mír, žádná zjevná zvýšená bezpečnostní opatření. Policie se ovšem po Paříži logicky obávala ozbrojených útoků a tak na základě varování francouzské tajné služby evakuovala 31. prosince dvě mnichovská nádraží, která uvolnila až 2. ledna.

ruská vlajka na loňské demonstraci PEGIDA v Drážďanech
Avšak ve stejný den došlo v Kolíně n.R. a v menším rozsahu i jiných místech a nejen Německa k tomu, co někdo nazývá neletální teroristický útok, spočívající v napadání, okrádání a drsném sexuálním obtěžování žen skupinami mladých mužů ze severní Afriky a Blízkého Východu. Jak začaly pronikat první informace o tom, co se stalo, bylo zřejmě, že v žádném případě nešlo o nějaký spontánní akt muslimského hněvu. Ti muži byli údajně opilí a zfetovaní. Je to snad obraz pravověrného muslima? Je zřejmé, že akce byla organizovaná a bezpečnostní složky neodhadly její riziko a nebyly na to připraveny.

31. prosince Kolín n.R.
Fakt je, že k něčemu podobnému s vysokou pravděpodobností dojít muselo. Tak jako má své tragické zkušenosti z tohoto století Paříž, Londýn nebo Barcelona. V Německu navíc riziko stouplo tím, že otevřelo svůj prostor pro utečence, především ze Sýrie. Ale v Norsku hrozilo něco podobného, a tím, že policie sledovala a zachytila informace na sociálních sítích a preventivně zadržela na 3 desítky lidí, k incidentům nedošlo. Takže jestli někdo zanedbal své povinnosti, byly to německé tajné služby, které zřejmě žádné signály nezachytily a policie, která to nečekala, přestože k podobným incidentům, i když v podstatně menším rozsahu docházelo už dříve. Je pravda, že náměstí mezi kolínským nádražím a katedrálou kolem půlnoci na čas uzavřela, ale to hlavní se odehrálo až potom, a tam už její síly nestačily.

demonstrace PEGIDA - Kolín n.R.
Událost rychle aktivizovala prakticky všechny politické síly v zemi. První zasedala CDU, která kromě věci samé musí mít na paměti blížící se volby ve čtyřech spolkových zemích a opozici, především hnutí PEGIDA (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu), které v prosinci překvapilo velkou demonstrací se 17 000 účastníků v tradičně křesťanskodemokratických Drážďanech, kde hnutí předloni vzniklo, a už vloni v lednu tam demonstrovalo 25 000 lidí. Ta již v loňském roce oznámila svou účast v letošních zemských volbách. PEGIDA také svolala na sobotu 9. ledna demonstraci v Kolíně, ale i jinde, jíž se zúčastnili lidé s nejrůznějšími protiislámskými, extrémními a protivládními postoji. Včetně těch, požadujících usmíření s Ruskem. Pegida je navíc obecně antievropská a proruská, až po drážďanská hesla "Merkel na Sibiř! Putin do Berlína!" Proti nim ovšem vyšly demonstrace s opačnými požadavky, které byly mnohde silnější (v Berlíně 30 000 lidí) a na jejich stranu se postavila na příklad i kolínská arcidiecéze, která symbolicky vypnula osvětlení katedrály, podobně jako skleněná továrna VW a Semperopera v Drážďanech. Přesto je pravděpodobné, že tyto události nebudou působit ve prospěch kancléřky Merkelové.

antiPEGIDA demonstrace, Kolín n.R.
Je ovšem hloupé obviňovat Německo a jmenovitě jeho vedení, jež na sebe v loňském roce vzalo velikou tíži evropského problému s utečenci, který se vyostřil především zhoršující se situací v Sýrii. Tím, že jich kolem 1 milionu přijalo ve své zemi, bezpochyby předešlo velkému pnutí ve východních a jižních zemích EU a opakovaně jednalo ve prospěch celého společenství s tím, že tíže dopadla na samotné Německo. Druhou otázkou ovšem je, zda bylo možné předejít přílivu migrantů přes Itálii a zvláště Řecko, které se ovšem potýká především s obrovskými ekonomickými problémy, když opakovaně prožralo svou budoucnost.

individuální protest v Kolíně při 4° C - "umělkyně" Milo Moire :-)
Jistě se staly věci, které se stát neměly. Ale těžko se dá najít bod v minulosti a říct: "tohle byla ta kritická chyba", protože nikdo není schopen rozhodnout, jaký by byl vývoj událostí v případě, že krok považovaný za chybu by se nestal. V tomhle ovšem mají jasno Rusové, jejichž prezident tvrdí, že za všechno mohou Američané, neboť ho neposlouchali a vstoupili do Iráku. Nicméně každé závěry jsou v tuto chvíli předčasné, protože je třeba především zjistit co přesně se stalo a jak to bylo organizováno. Potenciálních zájemců o vyvolání nepokojů v Německu je víc a je třeba dát čas sběru informací a jejich analýze. Metoda "Cui bono?" ovšem ledacos napovídá.

Takže ta negativa mi vlastně vychází spíš jako fakta než čisté minusy připsatelné na seznam hříchů jinakosti. Uvidíme, co bude dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat