Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 19. prosince 2015

Ježíšku, slyšíš mě?

"Jestli ano, moc tě prosím, přines mi kravatu, já jsem ti to zapomněl napsat. A když by to šlo, tak už zítra, ano? A jestli nemáš peníze, jdi do bankomatu." Není to úžasné, vidět svět takovýma očima?


V nějakých sedmi-osmi letech však zahlédnete vytoužený mobil/tablet v zásuvce tátova stolu nebo panenku v mámině skříni, čímž se provalí, že dárky nosí i rodiče a později se dokonce ukáže, že žádný Ježíšek, který by nosil dárky, neexistuje.

Až sem jsme na tom všichni stejně. Potom však někteří z nás přestanou na Ježíška ve všech jeho podobách spoléhat a začnou se snažit. Pro což si lidé vytvořili poměrně jednoduchá pravidla. Ne každý však má pocit, že jsou spravedlivá, když vymyslel tak skvělou fintu jak zbohatnout na úkor pana XY nebo obce či rovnou státu. Ti, kterým jsou díky tomu pravidla až příliš těsná, pak občas jdou buď do kriminálu nebo do obecního zastupitelstva.

Jsou ale lidé, kteří se Ježíška nedokáží vzdát. Hledají ho tak usilovně, že se dobrovolně stávají snadnou obětí nejrůznějších šarlatánů. Od citových, kteří za iluzi lásky inkasují úspory svých obětí, přes obchodní, kteří nabízí zdarma výlet i s obědem a potom nutí důvěřivé staříky k nákupu závodního kola pod pohrůžkou fyzického násilí, až po politické, kteří slibují švédský socialismus do 4 let. Pokud je ovšem zvolíte.

Ale jen absolutní realista se nikdy nezasní, když rozděluje pomyslnou výhru ve Sportce, jednou to přece může přijít a člověk má být připraven. Napřed ta kravata za 5 tisíc, 3 miliony na cestování, za 10 milionů nový byt, ale jak naložit s tím zbytkem, abych nemusel pracovat? To jsou nervy. Navíc jestli padne volba právě na vás tak úplně jisté není.

Jediné jisté však jsou přece jen ty Vánoce. Jenomže co s tím, aby člověk nezapadl do blátivé sentimentality? Možná zkusit toho Ježíška udělat pro někoho jiného.

Ale pozor, všeho s mírou!


Žádné komentáře:

Okomentovat