Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 16. prosince 2015

Hudební drby 2 - prosinec 2015

  • Nová operní společnost Venture Opera měla 8. listopadu 2015 svou druhou newyorskou premiéru: Mozartova Dona Giovanniho v Angel Orensanz Center, nádherně renovované pseudogotické synagoze na Lower East Side.

    Opuštěný objekt z roku 1849 koupil roku 1986 španělský židovský sochař a malíř Angel Orensatz,
    po rekonstrukci se do hlediště vejde se 1500 lidí.
    Režie se ujal muž mnoha dovedností Edwin Cahill, v jehož interpretaci je svůdník Giovanni katolickým duchovním. Nejzkušenější z mladého souboru jsou Philip Cutlip jako Don Giovanni a Cecelia Hall v roli Zerliny. Vůbec první inscenací společnosti byl Donizettiho Don Pasquale před rokem, v příštím roce bude mít v únoru premiéru Bizetova Carmen a v srpnu Leoncavallovi Komedianti.
  • V neděli 13. prosince zazněla ve vídeňské Státní opeře premiéra Janáčkovy Věci Makropulos v režii Petera Steina a hudebně nastudované Jakubem Hrůšou. Emilii Marty zpívá 50letá Američanka Laura Aikin pravidelně střídající všechny hlavní scény kontinuální Evropy, Gregora slovenský zpěvák Ludovít Ludha, domovem ve Slovenské státní opeře, ale prošlý řadou scén zahraničních, včetně pražské Státní opery, kde zpívá Fausta v Boitovu Mefistofelovi a občas vévodu v Rigolettovi. Vedle inscenačního týmu a představitelky hlavní role sklidil velký potlesk i Jakub Hrůša, který ve 3. jednání rozpumpoval orchestr k velkému finále. Reprízy budou čtyři, poslední 23. prosince, což je víc než dost s ohledem na nepříliš vysokou atraktivnost dějově zašmodrchané opery a skutečnost, že před Vánocemi se spíš peče cukroví a nakupují dárky.
  • V příštím roce oslaví Placido Domingo 50. výročí svého prvního vystoupení pod hlavičkou Metropolitní opery, když 6. srpna 1966 zpíval v newyorském Lewisohn Stadium (stadion v areálu City College of New York byl zbourán v roce 1973) v koncertním provedení Turiddu v Mascagniho Cavalleria Rusticana a Cania v Leoncavallově Pagliacci. Na prknech divadla se pak představil o 2 roky později v Cileově opeře Adriana Lecouvreur s Renatou Tebaldi v hlavní roli, když na poslední chvíli nahradil v roli Maurizia indisponovaného Franca Corelli.
  • Ještě jednou Jakub Hrůša. Ten poskytl zajímavý rozhovor Luboši Stehlíkovi pro Hudební rozhledy, ze kterého je zřetelné dirigentovo vyzrávání ve výraznou osobnost. Je sympatické ani ne tak proto, že je to Čech, resp. Moravák, ale že má zřetelně nadnacionální rozměr, přestože jeho ambicí je prosazovat i českou hudbu. V době hysterických projevů nacionalismu v mnoha evropských zemích je to povzbudivé čtení. Mimochodem z jiných zdrojů pochází informace, že dánská opera, jejímž hudebním ředitelem měl Hrůša být, což posléze kvůli podfinancování opery odmítl, je ve velkých finančních nesnázích a musí redukovat počet spolupracovníků.
  • NYCO Renaissance je jedna ze dvou skupin ucházejících se o získání jména "New York City Opera", která před 2 lety zkrachovala. Vzhledem k tomu, že konkurenční skupina ustoupila od svých požadavků, otevřela se cesta k oživení operních produkcí pod touto historickou značkou. Pro začátek společnost plánuje v lednu pět představení Pucciniho Tosky v Rose Theater na Columbus Square, což je symbolicky opera, jíž NYCO zahájila svou činnost v roce 1944. Za tím účelem společnost zakoupila práva pro použití scény a kostýmů, v nichž byla hrána světová premiéra Tosky v roce 1900. Za NYCO Renaissance stojí investiční manager Roy Niederhoffer, který je předsedou jejího představenstva. 
  • Lyric Opera Chicago zahájila 26. září svou 61. sezónu novým nastudováním Mozartovy Figarovy svatby v režii umělecké ředitelky Barbary Gaines a v hudebním nastudování Henrika Nanási, hudebního ředitele berlínské Komické opery. Figara zpíval Adam Plachetka, Zuzanku Christiane Karg, hraběte Luca Pisaroni a jeho ženu Amanda Majeski..

Žádné komentáře:

Okomentovat