Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 8. listopadu 2015

Trpící Ardašev a femme fatale Buniatishvili

Další dva obrovské kontrasty na Firkušného festivalu.

Ve čtvrtek 5. listopadu 2015 vystoupil v Rudolfinu Igor Ardašev. Nenápadný drobný muž středního věku, v mládí účastník a laureát různých klavírních soutěží zvučných jmen, dnes profesor brněnské konzervatoře, je bezpochyby technicky skvěle vybavený klavírista. Ale oč dokonaleji hrál, o to méně tvořil. Nejlépe proto vyzněly virtuozní pasáže, ostatní představovalo jakousi výplň, prostě nuda v Brně. Ale protože koncert byl dobře dramaturgicky postaven a na závěr zazněla virtuozní Lisztova Španělská rapsodie, vyzněl nakonec celkem dobře.

Igor Ardašev
Program
Ludwig van Beethoven: Klavírní sonáta č. 9 E dur op. 14/1
Ludwig van Beethoven: Klavírní sonáta č. 18 Es dur op. 31/3
Leoš Janáček: V mlhách
Franz Liszt: Les jeux d‘eaux à la Villa d‘Este S 163/4
Franz Liszt: Sonetto 104 del Petrarca S 161/5
Franz Liszt: Rhapsodie espagnole S 254

O dva dny později, tedy v sobotu 7. listopadu, se v Rudolfinu konal poslední koncert letošního ročníku Firkušného klavírního festivalu. Jestliže jsem o prvních dvou klavíristech říkal, že představovali kontrast, pak nevím, jak označit Ardaševa a Buniatishvili. Tak spíš jen o klavíristce. 28 let mladá, pohledná, světa znalá Gruzínka, vynikající technika a vášnivý projev. Už před Rudolfinem bylo cítit zvláštní atmosféru jakéhosi pozitivního očekávání. A uvnitř hodně mladých lidí a dost Gruzínů, které si nelze splést s tuzemcem, zvláště pak ženy ne. Pouze ti Japonci s kufry, co posedávali na schodech, nepřiletěli z dáli na koncert jako do Berlína na Argerich, ale jen odpočívali cestou kamsi. A pak do ztichlého sálu vpluly rudé šaty, letmý pohled do publika a začala hrát, snad ještě dřív než usedla. A na přítomné se valila hudba jako tsunami. Od snových lentissim po erupce prestissim, i když je možné, že puristé by nad jejími tempy nejásali. Od pianissim jak vlas tenkých po bouřlivá fortissima, kdy klavíristka sama sebe zvedala ze židle. Tady by spíš nejásal majitel nástroje, i když jsou mezi klavíristy větší dřevorubci. Zatímco mladík přede mnou si sundal brýle a před zraky žasnoucí přítelkyně utíral slzy, paní profesorka piana za mnou (Rudolfinum jich bylo plné) hlásala, že tohle ještě neslyšela. Já bych řekl, že ano, u již zmíněné Marthy Argerich, ta je však o 2 generace starší a většinou nad poměry učitelek ZUŠ. A na facebooku se objevil třeba tento vzkaz:
Lucie Spickova: Khatia, you were absolutely spellbinding tonight in the Rudolfinum. It was such a privilege to see you play and I hope you got taken out for a proper Georgian celebration afterwards! Oh, and your dress was amazing too!


Khatia Buniatishvili (to jsou ty amazing šaty)
Program
Maurice Ravel: Kašpar noci
Franz Liszt: Réminiscence de Don Juan S 418
Franz Liszt: Koncertní etuda č. 2 f moll „La leggierezza“ S 144
Franz Liszt: Transcendentální etuda č.5 B dur „Feux follets“ S 139
Franz Liszt: Grande étude de Paganini č. 3 gis moll „La Campanella“ S 141
Franz Liszt/Vladimir Horowitz: Uherská rapsodie č. 2 S 244
Igor Stravinskij: Petruška

A stejně vášnivě jako se vyjadřuje prostřednictvím klavíru, dokáže to i slovy:


I want to express solidarity with the Ukrainian heroes who sacrificed and are still sacrificing their lives for the sake of freedom and civic responsibility. The tyrants do not forgive them that they haven’t forgotten the experience of the past, do not forgive them their right vision of the future, do not forgive them their wisdom. Let all Georgia stand side by side with Ukraine. Their pain is our pain and their future is our future. In unity is strength.
Слава Украïнi!

Je dobře, že svět hudby nereprezentují jen Gergievové a Netrebkové, Putinovi příznivci a favorité s milionovými byty na Manhattanu.

Žádné komentáře:

Okomentovat