Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 16. listopadu 2015

Beethoven, Rattle a pařížští vrazi

Jsou věci, které se stanou jednou za život, a člověk si to ani neuvědomí. V pátek, když v Paříži štěkaly výstřely a padali lidé, seděl jsem ve vídeňském Musikvereinu, poslouchal Bethovenovu jásající a neskutečně krásně zahranou sedmou symfonii a hlavou mi mimoděk proplouvaly myšlenky o smyslu a obsahu evropanství. Hráli Berlínští filharmonici a dirigoval sir Simon Rattle. A o 24 hodin později celý sál vstoje uctil chvílí ticha oběti surového pařížského útoku na ono evropanství. Ještě před tím promluvil Dr. Thomas Angyan, intendant Gesellschaft der Musikfreunde in Wien a m.j. citoval Leonarda Bernsteina: "Toto bude naše odpověď na násilí: dělat hudbu naléhavěji, krásněji, oddaněji než kdy dříve." A Simon Rattle dodal: "Dámy a pánové, my všichni jsme ještě hluboce šokováni včerejší hrůzou v Paříži. Beethovenova 9. symfonie je v podstatě cesta z temnot ke světlu. A to světlo obsahuje Beethovenovo poselství - prosbu o lásku, toleranci, lidskost, humor. Slova 'Alle Menschen werden Brüder' potřebujeme slyšet více než jen dnes, zvláště když čelíme lidem, kteří jim nevěří. Co my můžeme dělat je hrát a chceme vás požádat o chvíli vzpomínky, ticha a lásky k lidem, kteří ztratili své životy nebo své milované."

A potom zazněla 9. symfonie. Jsem si jist, že takovou už nikdy nemohu slyšet. A současně, když ji uslyším, vždycky se mi vrátí tento večer. K tomu není co říct. Fascinující Simon Rattle vedl maximálně koncentrovaný orchestr, sbor i sólisty neokázale, ale naléhavě a s dech beroucí dynamikou, a těch pár minut 4. věty, kdy nejprve basy, pak dechy a nakonec celý orchestr hrají hlavní motiv byly absolutní hudbou.

skončila 9. symfonie - u varhan sólisté, sbor za orchestrem, dirigent uprostřed děkuje hráčům
Ohlas u mnohonárodního publika byl ohromný a i když to možná zní jako kýčovitý příběh ze Švejka, tak u východu se kolem mne prosmekl nemocný chlapec, který o chvíli později zavěšen do chodítka v euforii utíkal na znetvořených nohách Resselovým parkem.

Je snad symbolické, že nejlepší německý a nejspíš i světový symfonický orchestr s anglickým dirigentem v tomto napjatém podzimu absolvuje turné, na němž v hlavních městech západního světa - Berlíně, Paříži, Vídni a New Yorku zahraje vždy během pěti po sobě jdoucích večerů všechny Beethovenovy symfonie s Devátou na závěr. A příští rok na Tchai-wanu a v Japonsku. Ono krédo Ódy na radost, která je hymnou Evropy, je součástí evropské identity. Ne celou identitou, protože jak je vidět, musí se chtít a umět také bránit. Ale pokud by se toto krédo ztratilo, zmizí i Evropa.
---------------------------------------

Vídeň, Musikverein
pátek 13. listopadu 2015, 19:30 hod.

BERLINER PHILHARMONIKER
SIR SIMON RATTLE, dirigent

 Ludwig van Beethoven
Symphony No. 4 in B flat major

Ludwig van Beethoven
Symphony No. 7 in A major

---------------------------------------

Vídeň, Musikverein
sobota 14. listopadu 2015, 19:30 hod.

BERLINER PHILHARMONIKER
SIR SIMON RATTLE, dirigent

Annette Dasch, soprán
Eva Vogel, mezzosoprán
Christian Elsner, tenor
Dimitry Ivashchenko, bas

Wiener Singverein
Johannes Prinz, sbormistr

Ludwig van Beethoven
Symphony No. 9 in D minor with Final Chorus Ode to Joy

Žádné komentáře:

Okomentovat