Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 19. října 2015

Lhotákova městská krajina

Jestliže jsem nedávno navštívil výstavu Má vlast - pocta české krajinomalbě, potom výstava Kamil Lhoták - Sic Itur Ad Astra (Takto se létá ke hvězdám), která do 28. října probíhá v Museu Kampa, je jakýmsi jejím neplánovaným rozšířením. Nebo pohledem lupou na jeden z jejích okruhů zájmu.
Kamil Lhoták (1912-1990) byl jedním z těch mladých tvůrců, kteří dospívali ve 30. letech, pro něž byl univerzální surrealismus Devětsilu v jistém smyslu minulostí, a které realita přivedla k pohledu na svět a vlastní tvorbu, jenž v jakýsi manifest sepsal Jindřich Chalupecký ve stati "Svět, v němž žijeme." Z mnoha charakteristik skupiny je pro absolventa filosofické fakulty a malíře-samouka Lhotáka typický civilismus, vztah k městské krajině a technice. To vše je vidět v jeho obrazech ukazujících balony, vzducholodě, letadla, auta, bicykly a krajiny městské periferie. Ostatně název výstavy je odvozen od stejnojmenného uznání Balonklubu Praha, které Lhotákovi předal jeho tehdejší předseda a také výtvarník a básník Ivo Vodseďálek roku 1989.


Lhotákovo rozsáhlé malířské a ilustrační dílo bylo představeno na mnoha výstavách doma i v zahraničí. Aktuální výstava vznikla ve snaze seznámit návštěvníky se z větší části neznámými obrazy, a je jich víc než 60, které byly často Lhotákovým darem jeho blízkým přátelům, především z okruhu skupiny.  Na výstavě je představen i jeden jeho původní text, devět rukopisných stran lehce morbidní pohádky Kouzelník a hostinský, kterou napsal ve čtyřicátých letech.

Vystavené obrazy jsou doprovázeny velkoformátovými fotografiemi a texty, které mu věnovali jeho přátelé jako Jiří Kolář, Adolf Branald, František Hrubín, Josef Hiršal, Kamil Bednář, Ivo Vodseďálek, Ivan Blatný nebo Václav Chochola. Je to nostalgická vzpomínka přinášející výpověď o přátelství těchto lidí i motivech, které Kamil Lhoták maloval. Tady za všechny jeden z nich:

František Hrubín - Modrá
Tvá modrá nebi závidí
ale je také modrá vzduchem
a přece přešla bez lidí
přes plátna, aby v koutku suchém

po dlouhé pouti spočinul
dobrodruh, který oceánem -
daleko od nás - s námi plul
v zem, kde už nikdy nepřistanem.

V zem dětství kde se na hřídel
prvního stroje navíjely
tvé cesty, ještě bez křídel
a kde se dálce dálkou čelí.

Kde muži s čistým čelem šli
a samotu svou nabírali
jak hloubku moří do nušlí
a do tvých snů je vylévali.

A její ustavičný šum
jak po skle po tvém bdění stéká,
a ze snů, jež se zdají snům,
přes modrou voláš na člověka.



K výstavě byl vydán 100stránkový katalog, v němž jsou k nalezení reprodukce vystavených děl včetně kalendária a doplňujících textů. Umělecká díla doprovází záběry ze Lhotákova života od významného fotografa Václava Chocholy a to vše lze pořídít za pouhých 400 Kč.





Žádné komentáře:

Okomentovat