Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 17. října 2015

Hudební drby - říjen 2015

V neděli 18. října začíná 3. kolo - Grand Finale 17. ročníku Mezinárodní klavírní soutěže Frederika Chopina. Během tří večerů v něm předvede své umění celkem 10 hudebníků a po vyhlášení výsledků proběhne 21. října koncert vítězů. Od 1. ročníku v roce 1927 bylo vyhlášeno  celkem 15 vítězů, mimo jiné Lev Oborin, Bella Davidovich, Adam Harasiewicz,  Maurizio Pollini, Martha Argerich, Garrick Ohlsson, Krystian Zimerman, Li Yundi, Rafał Blechacz, Juliana Avdejeva. Druhým resp., třetím místem byli oceněni také Mitsuko Uchida, Vladimir Ashkenazy nebo Daniil Trifonov. Šest dosavadních vítězů pak zasedá v letošní porotě.

Dva zpívající cvalíci - kozácká dcerka z kubáňského Krasnodaru 44letá Anna Jurjevna Netrebko a o 6 let mladší Ázerbajdžánec z Baku Yusif Eyvazov oznámili, že 29. prosince se ve vídeňském paláci Belvedere odehraje jejich svatba, kterou s nimi oslaví 250 hostů. Ženich již dříve sdělil mediím, že zavrhli variantu St. Peterburg (kam by řada hostů sotva jela), protože jejich domovem je Vídeň. Také se přiznal, že Annina potomka, jehož otcem je Erwin Schrott, považuje za svého a že chtějí (chce?) mít další potomky. Prospěch je zřejmě obapolný, ženich zřejmě nenamítá vypadat jako klaun a píše na twitteru o lásce (Thanks to my fortunate fate for giving me YOU! Day by day I love you more and more.) a tak si už společně s ní zazpíval v La Scale a ještě před svatbou vstoupí i na jeviště Metropolitní opery. Láska za všechny prachy.

Úctyhodný projekt začala realizovat Berlínská filharmonie s dirigentem Simonem Rattlem. Od pondělí 12. října do pátku 16. října představila v Berlíně všech 9 symfonií Ludwiga van Beethovena. Poslední, tedy pátý koncert v řadě byla na programu 9. symfonie se sólisty Annette Dasch, Eva Vogel, Christian Elsner a Dimitry Ivashchenko. Stejný program budou opakovat ve dnech 3. - 7. listopadu v Paříži, 10. - 14. listopadu ve Vídni a 17. - 21. listopadu v newyorské Carnegie Hall.

V Curychu měla 10. října premiéru "salcburská" Norma s Cecilií Bartoli v hlavní roli inscenace, jejíž děj byl přenesen do Francie za 2. světové války, se odehraje 18. října, všechna v cenové kategorii "gala". Sarah Batschelet v bachtrack.com píše toto: Bartoli stála sama v nemizícím kouři po celou první část děkovačky a s vlasy splývajícími dolů byla jak převtělení Jany z Arku. Dlouho hleděla přímo před sebe, ještě plně ponořená do role. Až po 2-3 minutách děkovala ostatním zpěvákům a spolu s nimi orchestru i publiku. Nepřekvapilo, že Curych to vzal - bylo to skutečně její představení a divadlo v tom nejlepším slova smyslu.

První houslista České filharmonie Josef Špaček absolvoval stresující bitvu s celnicí v uralském Jekatěrinburgu, čtvrtém největším městě Ruska s 1,5 milionem obyvatel, kde m.j. sídlí řada zastupitelských úřadů jiných zemí. Svou kafkovskou anabází s houslemi, na které hrál v rámci festivalu Eurasia, popisuje na stránkách "The Violin Channel." Je půvabné, že organizátoři festivalu říkají, že má sloužit dialogu mezi kulturami a civilizacemi. Ještě lepší v této souvislosti ovšem bylo heslo minulého ročníku: "Světlo přichází z východu." Špaček přesto říká, že se tam rád vrátí. Těžko říct, zda to myslí vážně, nebo chce jen udělat radost Valery Gergievovi, s nímž má v lednu koncert v Rudolfinu, mládí bývá pošetilé.

Renée Fleming (nar. 1959) bude zpívat roli Hanny v 7 představeních Veselé vdovy v Lyric Opera Chicago v listopadu/prosinci 2015. Jako Danilo jí bude partnerem Thomas Hampson. V příští sezóně bude zpívat v Metropolitní opeře Maršálku v Růžovém kavalírovi, ale v plánu má zpívat především řadu recitálů. I když další opera v jejím kalendáři není, neříká, že končí. Její aktivity jsou však mnohem širší - je kreativním poradcem Lyric Opera, v minulém roce zpívala i na Super Bowl a letos zjara hrála v broadwayské komedii Living on Love. Na důchod to rozhodně nevypadá.

V srpnu zemřel v Berlíně režisér Nikolaus Lehnhoff (nar. 1939), který mimo řady jiných oper inscenoval v Glyndebourne Janáčkovy opery Káťa Kabanova (1988), Jenůfa (1989), Věc Macropoulos (1995) a Smetanovu Prodanou nevěstu (1999). Co kdyby mu dal český prezident metál?




Žádné komentáře:

Okomentovat