Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 15. října 2015

ČF podruhé - Luganskij, Špaček zpola

Byl to zvláštní pocit. Ruský klavírista, ruský repertoár koncertu a koncertní mistr nemohl hrát, protože díky obstrukcím (a těžko se věří, že náhodným) celnice v Jekatěrinburgu, kde Josef Špaček hrál na festivalu Eurasia věnovaném evropsko - azijské vzájemnosti s orchestrem RIA Torino Respighiho skladbu Concerto gregoriano per violino e orchestra, musel houslista čekat 3 dny na vydání zabavených houslí a nestihl tak zkoušky s klavírem. Je těžké souhlasit s tím, že my nemáme spojovat umění s politikou.

Nikolaj Luganskij při zkoušce (s Markétou Vokáčovou za zády)
Ale zpátky ke koncertu. Nikolaj Luganskij (43 let) je špičkový ruský klavírista, profesor moskevské konzervatoře, držitel 2. ceny z Čajkovského soutěže, národní umělec Ruska vloni vyznamenaný státní cenou za kulturu. V Rudolfinu hrál již v rámci festivalu Dvořákova Praha 2011 a také v roce 2008. A Rachmaninovův 3. klavírní koncert je jednou z nejnáročnějších klavírních skladeb vůbec. Sergej Rachmaninov (1873-1943), který byl nejen skladatelem, nýbrž i vyhlášeným klavíristou, koncert napsal v roce 1909 v Rusku, ale premiéru měl v tomtéž roce v New Yorku a jeho druhé provedení nastudoval a dirigoval Gustav Mahler, který tam v té době působil. Rachmaninov z Ruska za dramatických okolností emigroval v roce 1917 a aniž by se tam vrátil, zemřel o 26 let později v USA. Skladba je ovšem romantická a ruská. Luganskij o ní řekl: "Číslo 3 je hodně výsostné dílo - ta inspirace a melodická a harmonická krása. Je to taková postupně kulminující extáze a podle mého názoru dodnes jedna z nejkrásnějších skladeb pro klavír vůbec." Včerejší provedení bylo vynikající, zánovní Steinway to přežil snad bez úhony a potlesk byl zasloužený.

Výběr druhé skladby večera ovlivnilo azijské turné osmi koncertů České filharmonie, na které první český orchestr odletí v posledním říjnovém týdnu. Čajkovského Pátou symfonii si japonští partneři vybrali vedle Smetanovy Mé vlasti, Dvořákovy Novosvětské, Beethovenovy Páté symfonie, Mendelssohnova Houslového koncertu a Rachmaninovova Druhého klavírního koncertu s ještě zářivější ruskou hvězdou - Daniilem Trifonovem. Přestože včerejší provedení - po přestávce už u pultu koncertního mistra seděl Josef Špaček, - bylo stejně jako před týdnem v případě Osudové ve stínu předchozí skladby, rozdíl však nebyl tak výrazný, možná díky šikovnější dramaturgii. Potlesk, z části i vstoje, byl dokonce větší než v případě klavírního koncertu. V každém případě se večer povedl a další budou následovat až po návratu orchestru, to je koncem listopadu.

Rudolfinum, Dvořákova síň
14. října 2015
Česká filharmonie
Nikolaj LUGANSKIJ – klavír
Jiří BĚLOHLÁVEK – dirigent

Program
Sergej RACHMANINOV: Klavírní koncert č. 3 d moll op. 30
Petr Iljič ČAJKOVSKIJ: Symfonie č. 5 e moll op. 64

Žádné komentáře:

Okomentovat