Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 7. srpna 2015

Vraždící "Sněhová koule"

Dne 14. září 1954 v 9 hodin 33 minut zahřměl nad stepí v orenburgské oblasti mocný výbuch. Dne 17. září zveřejnila Pravda tuto zprávu TASSu: V souladu s plánem vědecko-výzkumných a experimentálních prací proběhla v uplynulých dnech v Sovětském svazu zkouška jednoho typu jaderné zbraně. Cílem bylo ověřit působení atomového výbuchu. Při zkoušce byly získány cenné výsledky, které pomohou sovětským vědcům a inženýrům úspěšně řešit úkoly ochrany proti jadernému napadení."

 Co se vlastně stalo?

Celý konec léta přijížděly na malé nádraží v Tockoje armádní vlaky. Na cvičení v orenburgské stepi dorazilo 45 000 vojáků ze 212 jednotek. 39 000 vojínů, seržantů a staršinů, 6000 důstojníků, generálů a maršálů. Stanový tábor se roztáhl na vzdálenost 42 km. Příprava na cvičení trvala 3 měsíce. Na místo bylo přesunuto 600 tanků, 500 minometů, 600 obrněných transportérů, 320 letadel a 6000 dalších vozidel. Vybudovány byly desítky tisíc kilometrů okopů a zákopů, palebných úkrytů.

V předvečer zahájení cvičení byl důstojníkům promítnut tajný film o účinku jaderných zbraní. Do speciálního kinopavilónu směli pouze ti, koho odsouhlasili velitelů pluků a KGB. A tam zaznělo: "Dostává se vám veliké cti - jako první na světě budete cvičit v podmínkách použití skutečné jaderné bomby." Lidé žijící v okruhu 5 km od předpokládaného epicentra byli evakuováni. Na vyvýšeném místě ve vzdálenosti 15 km byla postavena vládní tribuna, ke které byla od nádraží vybudována asfaltovaná silnice. Na polní letiště přiletěli maršálové Vasilevskij, Rokossovskij, Koněv a Malinovskij. Také ministři obrany Polska, Číny a Ludvík Svoboda z Československa. Den před začátkem cvičení přiletěli i Chruščev, Bulganin a tvůrce bomby Kurčatov. Cvičení řídil maršál Žukov.

Na pozice "západní" armády shodilo v 9:33 letadlo bombu, která vybuchla ve výši 350 m nad zemí. Její kapacita byla 40 kt TNT, tedy 2x vyšší než v Hirošimě a Nagasaki. Pět minut po výbuchu začala dělostřelecká příprava útočící "východní" armády. Letadla, která bombardovala pozemní cíle 20 minut po výbuchu, prolétala nohou jaderného hřibu. Vzápětí vyrazily do oblasti epicentra průzkumné jednotky. Tři hodiny po výbuchu byl vydán povel k útoku pozemních vojsk na "západ".

Velitel letadla, které shodilo bombu, byl povýšen do hodnosti plukovníka a vyznamenán Leninovým řádem. Piloti byli obdarováni osobním automobilem Poběda.

Výsledky cvičení byly uloženy jako přísně tajné. Všichni účastníci cvičení museli podepsat, že státní a vojenské tajemství nevyzradí po dobu 25 let.  Umírajíce na předčasné infarkty, mozkové příhody a rakovinu, nesměli nic říct ani ošetřujícím lékařům. Neproběhlo žádné sledování zdravotního stavu účastníků cvičení. Archivy okresní nemocnice za léta 1954-1980 byly zlikvidovány. Před 10 lety se ukázalo, že vnuci těch, kdo v osadě Soročinskoje přežili, postrádají přirozené protirakovinové killery a interferonovou ochranu.



Uplynulo 64 let. V centru Tockoje jsou dál ulice Marxe, Engelse, Lenina a Oktjabrskaja a nápis "Nic není zapomenuto, nikdo není zapomenut" na památníku se týká let 1941-45. Jen holá planina mezi Soročinskoje a Tockoje označená na mapě jako Uran a dva zvony v epicentru výbuchu připomínají, že se tu něco mohlo stát. A prezident Ruské federace, efektivní manažer Vladimír Putin oznámil, že Rusko si osobuje právo zaútočit na své protivníky jadernými zbraněmi jako první.

To není sci-fi, to jsou fakta.

Žádné komentáře:

Okomentovat