Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 21. července 2015

Metropolitní muzeum po 135 letech

Muzea představující umění jsou četná a různá a různá jsou i kritéria jejich hodnocení. Vezmeme-li v úvahu návštěvnost, pak zcela bezkonkurenční je pařížský Louvre (10 mil. návštěvníků/rok) a po něm Britské muzeum v Londýně, Metropolitní muzeum umění v New Yorku, Národní galerie v Londýně a Vatikánské muzeum v Římě. Každé z nich navštíví řádově 6 mil. lidí za rok. Takže má-li být řeč o Metropolitním muzeu, jsme v dobré společnosti.

A nejen v tomto smyslu, protože nahoru podél Central parku je na jedné míli muzeí celkem 10.
  • 82nd St. The Metropolitan Museum of Art
  • 83rd St. Goethe-Institut New York / German Cultural Center
  • 86th St. Neue Galerie New York
  • 88th St. Solomon R. Guggenheim Museum
  • 89th St. National Academy Museum and School of Fine Arts7
  • 91st St. Cooper-Hewitt, National Design Museum, Smithsonian Institution
  • 92nd St. The Jewish Museum
  • 94th St. International Center of Photography
  • 103rd St. Museum of the City of New York
  • 104th St. El Museo del Barrio

Popud k založení Metropolitního muzea dali Američané, kteří v roce 1866 navštívili Paříž a již za 4 roky jim vláda New Yorku přiklepla pozemky na okraji právě budovaného Central Park, resp. na 5. avenue, což je totéž. Nejprve se skromná sbírka vystavovala porůznu, v roce 1880 se však konala vernisáž v novém sídle, které již tehdy bylo nedostačující a průběžnými přístavbami a přestavbami budova nabobtnala do šířky téměř 400 m a výstavní prostory se zvětšily 20x na nynějších 190 000 m2.

původní budova Metropolitan Museum of Art z roku 1880
Metropolitan Museum of Art - rok 2015
Navíc sbírka středověkého evropského umění je umístěna v t.zv. Cloisters, což je objekt svou architekturou připomínající klášter a prvky autentické architektury jsou do něj zapracovány, který se nachází na samém severním konci Manhattanu.

Stejně jako v Muzeu moderního umění působí i v Metropolitním muzeu řada dobrovolných spolupracovníků, kterých je 1250. Jsou to informátoři v centrální hale i v jednotlivých sekcích, průvodci, ale mohou se podílet i na výzkumných projektech. Vlastních pracovníků má muzeum okolo 2000 a jeho roční rozpočet je asi 180 mil. $. Mimochodem roční plat hlídače v expozici se pohybuje okolo 25 000 $.

Sbírky, ve kterých je uloženo přes 2 miliony exponátů, obhospodařuje celkem 17 odborů a kromě teritoriálně, resp. časově organizovaných oddělení jsou zde i sbírky oblečení, hudebních nástrojů či zbraní. Vedle permanentních expozic muzeum pořádá velké množství krátkodobých výstav, v červenci 2015 jich bylo 31, mezi nimi "Oslava saxofonu" uspořádaná při příležitosti 125 let od daru první sbírky Mary Elizabeth Adams Brown muzeu, který nakonec dosáhl počtu 3600 nástrojů a 700 portrétů hudebníků. Také "Maďarský poklad", 120 stříbrných předmětů z 15. - 18. století, které získal bývalý velvyslanec USA v Budapešti a odkázal muzeu. Nebo výstavu Svatý Mořic, související s obrazem černého bojovníka ve stříbrné zbroji od Lucase Cranacha st,, opět odkaz, tentokrát  Evy F. Kollsman, vdovy po americko-německém vynálezci. A další z té velké nabídky je výstava "Kosatce a růže", představující 4 malby Vincenta van Gogha.


Každá z těchto výstav je vlastně malý výzkumný projekt, který je doložen na webu muzea, o čemž svědčí i toto video.

Vlastní expozice jsou velmi rozsáhlé a některé výstavní prostory jsou dost zajímavé samy o sobě. Třeba Charles Engelhard Court:


Carroll and Milton Petrie European Sculpture Court:


či patio ze zámku ve Velez Blanco (Španělsko, Andalusie):


Z té obrovské nabídky jsem jako evropský vlastenec v Americe věnoval většinu svého jednodenního pobytu v muzeu umění evropskému, víc se stejně zvládnout nedá. Co všechno tam je, lze najít na dokonalém online archivu, který obsahuje informace o 411 000 položek. Určitě je zajímavá sbírka 14 Rembrandtů a velký počet Rodinů.

Každá instituce má svou atmosféru. Ta MET muzea mi připadala vstřícná a přátelská. Počínaje mladým mužem u pokladny, přes informátorky sedící u stolků v jednotlivých sekcích, až po dámy, provádějící anketu mezi návštěvníky muzea. Přidal jsem se, když jsem byl ujištěn, že moje nedokonalá angličtina nejen, že není překážkou, ale naopak, respondenti ze zahraničí jsou zvláště vítaní. Tak jsem hrdě napsal Czech Republic a zaškrtl i tu nejnižší příjmovou kategorii na dotazníku. Vlastně jsem měl snad právě tady ze všech světových galerií té první pětky nejvýraznější pocit, že sbírky jsou tu kvůli mně. Takže budete-li v New Yorku, zajděte tam. Ale počítejte s tím, že jeden den je žalostně málo.

A ještě praktická rada na závěr. Pojedete-li odtamtud ve všední den odpoledne směrem dolů po 5. avenue, nejezděte taxíkem, i když jich stojí před muzeem přehršel. Je pravda, že jsou v zásadě levné. Jenomže je také pravda, že provoz je hustý, stále stojí a vy platíte i za čas. Takže když se na taxametru po 3 km objevilo číslo 18 $, radši jsem vystoupil a zbytek došel rychleji pěšky.

Žádné komentáře:

Okomentovat