Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 14. července 2015

Letní Broadway a Chicago

Když jsem byl mladší, mělo slovo Broadway poněkud spiklenecký charakter. Vyvolávalo dráždivé pocity od tajemné neřesti po schvalování soukromokapitalistického řádu. I když někde to přežívá a někde se to dokonce vrací, skutečnost je mnohem prozaičtější. Je to vlastně indiánská stezka, která se táhne ostrovem Manhattan, nejznámější částí města New York. Protože vybočuje z pravoúhlého systému ulic, protíná jak avenues, tak i streets a místo, kde se střetá se sedmou avenue se nazývá Times Square, což je současně název pro velkou oblast kolem, kde se nachází celé stádo divadel. Jen těch, která mají víc než 500 míst, je asi 40. Tam se hrají solidní činoherní kusy - třeba V+W tam v roce 1945 v divadle Alvin (dnes Neil Simonovo divadlo) na 52. západní ulici hráli 130x Shakespearovu Bouři - i uvolněnější muzikály, ty nejlepší třeba celá léta. A co do počtu odehraných představení druhým po bezkonkurenčním Fantomu opery je Chicago. Původní premiéru mělo v roce 1975 a od premiéry revivalu v listopadu 1996 bylo provedeno téměř 7800x se špičkovými interprety, přičemž v divadle Ambassador běží od roku 2003.

To divadlo lze najít na 49. západní ulici, o kousek dál je kostel sv. Malachiáše s hereckou kaplí, kde se manželi stali Douglas Fairbanks a Joan Crawfordová a s Rudolpho Valentinem či Spencerem Tracy se tady jejich příznivci loučili. A naproti je slavný hotel Crown Plaza a vedle něj divadlo Eugene O´Neilla, kde zrovna hrají další muzikál Kniha Mormonova. Ambassador postavila v roce 1921 společnost Shubert Organization založená třemi syny přistěhovalců z Ruska (Litvy), která se 17 divadly na Broadway patří dodnes mezi nejvýznamnější divadelní společnosti nejen New Yorku. Na schodu pod markýzou podél divadla ráno posedávají mžourající a pokuřují noční ptáci, sešlé černošky a jiná nepříliš důvěryhodně působíci individua, která během dopoledne vystřídají zájemci o vstupenky a po představení hrozen okouzlených návštěvníků, kteří chtějí ještě jednou zahlédnout hvězdy večera.



Zatímco v Česku se v červnu s hraním končí, aby hvězdičky mohly předvést své půvaby v Karlových Varech a pak se zotavovat, Broadway jede na doraz. Včetně Chicaga. To představení se těžko popisuje, to se musí vidět v reálu. Autorem famózní hudby je John Kander, který napsal noty i k muzikálům Cabaret a Zorba. Představení je příběh dvou vraždících zpěvaček a protřelého advokáta, ale především je to mix skvělé jazzové a swingové muziky, perfektního zpívání a pohybu a navíc humoru a absolutní profesionality. Scéna je jednoduchá, žádné velké dekorace. Uprostřed stupňovitá vestavba s pulty pro 13 muzikantů a dirigentku, kde se však pohybují i herci-zpěváci-tanečníci, po stranách jeviště židle a u portálu žebříky, na kterých Roxie a Velma občas zpívají. Přes dvě hodiny se nezastaví a ani divák si neoddechne. Hvězdou obsazení v úterý 6. července byla energii vyzařující 36letá Brandy Norwood s obrovským charizma, pro niž to byl sice první, ale ne poslední muzikál na Broadway. A má za sebou řadu filmů, 40 milionů prodaných nosičů svých písní a Grammy za jednu z nich.

Brandy Norwood
úvodní All That Jazz a stálice Amra-Faye Wright


ukázka ze zkoušky aktuálního obsazení
(Roxie - Brandy Norwood, Velma - Amra-Faye Wright)


Vážně stojí za to tenhle muzikál v Ambassadoru vidět a slyšet. I když v Uherském Hradišti, kde bude jeho premiéra v listopadu 2015, vás může také chytit. Možná, že jste viděli i inscenaci v Plzni, brněnském Městském divadle nebo pražských divadlech v Karlíně či Na Palmovce.

Ale chcete-li to vidět teď hned a neradi lítáte, pak v roce 2002 bylo Chicago jako jeden z prvních muzikálů převedeno do filmové podoby s velkolepým obsazením hlavních rolí: Renée Zellweger jako Roxie Hart, Catherine Zeta-Jones jako Velma Kelly a Richard Gere jako advokát Billy Flynn. Film získal celkem 6 Oscarů a 3 zlaté glóby. Kdo měl štěstí, viděl tu první před 8 lety živě v Karlových Varech. A letos tam oslňoval i (ne)stárnoucí Richard Gere. Tak zkuste ochutat aspoň jeho finále, je dokonalé:


finále filmu Chicago


Žádné komentáře:

Okomentovat