Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 2. července 2015

Hudební drby - červenec 2015

  • Včera 1. července 2015 byly vyhlášeny výsledky XV. ročníku Čajkovského soutěže v Moskvě. Před 4 roky byl do jejího čela postaven Valery Gergiev a jako všechno, s čím začne, dokázal ze soutěže udělat odborně i marketingově prvotřídní záležitost. Poroty (klavír, housle a zpěv) byly složeny ze špičkových výkonných hudebníků a celá soutěž byla přenášena prostřednictvím medici.tv. Sledoval jsem nesystematicky klavírní soutěž poté, co mne hned na začátku zaujal 19letý americkočínský talent George Li. Milý byl i rozhovor s jeho prostou matkou. Výsledek klavírní soutěže byl následující:
  • I. cena a zlatá medaile: Masleev, Dmitry
    II. cena a stříbrná medaile: Lucas; Geniušas; Li, George
    III. cena a bronzová medaile: Redkin, Sergei; Kharitonov, Daniel
    IV. cena: Debargue, Lucas

    V porotě klavírní soutěže zasedali: Dmitry Bashkirov, Boris Berezovsky, Michel Beroff, Peter Donohoe, Sergei Dorensky, Martin Engström, Vladimir Feltsman, Klaus Hellwig, Denis Matsuev, Vladimir Ovchinnikov,  Alexander Toradze, Barry Douglas.

    Druhé místo v konkurenci zkušeného 27letého Rusa Maslejeva a 25letého ruskolitevského Geniušase ze známé muzikantské rodiny je veliký úspěch. A to má ještě želízko v ohni podzimní Chopinovy soutěže ve Varšavě. Mimochodem, vítězem minulé Čajkovského soutěže v oboru klavír byl famózní klavírista Daniil Trifonov.

    George Li
    28. června Pariser Platz Berlin
V neděli 28. června se konal obří koncert superhvězd na berlínském Pariser Platz. Prostředí a atmosféra byly velkolepé, stejně jako romantické záběry na okouzlené ženy v publiku. Protože však tyto složky v přenosu příliš nepůsobí, připadal mi celý koncert poněkud strojený. A to přesto, že obsazení bylo exkluzivní: Kaufmann, Netrebko, Židkova, Abdrazakov, Hampson. Stejný koncert proběhl i 27. června v Mnichově.

Netrebko a Abdrazakov, tentokrát spolu s Gubanovou, Antonenkem a dirigentem Marco Armiliatem vystoupí také 1. července ve Vídni, 4. července v Paříži, 7. července v Moskvě, 13. července v Barceloně a 10. července i v pražském Obecním domě v rámci Prague Proms.

Žádné komentáře:

Okomentovat