Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 3. dubna 2015

Historické zvraty Ruzyně

Ruzyně, kasárna 17. listopadu. Začala se stavět v roce 1924 a trvalo to pět let.

Daleko podstatnější bylo, že v březnu 1939 tady generál Šára sejmul podplukovníka Mašína, který chtěl válčit s Němci. A za pouhých 8 měsíců tady Němci popravovali české studenty. Později popravili i oba důstojníky, Šáru symbolicky přímo v ruzyňských kasárnách, kde léta velel dělostřeleckému pluku.

O dost let později jsem tady osobně válčil v armádě komunistické republiky. Třeba při svozu řepy z polí do cukrovaru. Ale podívejte se na tu fotografii:

nádvoří kasáren 17. listopadu v Ruzyni v úterý
Tak tam, kde jsou lidi a vozidla, byl nástupní prostor zvaný buzerplac. Tady jsme museli poslouchat primitivní hlupáky ve službách socialistické armády jako nějaký kapitán Vávra a zpívat bojové písně vedeni prosťáčky jako rotný Žabka. Ty nízké budovy vlevo byly ošetřovna a prodejna všeho možného zvaná Arma. A ve vysoké budově vzadu byly ložnice, a také klub, kde vystupovali Šimek s Grossmanem, když narukovali do knihovny, a předváděli tam své divadlo. A dole kuchyň s jídelnou. Noční škrábání brambor a vařený špek k snídani, brrr. Tohle nepřívětivé místo jsem definitivně opustil před 50 lety. Je to vůbec možné?

To ovšem je pouze osobní reminiscence s nulovou historickou hodnotou. Co bylo v té době opravdu významné, byly dva milníky studené války - vybudování Berlínské zdi v roce 1961 a Karibská krize v roce 1962. A také návštěva amerického prezidenta J.F. Kennedyho v Berlíně v roce 1963, během níž prohlásil: "...Všichni svobodní lidé, ať žijí kdekoli, jsou obyvatelé Berlína. Proto i já, jako svobodný člověk, s hrdostí prohlašuji: Já jsem také Berlíňan! ... Na světě je stále mnoho těch, kdo dobře nechápou, nebo nechtějí pochopit, rozdíl mezi demokratickým a komunistickým světem. Ať se přijdou podívat do Berlína, ať přijdou..."

Od té doby uplynula spousta vody. Berlínská zeď dávno nestojí, vlast už není socialistická, vojenský pakt zvaný Varšavská smlouva se rozpadl stejně jako Sovětský svaz a Československo a členství České republiky v NATO (North Atlantic Treaty Organization) stvrzuje její příslušnost k euroatlantické civilizaci.

V posledních letech však Rusko, které je objektivně nástupnickým státem č. 1 po SSSR, poháněné svými bezpečnostními složkami, z jejichž vrcholné instituce, bývalé KGB, dnes pochází většina mužů u moci, vyjadřuje nespokojenost se stavem sil ve světě. A v domnění, že je dostatečně silné, aby ho zvrátilo a donutilo západ k jednání, provedlo loňskou anexi ukrajinského Krymu, vyvolalo válku na východě Ukrajiny, a vede silácké projevy vůči Pobaltí. Tím však vrací čas o mnoho desítek a v jistém smyslu i set let zpátky. A proto se najednou stal z relativně banální záležitosti, návratu okolo stovky vozidel a 500 vojáků americké armády ze cvičení v Pobaltí na základnu v Bavorsku přes území Polska a České republiky, zajímavý politický a psychologický test nejen České republiky. A test, jehož výsledek byl docela překvapivý, a v němž opět figurovala ruzyňská kasárna. Zatímco před oním přesunem bylo slyšet hlasité výkřiky českých komunistů a příznivců a agentů Putinova Ruska, sama akce se změnila spíš v demonstraci sympatií k NATO, USA a americké armádě a nesouhlasu s chováním Ruska. A to celé vyvrcholilo v Ruzyni, kde se kolona na 1 den zastavila a kam přes hnusné březnové počasí přišly desítky tisíc lidí, aby viděly a vyjádřily svůj postoj.




A k tomu testu patří i to, že kasárna navštívili náčelník štábu armády ČR a předseda Vojenského výboru NATO armádní generál Petr Pavel, dále ministr obrany Martin Stropnický a předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. Ten při této příležitosti m.j. řekl: "Umožnění přesunu americké jednotky přes naše území je vyjádřením spojenecké solidarity a součástí odpovědnosti, kterou máme jako člen NATO. Naše bezpečnost je dnes mimořádně silná díky jasným bezpečnostním zárukám našich spojenců v NATO, včetně Spojených států. Jsem rád, že to chápe a podporuje i velká většina našich občanů. V době, kdy bezpečnostní rovnováhu v Evropě a jejím okolí narušují aktivity Islámského státu na jedné straně, a nevypočitatelné chování Putinovy vlády v Rusku na straně druhé, dramaticky roste význam spolehlivě zajištěné národní bezpečnosti. Pokud by našemu státu hrozilo bezprostřední nebezpečí, nesmíme zůstat a nezůstaneme sami, jako v roce 1938,"

Pro mne dobrá zpráva.

3 komentáře:

  1. Ahoj narukoval jsem 1962 kubanska krize myslim ze na 15 rotu vedle Army u kabelaku vzhledem ke Kubancke krizi se nam vyhnul prijimac meli jsme pohotovost spali obleceny akorat jsme si mohli sundat pulitry spolubojovnik a na svetnici byl s nami Karel Cernoch hral jsem tam fotbal a skoncil na sprave budov drevene nizke baraky za hristem je to jiz strasne davno Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teprve 56 let. Stejná doba, stejná místa, i ty dřevěné baráky, to jsme se museli potkávat.

      Vymazat
    2. Asi jsme se míjeli byl tam s námi Ivan Grégr později ligový a mezinárodní rozhodci

      Vymazat