Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 5. února 2015

Zubov po druhé

V ruské státní Dumě teď řeší "zásadní problémy". Anexi Německé demokratické republiky a Spolkovou republikou Německo a to, jak by mohla největší země světa s obrovským nerostným bohatstvím vyrazit z Německa nějaké peníze. Mimochodem, v tom druhém se jejich touha neliší od usilování evropského losera Řecka vzhlížejícího k Rusku jako zachránci.

Ruský historik profesor Andrej Zubov, o kterém byla řeč již včera, poskytl nejen na toto téma rozhovor portálu gordonua.com uznávaného ukrajinského novináře a spisovatele Dmitrije Gordona. Tady je:

Tvrzení o tom, že SRN anektovala NDR, a že Německo má platit Rusku reparace, je buď zastírací manévr nebo úplná neznalost a hloupost. Nejspíš jedno i druhé.

Ve skutečnosti do roku 1954 SSSR vyvezl ze sovětské okupační zóny nejrůznější výrobky v hodnotě odpovídající 14 041 t zlata, což v té době znamenalo 15,8 mld. USD. Pokud nebereme v úvahu to, co bylo ukradeno, na př. okolo 200 000 kusů památek z muzeí, potom bylo vyvezeno 2 miliony knih z německých knihoven, Hovězího dobytka 1,335 mil. kusů, 20 mil. litrů alkoholu, 2,3 mil. tun obilí, 1 mil. t brambor, 16 t tabáku. Jen klavírů byly vyvezeno 60 000 a 460 000 radiopřijímačů. Dokonce i kremelská telefonní ústředna byla původně ústřednou říšského kancléřství.

Mluvit o tom, že nám Německo nezaplatilo, je proto naprosto nesmyslné. Buď to ten člověk neví nebo vědomě vytváří šum a sám sebe tím zostouzí. Poté, co se stalo s Krymem a Ukrajinou, po všech těch tisicích mrtvých a zmrzačených lidí se zdálo, že jsme zostuzeni navždy, avšak ukázalo se, že je to málo, a proto dělají taková prohlášení.

Postavit proti sobě svět lze různě. Ale dělat tak z hlouposti, kdy se vědomě říká lež, lež a ještě jednou lež, to je ostudné. Lež říkají naši diplomaté ve vztahu k historii, právu i faktům současnosti. To neexistovalo dokonce ani za SSSR. V té době se báli zacházet se všeobecně známými fakty nihilisticky. A u nás se dnes nebojí ničeho. To je mimochodem zjevný důkaz blízké smrti systému. Ten, kdo se zamotal do lží, nemůže dlouho existovat.

Já mluvím o krachu systému a ne o rozpadu Ruska. Z celého srdce si přeji, aby Rusko bylo zachováno jako jediný stát přátelský k Ukrajině. Vzájemně si budeme užiteční jak ekonomicky, tak i politicky. Nepřeji si rozpad Ruska, stejně jako si rozpad své země nepřejí Ukrajinci. A všechny vyzývám k tomu aby si vzpomněli na křesťanské pravidlo: "Nečiň druhému to, co nechceš, aby činil on tobě."

Dnes nevidím riziko rozpadu Ruska a domnívám se, že dostředivé síly jsou velmi silné. Vzestup vlastenectví je reálný fakt, a pokud máme přejít od nemocného vlastenectví ke zdravému, touha po zachování země se nezmění. Do jisté míry lze mluvit o problémech severního Kavkazu, kde žijí převážně muslimové, ale i tam se výrazně změnil vztah k Rusku v porovnání s 90. léty. Většina obyvatel této oblasti nechce oddělení, protože chápou, že tato malá společenství se dostanou pod nadvládu extrémních muslimských radikálů a to by nebyl život, ale tragedie. Ukrajina se musí modlit, aby ruský národ opět nastoupil cestu rozumu a obnovil s ní normální vztahy a přitom kompenzoval  způsobené škody.

A krach putinského režimu je pravděpodobný. Většina našich opozičních politiků spojuje svou budoucnost s ústavní cestou a mluví o volbách do Dumy v roce 2016 a prezidentských volbách 2017. Doufají, že okolnosti se změní a volby mohou proběhnout demokraticky.  Podle mého názoru se dnes události rozvíjejí tak, že všechno může proběhnout mnohem rychleji. Zastavení ruského útoku u Debalceva, tragedie v Mariupolu a další fakta, to vše společně ještě zrychluje dynamiku.

Zdá se mi, že tento režim se zhroutí z jednoho prostého důvodu, že totiž Putin nezmění svou politiku. A tato politika je stále více ve slepé uličce a stále více Rusku škodí. Ekonomícká krize, a nyní ještě ohromné množství mužů, kteří přijdou do Ruska jako "Gruz 200" (transport padlých vojáků) nebo Gruz 300, vyvolají nespokojenost ve společnosti i v armádě. Jednou z největších hodnot pro vojáka je slavná smrt. Ale tady to je smrt neslavná, protože je pohřbívají tajně a zakazují o tom mluvit. To všechno činí armádu stále nespolehlivější. Může jít o několik měsíců, pokud si Ukrajina zachová vnitřní jednotu a schopnost k obnově.  Ukrajina potřebuje komplexní systémové reformy. A to nejen ekonomické, ale i reformy politické, reformy ideové. Pokud k takovým reformám nedojde, brzo praskne i vnitřní jednota Ukrajiny.























Žádné komentáře:

Okomentovat