Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 12. února 2015

Opera 2015 - International Awards

The Opera Awards Foundation vyhlásí dne 26. dubna v londýnském hotelu Savoy již potřetí vítěze 19 kategorií prestižní International Opera Awards za rok 2015. V současné době jsou zveřejněni finalisté,  V kategorii Reader´s Award jsou nominování zpěváci: Piotr Beczała, Ferruccio Furlanetto, Susan Graham, Jonas Kaufmann, Aleksandra Kurzak, Mariusz Kwiecien, Karita Mattila a Nina Stemme. Je pozoruhodné, že mezi těmito osmi zpěváky jsou 3 z Polska. Svůj hlas ve prospěch některého z nich lze dát i prostřednictvím internetu:


Přestože poprvé byly ceny uděleny v roce 2013, celý projekt založený britským podnikatelem Harry Hymanem a šéfredaktorem britského měsíčníku Opera Johnem Allisonem, okamžitě získal pevné místo v operním světě.

V kategorii znovuobjevená díla lze mezi nominovanými najít i operu "What Men Live By" českého skladatele Bohuslava Martinů z roku 1952, kterou zmiňuji i jinde. Jedná se o koncertní provedení České filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka v prosinci 2014 v Rudolfinu spolu s hlavními sólisty Ivanem Kusnjerm, Janem Martiníkem, Lucií Silkenovou a Ester Pavlů a Pražským filharmonickým sborem. V březnovém čísle časopisu Opera o tomto díle i provedení podrobně referuje osobně John Allison, který koncert zjevně navštívil. Zmiňuje vynikající komorní sbor, dobrou volbu Ivana Kusnjera do role ševce Martina Avdějiče, velký znělý bas Jana Martiníka, soprán Lucie Silkenové, který se nese slovansky zářivě a se strhující silou, vřelý mezzosoprán Ester Pavlů a zvonivou sílu tenoru Jaroslava Březiny jako vypravěče, který navíc vládl nejlepší angličtinou. Zdá se, že Jiřího Bělohlávka spojují s panem Allisonem dobré vztahy, už v prvním ročníku byla nominována jeho nahrávka Prodané nevěsty s BBC Symphony Orchestra a českými zpěváky, m.j. Danou Burešovou. V kategorii znovuobjevených děl byla již loni ve finálním výběru opera Josefa Myslivečka "l’Olimpiade" v podání Collegia 1704.

Žádné komentáře:

Okomentovat