Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 13. února 2015

Hudební drby 2 - únor 2015


  • Od 27. února do 29. března probíhá Hong Kong Arts Festival. Vystoupí na něm m.j. moskevský Bolšoj teatr s operou Rimského-Korsakova Carská nevěsta, přičemž cena vstupenek se pohybuje mezi  380 a 1180 $. Na produkce Zhejiang Xiaobaihua Yue Opera Troupe ceny poněkud příznivější: 200 až 560 $. Vystoupí však také Staatskapelle Dresden s Christianem Thielemanem a Brucknerovou 9. symfonií nebo Los Angeles Philharmonic s Gustavo Dudamelem a Dvořákovou Novosvětskou. Dále Holandský národní balet s Prokofjevovo Popelkou, londýnský Gate Theater s dramatizací románu Pýcha a předsudek Jane Austenové, Bobby McFerrin, Joyce DiDonato s pořadem Drama Queens a spousta dalších. Vypadá to, že Pražské jaro není pupek světa.
  • Mezi 10. březnem a 20. dubnem probíhá London Handel Festival 2015, založený v roce 1958 a orientovaný na skladatelova méně známá díla a barokní hudbu všeobecně. Každoročně je součástí festivalu představení jedné z Handelových oper, letos to bude Semele v Southbank Centre (Queen Elizabeth Hall), a Handelova pěvecká soutěž.
  • 22. a 23. března dává Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem 2 koncerty ve vídeňském Musikvereinu. Na programu je Památník Lidicím a Symfonie č. 6 Bohuslava Martinů a Janáčkova Glagolská mše. Zpívají Hibla Gerzmava, Veronika Hajnová, Brandon Jovanovich a Jan Martiník spolu se sborem Musikvereinu.
  • Od 10. do 26. dubna se koná 15. jarní budapeštský festival. Účinkující: Denis Matsujev, Leo Nucci, Budapest Philharmonic Orchestra, dirigent Karel Mark Chichon, zpěv Elīna Garanča; Bavarian State Orchestra, dirigent Kirill Petrenko, zpěv Christian Gerhaher; Philharmonia Orchestra, dirigent Vladimir Ashkenazy, housle Julian Rachlin; San Carlo Theatre...
  • Souběžně s Pražským jarem probíhá od 13. května do 6. června Dresdner Musikfestspiele. Na programu jsou jména a soubory: Švédský rozhlasový symfonický orchestr s dirigentem Danielem Hardingem a houslistou Nikolajem Znajderem; Dresden Festival Orchestra, dirigent Ivor Bolton, houslistka Isabelle Faust; Helene Grimaud; The Philadelphia Orchestra, dirigent Yannick Nézet-Séguin, Jan Lisiecki - klavír; Lisa Batiashvili - housle; Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, dirigent Sir Antonio Pappano; Olga Peretyatko; Dvořákovo trio (Fišer, Kahánek, Jamník); Kent Nagano; Venice Baroque Orchestra; Bamberg Symphony a Christoph Eschenbach; Dresdner Kreuzchor a Handel Festival Orchestra Halle...
  • V Handelově rodišti Halle se jako každoročně koná od 30. května do 14. června hudební festival "Handel Festspiele Halle." Zahrnuje více než 50 koncertů a představení, včetně vědecké konference.
  • A ve dnech 12. až 21. června se v nedalekém Lipsku, městě kde se proslavil (nebo které proslavil) Johan Sebastian Bach koná další a ještě rozsáhlejši hudební festival Bachfest Leipzig 2015. Rezidenčním souborem tentokrát bude pražské Collegium 1704 a Collegium Vocale s dirigentem Václavem Luxem, kteří budou dávat 3 koncerty.
  • Mezi 10 nejčastěji hranými skladbami v roce 2014 jsou 3 symfonie Ludwiga van Beethovena (7., 3. a 5.) a jeho klavírní koncerty no. 5 a 3. Vůbec nejčastěji prováděnou skladbou je Handelův Mesiáš, Dvořáková Novosvětská je na 6. místě.
  • V roce 2016 přebírá polská Wroclaw od české Plzně štafetový kolík Evropského města kultury. V jeho rámci m.j. zazní v katedrále sv. Jana Křtitele Verdiho Requiem, kde mezi sólisty bude i Jan Martiník, a na místním stadionu vystoupí polská hvězda Kurzak a její pěvecký a životní partner Roberto Alagna spolu s obrovským spojeným sborem.

1 komentář:

  1. Prosíme o opravu jména dirigenta souboru Collegium 1704 - Václava Lukse (sic). Díky a hezký den, Kateřina Koutná Collegium 1704

    OdpovědětVymazat