Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 22. ledna 2015

Obludný ruský Leviathan

V polovině 90. let vznikl v Rusku dosti populární film Osobennosti nacionalnoj ochoty. Autoři si dělali legraci sami ze sebe, z tragikomických zvláštností ruské reality, jakoby to byla pěna na povrchu, kterou lze snadno překonat. Uplynulo 20 let a vloni vznikl film Leviathan. To, co před časem působilo komicky, se nejen nezměnilo, ale stalo se organickou součástí státního systému. A z někdejší komedie je dnes tragedie.


Film Leviathan je silný především tím, že ukazuje možná staleté mechanismy, které k této tragedii
vedou. A je logické, že obětí se stává člověk, který ukazuje nezávislost na státní moci a ochotu se jí postavit. A ona moc se spojí s mocí duchovní, která jí dává požehnání k tomu, aby se chovala daleko za hranicí zákonů božích. Slova o tom, že moc je od boha a kdo má moc, má i sílu a nesmí projevit slabost, protože nepřítel číhá, jsou jasná, a hlavní ničema příběhu - starosta s pochybnou minulostí podle toho jedná s využitím všech nástrojů, které pro to má - policie, prokuratury, mafie, soudů. To je ten děsivý Leviathan, kde zkorumpovaný starosta bez zábran říká občanovi "Ty žádná práva nemáš, neměls, a nikdy mít nebudeš." A současně je film interpretací biblického Joba, kterého bůh opustil stejně jako hlavní postavu filmu. To v závěru místní pop cynicky připomíná zničenému hrdinovi, když mu říká, že Job se nakonec přestal ptát na osud a žil plným životem do 140 let.

Tomu, kdo je ochoten naslouchat, film odhaluje zdroje dnešní bídy země, která se vzdala obtížné cesty přeměny a nastoupila snadnou dráhu života za "laciné" peníze. Cestu, při níž se ze státu stává obludný Leviathan, a která vede spolehlivě do pekel. Někdo namítá, že je film negativní, bez naděje, ale je myslím správné, že dílčí projevy zla jsou ukázány v tragických souvislostech.  A každý, kdo pobýval déle v Rusku, a nepohyboval se jen v klimatizovaných kancelářích nadnárodních společností a pětihvězdičkových hotelích, se se situacemi podobnými těm, které lze vidět ve filmu, setkal. Přidáme-li vynikající herecké výkony a filmařské řemeslo, vychází z toho zcela mimořádný snímek, jaký se neobjevuje každý rok.





Film byl poprvé promítán vloni na festivalu v Cannes, kde získal cenu za scénář.

Režisér Zvjagyncev a herci Vdovičenkov, Ljadova a Maďanov v Cannes
I během podzimu sbíral mezinárodní ocenění, a byl dokonce vybrán ruským oskarovým komitétem jako kandidát na Oscara. To nejpodstatnější však přišlo před několika dny. Nejprve film získal Cena mezinárodní federace filmových novinářů za nejlepší zahraniční film na festivalu v Palm Springs, poté  Zlatou palmu za nejlepší zahraniční film udělovanou Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu a nakonec 15. ledna 2015 byl americkou filmovou akademií zařazen do užšího výběrů kandidátů na Oscara za nejlepší v cizím jazyce. Všechno v nepřátelské Americe. A navíc v tomto týdnu cenu britských filmových kritiků za nejlepší zahraniční film.

To za dané mezinárodněpolitické situace vyvolalo v Rusku vlnu absurdních reakcí:
  • Člen společenské komory, Putinův oblíbený politolog Sergej Markov nazval režiséra Zvjagynceva ideologem genocidy ruského národa a vyzval ho, aby stáhl film z distribuce a na Rudém náměstí na kolenou prosil o odpuštění. Osoba V. Putina je pro společnost důležitější než všechny státní instituce, řekl jinde.
  • Petrohradský poslanec Milonov požaduje, aby předseda vlády zařídil vrácení státní dotace na film. 
  • Starostka obce Teriberka, kde se film natáčel se také cítila povinna promluvit a informovala, že mají jen 10 nezaměstnaných a 2 školky, takže film je nepravděpodobný.
  • Asociace pravoslavných expertů se obrátila k ministrovi kultury, aby filmu odebral souhlas k promítání.
  • Skupina činovníků města Samary vyzvala ministra kultury, aby odebral státní dotaci místnímu divadlu, které vede jeden z herců vystupujících ve filmu, aby byl zveřejněn jeho plat, a nejlépe aby byl z divadla vyhozen atd.
Je zřejmé, že film ťal do živého. A v únoru by mělo být zahájeno promítání filmu v Rusku. Bude zajímavé sledovat zda se agresivním nacionalistům a militantním přívržencům pravoslaví podaří to změnit.

-------------------------------

Leviatan
Drama
Rusko, 2014, 140 min

Režie: Andrej Zvjagincev
Scénář: Andrej Zvjagincev, Oleg Negin
Kamera: Michail Kričman
Hudba: Philip Glass
Hrají: Vladimir Vdovičenkov, Alexej Serebrjakov, Jelena Ljadova, Alexej Rozin, Roman Maďanov, Kristina Pakarina, Sergey Pokhodaev

Žádné komentáře:

Okomentovat