Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 14. ledna 2015

Anton Krasovskij - Rus a Evropan

Toto napsal ruský novinář Anton Krasovskij a zveřejnil v dnešním vydání týdeníku "Pskovská gubernie":

... Ani Putin, ani Medveděv nejeli do Paříže... Poslali Lavrova. V průvodu ho postavili do 4. řady, někam mezi vojenského atašé nigerijského vyslanectví a ministra školství Hondurasu... Lavrov smutně prošel pár bloků a odejel do ruského kostela zapálit svíci za Donbas.

Zdálo by se, že ministr neudělal nic důležitého, ale on odpověděl. Odpověděl na otázku - kdo jsme.

Samozřejmě Rusko, jinak by nikdo nikam nejel. Ale Evropa nejprovinciálnější a ve své provinciálnosti uražená a rozezlená. Evropa osamělá, Evropa, bez které se samotná Evropa snadno obejde, stejně jako se Rusko obejde bez Krymu.

V podstatě nynější Rusko nikdo nepotřebuje. Ono celé je v té čtvrté řadě mezi Nigerií a Ghanou. Divná, poloprázdná země neschopná se domluvit. Možná ohromná, možná ne moc. Něco jako Mongolsko. Je jedno, že v tajze nikdo nežije.

Pro současného Evropana je Rusko něco jako Judea doby Kristovy pro starověkého Římana. Vzdálená, cizí, nadměrná, naštvaná a farizejská kolonie. Jen sem nikdo nepřivedl legie, neposlal prokurátora, nepožaduje daně.

My sami jsme se tak rozhodli. Sami sebe jsme kolonizovali.

Rozhodli jsme se, že Evropa je náš nepřítel a Amerika planetární zlo. Že základny v Polsku ohrožují každého z nás. Že slovo dané námi Ukrajincům je nic, že muži, kteří se milují, půjdou do pekla a Kavkazci se zlatými pistolemi do ráje. Vždyť Kavkazci s pistolemi jsou pro Putina. Jak jinak?

Já jsem Rus.

Každá kapka mé krve je Don a Volha, Dněpr a Něva. Rád bych našel něco jiného, ale to neexistuje. Tady je můj praděd - kozák. A tady praděd - profesor Moskevské univerzity. A ještě jeden praděd, ředitel smolenských škol. A čtvrtý - šňůry od nárameníků, nagajka, Georgijevský řád. Erby a shrbený hřbet, nevolníci a jejich páni. Rusko, jaké je. To celé je ve mně.

Není jejich.

Ale ono je, a já jsem.

A já, ruský člověk, prohlašuji - jděte do prdele.

Já jsem Rus a já jsem Evropan.

Ptáte se mne: chceš základnu NATO u ruských hranic? Ne! Já chci tyto základny v Rusku. Já chci bojové hlavice NATO v Pskově a Tversku, ve Vladivostoku a Novosibirsku. Ale já chci, aby to byly ruské bojové hlavice.

Rusko je Evropa a proto musí být v NATO.

Před námi je hladová Afrika, strašná bojovná Čína, nepředvídatelná Indie, ohromný islámský svět - my musíme být spolu. Ne s Čínou - s Anglií. S Německem. S Maďarskem.

Jsem Rus a jsem Evropan. Já chci, aby Rusko bylo členem EU. Domnívám se, že mám právo jezdit do Athén a Helsink bez víz. A já chci být garantem bezpečnosti Evropské unie.

Jsem Rus a jsem Evropan. A já chci, aby ruský prezident stál v jedné řadě s prezidentem Francie a kancléřem Německa. A navíc chci, aby byl vždy mezi nimi jako sjednotitel, jako garant. Jako svědomí nové Evropy. Svědomí Dostojevského. Svědomí Tolstého. Svědomí Sacharova a Politkovské.

Jsem Rus a jsem Evropan. A já chci, aby tady, v mé zemi, platily svobody zapsané v mé Ústavě. Svoboda slova, svoboda shromažďovací, svoboda myšlení, svoboda vyznání. Ubránil jsem je v srpnu 1991 a nikdy nezapomenu, že mi je ukradli v prosinci 1999.

Jsem Rus a jsem Evropan, a já chci, aby se Tádžik, Somálec i Mongol nebáli vyjít v mé zemi na ulici. Chci být zodpovědný za jejich životy, stejně jako chci zodpovídat za životy své rodiny, své komunity. Já chci slyšet hlas vyvolávače z moskevské mešity, stejně jako zvon kostela sv. Antipy tady na Volchonce.

Jsem Rus a jsem Evropan, a chci vědět, že můj národ, všech těch 142 milionů mých lidí, je povinno a má právo zvolit si svého prezidenta, svého gubernátora, svého starostu. Chci jim to právo dát a uhájit ho.

Jsem Rus a jsem Evropan, a chci, aby každý dospělý člověk měl právo mít rád jakéhokoli druhého člověka. Aby mohli vstoupit v manželství...

Jsem Rus a jsem Evropan. Chci, aby moje země držela slovo vůči těm, komu ho dala. Například Ukrajině, jíž jsme slíbili bezpečí a svobodu. My - každý z nás. A my jsme ten slib nesplnili jako obyčejní lháři a pokrytci.

Jsem Rus a jsem Evropan, a já chci, aby můj prezident vystavil na instagramu obrázek své rodiny s plakáty - Je Suis Charlie. Protože já jsem Rus, jsem Evropan a Je Suis Charlie.

A můj Bůh je také Charlie.

A můj svět se teď točí kolem Charlie.

A volba je pochopitelná. Je jen dobro a zlo, svoboda a nesvoboda, láska a nenávist, Evropa a čert ví co. Charlie a bratři Kouachiovi.

Jsem Rus a pro mne existuje jen první řada.

Čvrtou nepřijímám!






















Žádné komentáře:

Okomentovat