Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 5. ledna 2015

Je pravda průměr?

Znám takové jedince, kteří tvrdí, že když si přečtou newyorské Timesy a pravda.ru, znají pravdu, která leží někde uprostřed.

Ale co když jedni napíší, že na Ukrajině zahynulo 4000 ruských vojáků, a druzí, že tam žádní nebojovali, co pak? Je pravda, že jich zahynuly 2000? Co když jedni napíší, že Putin má 13 paláců po celém Rusku, a úřad prezidenta Ruské federace prohlásí, že nemá žádný. A ten u Soči není jeho. Nebo když ruská televize sdělí světu, že Ukrajinci přibili na Leninově náměstí v Doněcku kojence na nástěnku, a v Doněcku o tom nikdo neví a navíc tam není ani to Leninovo náměstí.

Řekl bych, že nezbývá než zapojit do práce selský rozum. Ten říká, že jestliže někdo prokazatelně a opakovaně lže, je nerozumné mu věřit, natož ho obhajovat, i když bychom si tisíckrát přáli, aby měl pravdu. Je zčásti smutnou, zčásti komickou skutečností, že do čela těch, kteří tuto zásadu nerespektují, se postavili stávající český prezident i jeho předchůdce. A jako parťáka a vzor si vybrali postavu nejprofláknutější, stávajícího prezidenta Ruské federace.

O co jim jde, říká si člověk. Na to, že by se rvali v první řadě o peníze, to nevypadá. Takže zbývá moc. Nebo spíš nemoc z ní, která rozvrátila jejich vědomí, a žene je do stále absurdnějších výroků a činů. Přestože se oba považují za vzdělance až vědce, zcela pomíjí vědce Alberta Einsteina, který kdysi řekl: „Osud nás všech dnes závisí na našich mravních silách víc než kdy dříve. Žádné poklady světa nám nemohou pomoci vpřed, jen příklad velkých a čistých osobností může vést k ušlechtilému chápání a činům“.

Rozhodně mnohem blíž k tomuto hodnocení má Angela Merkel, od roku 2000 předseda německé CDU a kancléř od roku 2005, již britské Timesy vyhlásily 26. prosince za osobnost roku v článku "Mrs Indespensable" s podtitulkem "Žena, kterou potřebujeme ve světě plném nebezpečných mužů." Přestože odsoudila anexi Krymu, snažila se umírněně přesvědčit Putina, aby se Rusko vrátilo k mezinárodnímu právu, avšak po sestřelení malajsijského letadla rozhovor mezi nimi rezultoval v prohlášení, že Putin "žije v nějakém jiném světě". Od té doby hájí sankce proti Rusku a pomoc Ukrajině. A není to snadné, protože Merkel nepluje v proudu veřejného mínění, ale naopak ho formuje, což je v době, kdy politika nadbíhá davu, jev mimořádně vzácný. A bylo by jednoduché se skrýt třeba za iniciativu svého předchůdce Schrödera (který je ovšem na výplatní pásce Kremlu) a skupiny nezanedbatelných politiků a podnikatelů z jeho okruhu. Před Merkel navíc stojí úkol zajistit v březnu pokračování sankcí v EU, současně je synchronizovat s USA a kromě toho odradit Putina od  případných agresí v Moldavii a Pobaltí. A nově i ustát další řeckou krizi, kde poté, co parlament ani v třetím kole nedokázal zvolit prezidenta, proběhnou 25. ledna předčasné volby, a vše ukazuje na vítězství extrémních marxistů, jejichž plány, které zveřejnili v Londýně, tam byly zprvu považovány za vtip, a Merkelová dnes reagovala s tím, že EU ustojí i odchod Řecka.

V tomto světle se oni dva čeští agenti putinterny jeví jako nemohoucí kašpárci lokálního významu, a pravda rozhodně není ani průměr, ani na jejich straně.

Žádné komentáře:

Okomentovat