Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 27. ledna 2015

Francie 2 - Normandie

Normadie leží na západ od Paříže, je větší než celá Morava, a slavila 1100. narozeniny. Tehdy francký král zvítězil nad Vikingy, kteří zde od 9. století loupili a znásilňovali, a z jejich vůdce Rolla vzápětí učinil kozla zahradníkem. Nejprve ho přinutil ke konverzi na křesťanství, poté z něj udělal knížet a nakonec mu svěřil ochranu oblasti před nájezdy ze severu. Tím de facto uznal jeho moc zde, a tak vznikla Normandie.



Ale není to jen tato historická rovina, která přispěla k formování dnešní Normandie. Ještě před Vikingy zde byli Římané, kteří ovládali Evropu až k Rýnu, a když nic jiného, zanechali tady stopy v místních názvech. A dávno po nich to bylo 19. století, kdy bohatství vytvořené průmyslovou revolucí umožnilo vznik rekreačního "průmyslu" a posléze i století dvacáté v podobě světové války a vylodění spojenců.



Normandie je svérázný kraj, jako ostatně většina francouzských oblastí. Začíná asi 60 kilometrů za Paříží, táhne se až ke kanálu La Manche, což v královské angličtině zní English Channel, a dělí se na Horní (Haute) vpravo od Seiny a Dolní (Basse) Normandii na levém břehu a ty na kraje - departementy. Hlavním městem Horní Normandie je stotisícový Rouen, korunovační místo francouzských králů, proslavený Monetovými obrazy katedrály Notre-Dame, upálením Jany z Arcu a významným vnitrozemským přístavem. Pro Čechy pak tím, že (prý) se tam Václav IV. opil natolik, že nezvládl audienci u krále. Sídlem dolní Normandie je Caen, spojené především s Vilémem Dobyvatelem a jeho ženou Matyldou. Normandie však obsahuje nejméně 20 míst, která stojí za to navštívit a na prvním místě je asi Le Mont Saint Michel, který leží na samém spodním okraji Normandie, tam kde začíná Bretaň.



My jsme v kraji Calvados. A protože Calvados je slavná jablečná pálenka, jsou zde také jabloňové sady, i jednotlivé jabloně na každé zahradě. A v cidreries se dá tohle všechno koupit, stejně jako lehce zkvašený jablečný mošt - cidre. Alkoholu je v něm zhruba jako v pivu, ale není hořký a na trhu jsou 3 litry za 8 € (český cidr stojí 10). Ovšem nemylme se, největší spotřeba cidre není ve Francii, nýbrž v Anglii.


Pijte cider - budete dlouho žít
Normandská krajina je zvlněná, taková normální, na jakou jsme zvyklí doma v Česku. Všude jsou vidět krávy nejrůznějších barev, a díky panu de Morny (viz povídání o Deauville) i koně, kteří se zde chovají a šlechtí. A potom živé ploty, které jsou snad všude. A s panem de Morny se dostáváme na pobřeží, jehož část, tak mezi Honfleur a Cabour se nazývá Cote Fleurie neboli Květinové pobřeží. Takže dosti obecných plků a odeberme se tam.

Žádné komentáře:

Okomentovat