Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 19. ledna 2015

Empatická diva Mirella Freni - 80?

Na zpěvačkách je nejlépe vidět, jak je čas nemilosrdný. Ty, které se narodily ve 20. letech minulého století, už většinou nejsou, ty ze 30. let, pokud jsou nějak aktivní, tak učí, bývalé krásky, které přišly na svět ve 40. letech, si tu a tam zazpívají na koncertech atd. K těm ze 30. let patří mj. Italka Mirella Freni, která letos oslaví 80. narozeniny. Současně však oslaví i 60 let od svého prvního vystoupení v modenské opeře - jako Micaela v Carmen.
A 50 let od debutu v Metropolitní opeře jako Mimi a 10 let od posledního vystoupení v divadle. Bylo to ve Washingtonu a zpívala pannu Orleánskou.

Její nástup na světovou scénu byl bleskový. Po zahájení v Modeně ji sice čekalo manželství se stejně mladým korepetitorem a později slavným doprovazečem a mateřství, ale v roce 1960 už zazářila jako Zerlina (Mozart: Don Giovanni) v Glyndebourne, kam se vrátila za 2 roky jako Zuzana (Mozart: Figarova svatba) a Adina (Donizetti: Nápoj lásky). V roce 1961 zpívá Nanettu (Verdi: Falstaff) v Covent Garden a o rok později v La Scale. Tam si ji všiml Herbert von Karajan a obsadil ji jako Mimi do premiéry Bohémy v lednu 1963 v La Scale.


 Luciano Pavarotti - Mirella Freni - 1964

Koncem roku zpívá Mimi ve Vídeňské státní opeře, a konečně 29. září 1965 debutuje ve stejné roli v newyorské Metropolitní opeře.

Mirelle Freni jako Mimi roku 1965 v Metropolitní opeře
 Ve 30 letech je na vrcholu a pak už jen přidává role a filmy a recitály. Byla však opatrná ve výběru toho, co zpívá, poté, co byla v La Scale vypískána, když ji Karajan v roce 1964 obsadil jako Violettu do Traviaty. Od té doby se do studia role nepustila, dokud si nebyla naprosto jistá, že jí vyhovuje, avšak s Karajanem velice úzce spolupracovala dál, m.j v Salzburku.

Karajan, Pavarotti, Frani - Salzburg 1975
V březnu roku 1991 se pak konal gala večer u příležitosti 25. výročí její spolupráce s Metropolitní operou.


Za 40 let zpívala v MET 139x. To poslední vystoupení, a nejen v MET se konalo 15. května 2005 jako gala koncert ve prospěch penzijního fondu Metropolitní opery a jeho program byl následující:

     Metropolitan Opera Orchestra, Conductor James Levine
     The Bartered Bride: Overture;
     Manon: Adieu, notre petite table; Mirella Freni
     Mignon: Connais-tu le pays?; Frederica von Stade
     Andrea Chénier: Un dě all'azzurro spazio; Salvatore Licitra
     Mefistofele: Prologue; James Morris, Metropolitan Opera Chorus
     La Gioconda: Cielo e Mar; Marcello Giordani
     Adriana Lecouvreur: Io son l'umile ancella; Mirella Freni
     Adriana Lecouvreur: Adriana!...Maurizio!; Mirella Freni, Salvatore Licitra
     The Maid of Orléans: Prostite vi; Mirella Freni
     Eugene Onegin: Act III
          Eugene Onegin........... Dmitri Hvorostovsky
          Tatiana.................        Mirella Freni
          Prince Gremin...........  Robert Lloyd
          Metropolitan Opera Chorus
     De Curtis: Non ti scordar di me (přídavek); Mirella Freni, Marcello Giordani

To bylo definitivně poslední vystoupení Freniové a od generálního ředitele MET Volpeho dostala fotografii Pucciniho s jeho podpisem zarámovanou do části původní opony divadla.

Mirelle Freni a gen. ředitel MET J. Volpe
Ovšem před oněmi 10 lety nepověsila zpívání na hřebík. Naopak dodnes učí ve své Accademia di Belcanto di Modena. A jak učí ukázala na příklad při masterclass v Moskvě roku 2013.

Také v osobních vztazích byla Freni poměrně přímočará a nekonfliktní. Její první manžel Leone Magiera pečoval o ní, její zpěv a kariéru více než 20 let, a pak se její vztah překlopil do v pořadí druhého a také posledního manželství, když se v roce 1978 stal jejím partnerem a za 4 roky i manželem vynikající zpěvák (bas) Nikolaj Gjaurov, Bulhar s rakouským občanstvím. Přitom jejím snad největším přítelem byl tenorista Luciano Pavarotti, s nímž vyrůstala v Modeně, kde jejich matky pracovaly v tabákové továrně, měli snad dokonce společnou kojnou i stejného učitele zpěvu. Pavarotti tvrdil, že kromě sexu spolu dělali všechno. Její pozoruhodná povaha dokázala, že z těchto dvou mimořádných pěveckých osobnosti se stali přátelé.

Freni, Pavarotti a Gjaurov
A přátelský vztah měla Freni také s Mariou Callas a dokonce i se svou generační rivalkou Renatto Scott, s níž místo sporů natočila desku duetů.

Freni a Callas
A jak se ten čas pěkně posouvá, tak poslední Nannette v Metropolitní vloni zpívala skoro o 50 let mladší Lisette Oropesa, jíž by Freni mohla být babičkou. Jediná jistota je, že bez ohledu na pokrok v létání, internetu či transplantaci srdcí bude vždycky pár vyvolených, které dokážou to co Freni a jí podobné hvězdy.

Žádné komentáře:

Okomentovat