Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 31. prosince 2014

Hudební drby - prosinec (2)

  • PKF absolvuje zájezd do arabského emirátu Omán, kde bude hrát 30. a 31. prosince v Royal Opera House Muscat pod taktovkou budoucího šéfdirigenta Emmanuela Villauma dva gala koncerty na pozvání ománského sultána. V únoru tam orchestr vystoupí znovu, tentokrát s dirigentem Jakubem Hrůšou.
Royal Opera House v Ománu byl postaven roku 2011
  • Těsně před Štědrým dnem, v pondělí 22. prosince zpíval ve Smetanově síni pražského Obecního domu Juan Diego Florez doprovázený PKF. Jeho první vystoupení v Praze přede 2 roky mělo mimořádnou atmosféru a kritiky se shodují na tom, že i tento koncert byl strhující.
  • To se naopak ani trochu nepodařilo při megalomanském galakoncertu na závěr Roku české hudby 17. prosince ve vysočanské aréně, kde sice výborní muzikanti hráli a zpívali Novosvětskou, árie z Rusalky a Libuše, ale slabých 2000 diváků se v obrovské hale ztrácelo. Tak si alespoň vesele zatleskali po každé větě.
  • Jako tradičně zahájí ve čtvrtek 1. ledna v 11:15 hodin v sále vídeňského Musikvereinu orchestr Vídeňských filharmoniků novoroční koncert, tentokrát pod taktovkou 78letého dirigenta Zubina Mehty, Inda, který zná Vídeň jako své boty, protože zde studoval. Autory 11 ze 17 skladeb jsou otec a syn Johannové Straussové a koncert bude přenášet 90 televizních společností do celého světa.
Program

Franz von Suppé
Ouvertüre zum Lustspiel "Ein Morgen, ein Mittag, ein Abend in Wien"
Johann Strauß (syn)
Märchen aus dem Orient. Walzer, op. 444
Josef Strauß
Wiener Leben. Polka francaise, op. 218
Eduard Strauß
Wo man lacht und lebt. Polka schnell, op. 108
Josef Strauß
Dorfschwalben aus Österreich. Walzer, op. 164
Johann Strauß (syn)
Vom Donaustrande. Polka schnell, op. 356

-- Přestávka --

Johann Strauß (syn)
Perpetuum mobile. Musikalischer Scherz, op. 257
Accelerationen. Walzer, op.234
Elektro-magnetische Polka, op. 110
Eduard Strauß
Mit Dampf. Polka schnell, op. 70
Johann Strauß (syn)
An der Elbe. Walzer, op. 477
Hans Christian Lumbye
Champagner-Galopp, op. 14
Johann Strauß (syn)
Studenten-Polka. Polka francaise, op. 263
Johann Strauß (otec)
Freiheits-Marsch, op. 226
Johann Strauß (syn)
Annen-Polka, op. 117
Wein, Weib und Gesang. Walzer, op. 333
Eduard Strauß
Mit Chic. Polka schnell, op. 221

  • Již v pondělí 29. prosince představily svůj novoroční koncert Drážďany, kde se v Semperoper hrály a zpívaly árie převážně z operety Čardášová princezna od Emericha Kalmána. A obsazení bylo skutečně vynikající, protože hlavní postavy Sylvie a Edwina zpívali Anna Netrebko a J.D. Florez, hraběte Boniho pak Pavol Breslik. Nad všemi však vynikala Anna Netrebko, která zpívala jako kdyby celý život nedělala nic jiného než operetu. Přestože v nepěveckém životě nad jejím kroky člověk občas nevěřicně kroutí hlavou, co se zpěvu týče, je superstar. J.D. Florez je na tom pěvecky stejně, ale operetní projev měl lepší Breslik. Jeho rodná Bratislava je vídeňské Mekce operety přece jen blíž než peruánská Lima. Staatskapelle Dresden hrála pod taktovkou Christiana Thielemanna bez zaváhání, a obecenstvo bylo vřelé, zvlášť, když Netrebko poháněla své kolegy k divokému tanci, čímž oni nebyli vždy zcela nadšeni. Kdo si to chce ověřit, jakož i to, jaké měla diva šaty a její začínající druhou bradu, má k tomu příležitost na medici.com.

Žádné komentáře:

Okomentovat