Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 21. listopadu 2014

Svatý Martin přijel na flašce

Podzim má pár pozoruhodných dat a jedním z nich je svátek svatého Martina připadající na jedenáctý den měsíce listopadu. Svatý Martin se narodil roku 317 v dnešním Maďarsku, dlouho žil v Itálii, z vojáka se stal mnichem a odešel do galského města Tours (dnešní Francie) a jako v pořadí druhý biskup tam šířil mezi Kelty křesťanství, které se právě stalo oficiálním náboženstvím Říše římské. Jeho snažení bylo odměněno tím, že se stal světcem, aniž by byl umučen.

11. listopad ale také znamená, že přichází zima. Ostatně kdo neslyšel úsloví, že "svatý Martin přijíždí na bílém koni." A pak také, že končí podzim. Skončila sklizeň i podzimní setí skončilo, a uzrálo mladé víno a husy jsou vykrmeny. A navíc po sv. Martinu začínal advent, původně šestitýdenní. Takže 10., resp. 11. listopad jsou určené k bujarým oslavám před střídmými dny naplněnými rozjímáním. Pečou se svatomartinské husy, otevírá se mladé svatomartinské víno, děti chodí v průvodech s lampiony. A protože sv. Martina akceptují všechny odnože křesťanství, jsou tyto obyčeje udržovány napříč Evropou, i když v různých místních obměnách. A to je tradice pořádně dlouhá, v podstatě předkřesťanská. A zdaleka ne jen česká. Takhle třeba zvěčnil oslavy vína sv. Martina kdesi na holandském venkově Pieter Breugel před 450 lety :


Obraz Víno dne sv. Martina je největší obraz Pietera Breugela st. (1525-1569)
Je velký 2,7 x 1,5 m, plný opilých venkovanů a visí v madridském Pradu
Takže svatý Martin spojuje Evropu. Ochraňuje také děti, chudé, abstinující alkoholiky a je svátkem vinařů, koní, husí.

Pokud jde o Českou republiku, tak na sv. Martina se otevírají tzv. mladá vína, jimž se také říká svatomartinská. Jsou to první vína z podzimního sběru, na trh bývají uvedena již několik týdnů po sklizni a jsou určena k rychlému spotřebování. Později ztrácí na svěžesti. Oslavy spojené s otevíráním mladých vín pocházejí z dob císaře Josefa II., kdy se na sv. Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně.

Ochranná značka „svatomartinské“ však byla zaregistrována až v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond České republiky. Ten stanovil, že víno má být vyrobeno z odrůd Müller Thurgau a Veltlínské červené rané pro bílá vína, resp. Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro vína růžová a červená. A současně určil, jaký má mít charakter. Značku „svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří tato náročná kritéria splní. Mladé víno je suché, lehké, svěží, s obsahem alkoholu kolem 12 % a má výrazný ovocný charakter.


V listopadu jsou však ještě další významné dny spojené s oslavami sklizně.

Ve Spojených státech je to Den díkuvzdání vždy ve 4. listopadový čtvrtek, který je federálním svátkem a jehož symbolem je nadívaný krocan.


Ve Francii je každoročně ve 3. listopadový čtvrtek den uvolnění Beaujolais Nouveau. které  pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Je to speciálně vyrobené červené víno a od poloviny 20. století má svá přesná pravidla. Každý rok se ho distribuuje do celého světa nějakých 85 mil. lahví.


No a nakonec jsou tady rakouské Heuriger, zvláštní typy hospod, které nepotřebují licenci, ale smí se tam prodávat jen mladé víno z vlastní produkce majitele. Když se za pár týdnů vypije, výčep se zavře, Počátek má tato tradice také v době Josefa II. a dnes je upravena zákonem. Snad nejznámějším místem, kde je lze heurigen najít, je vídeňský Grinzing.



A pak, že listopad je nejprotivnější měsíc v roce. Člověk jen nesmí být líný a musí stále objevovat. A to už vůbec nemluvím o tom, že někdy je v listopadu pěkně veselo i bez vína.






Žádné komentáře:

Okomentovat