Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 1. listopadu 2014

Diktátor? Sakra nebezpečné řemeslo

Být diktátorem má bezpochyby světlé stránky. Třeba v severní Koreji si místní "inteligentní vůdce" mohl nedávno dovolit popravu 50 svých "odpůrců", některých dokonce za takové zločiny, jako je sledování jihokorejských TV seriálů..

Ale život je vrtkavý a nezřídka se stává, že to nakonec dopadne docela naopak. Třeba v Evropě za posledních 70 let to postihlo hned čtyři.

Josif Vissarionovič Džugašvili (Stalin)   1878-1953
Od roku 1922 do roku 1953 vládl Svazu sovětských socialistických republik, který byl následníkem Ruského imperia, Komunistické straně Sovětského svazu a Kominterně, která měla rozšířit komunistickou vládu nad celým světem. Po dohodě s Hitlerem napadli společně Polsko, což vedlo ke 2. světové válce, avšak o necelé 2 roky později napadlo Německo i SSSR. Státy bojující s Německem vytvořily koalici a Rusko se tak stalo spojencem Anglie, USA a Francie. Po jejich vítězství Rusko politicky ovládlo země střední a východní Evropy, včetně východní části Německa. Pravděpodobně 1. března 1953 byl Stalin stižen rozsáhlou mozkovou mrtvicí, avšak vyděšený personál se bál vstoupit do jeho pokojů a později přivolaný ministr vnitra Lavrentij Berija zabránil poskytnutí lékařské pomoci, protože se sám obával o svůj život. Podle některých spolupracovníků se chlubil: „Já jsem ho oddělal…“ Stalin zemřel 5. března 1953. Berija se stejně nezachránil a byl svými konkurenty v boji o následnictví popraven 23. prosince.


Díky milovanému Stalinovi za šťastné dětství
... a poražená Stalinova socha v Budapešti 1956
Benito Mussolini 1883-1945
U moci byl od roku 1922 až do roku 1945. Původně socialista byl zakladatelem fašistické strany a posléze vytvořil pakt s nacistickým Německem a italské jednotky bojovaly pod německým velením ve 2. světové válce. Koncem května 1945 byl chycen při útěku z Itálie v převleku za německého důstojníka partyzánskými jednotkami a posléze popraven i se svou mladou milenkou. Mrtvá těla byla dopravena do Milána a tam 29. dubna pověšena za nohy hlavou dolů na nosnících rozbombardované čerpací stanice na Piazzale Loreto.

Pyšný Duce milovaný lidem
... a visící na milánském náměstí
Adolf Hitler 1889 - 1945
Vůdce německé říše, jejíž ideový základ poskytla NSDAP neboli Národně socialistická německá dělnická strana vládl ze všech diktátorů nejkratší dobu, pouze v letech 1933 až 1945. Vojensky obsadil většinu Evropy, část po dohodě se Stalinem, ale 2. světovou válku nakonec prohrál a otrávil sebe i svou manželku v krytu uprostřed obklíčeného Berlína 30. května 1945.

Hitler milovaný národem
... a Hitlerova mrtvola
Nicolae Ceausescu 1918-1989
Generální tajemník Komunistické strany Rumunska a "Doživotní prezident" Rumunska. V prosinci 1989 byl zadržen na útěku z Bukurešti. 25. prosince byl v krátkém procesu odsouzen vojenským tribunálem k trestu smrti za genocidu a sabotáž rumunské ekonomiky. Vzápětí byl i se svou ženou popraven střelami popravčí čety.

Vůdce národa Ceaucescu
... a jeho neslavný konec
A jak dopadli jejich následovníci mimo Evropu?

Muammar Kaddáfí 1942-2011
V roce 1969 se podílel na vojenském převratu a jako "Vůdce Velké revoluce z 1. září a Libyjské arabské lidové socialistické džamáhíríje" se stal neomezeným vládcem Libye. Libyjské tajné služby se podílely na teroristických aktech v Evropě, včetně atentátů na 2 civilní dopravní letadla se 440 obětí. V únoru 2011 vypukla v Libyi občanská válka. Kaddáfí byl dopaden povstalci 20. října 2011, když se skrýval v odpadové rouře. Poté byl lynčován davem, a zemřel na střelná poranění hlavy a hrudi.

Kaddáfí a jeho harém/ochranka
Kaddáfího konec
Saddám Husajn 1938-2003
Jako funkcionář irácké Arabské strany socialistické obrody (Baas) se stal v roce 1979 iráckým prezidentem. Vedl válku s Íránem, použil bojové chemické látky tam i proti vlastnímu civilnímu obyvatelstvu a v roce 1990 napadl Kuvajt. Mezinárodní vojenské síly invazi zlikvidovaly a OSN uvrhla na zemi sankce, které Husajn obcházel. Po vykázání kontrolorů plnění těchto sankcí došlo v roce 2003 k obsazení země koaličními vojsky pod vedením USA. Husajn byl sesazen a skrýval se. Později byl nalezen jeho podzemní úkryt a bývalý diktátor byl v roce 2006 odsouzen k trestu smrti a 30. prosince 2006 oběšen.

Saddam vůdce lidu
Saddám vytažený ze skrýše
Všichni tito lidé byli tak či onak navázáni na socialistické ideje.

Existují však 2 příklady diktátorů, kteří se dostali k moci cestou občanské války, resp. vojenského převratu, kde proti nim stála socialisticko-komunistická vláda. Byli to generálové Francisco Franco, který se stal vládcem Španělska v roce 1938 a Augusto Pinochet, který vládl v Chile v letech 1976-1990. V obou případech však nakonec došlo k nenásilnému přechodu k demokracii a generálové zemřeli přirozenou smrtí.

A kdo bude další?
V.V. Putin navštívil 9. května 2014 ukrajinský Krym,
který v březnu připojil k Ruské federaci

Žádné komentáře:

Okomentovat