Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 14. října 2014

Verbier 2014 aneb shining Argerich

Verbier je švýcarské horské středisko, kde v zimě můžete potkat třeba prince Harryho. A ve druhé polovině července se tam už 20 let koná jeden z nejkrásnějších festivalů klasické hudby, kde se setkávají, učí se a hrají mladí lidé z celého světa, jejichž nadšení dává festivalu nenapodobitelnou tvář. A jejich přítomnost vlévá elán i do muzikantů o generace starších.

Díky medici.tv jsem byl letos účastníkem této slavnosti, i když jsem se nacházel pod Černou horou v Krkonoších, a do konce října si může tyto koncerty přehrát každý.

Hned  v tom úvodním se setkaly 2 legendy - klavíristka Martha Argerich (73) a dirigent Charles Dutoit (78) - kteří spolu s Verbierským festivalovým orchestrem složeným z muzikantů ve věku 16-29 let hráli Čajkovského klavírní koncert č. 1 b moll.


Kdysi rebelka a bojovnice Argerich hrála se stejným zaujetím, jako kdyby tam seděla třeba 27letá Yuja Wang. Nebo jako když tentýž koncert a se stejným dirigentem hrála před 39 lety.



Mimochodem, Dutoit byl také jejím druhým manželem a otcem její druhé dcery, ale v době tohoto koncertu už spolu nebyli.

V dalším pozoruhodném koncertu letošního Verbier hráli 15-17letí účastníci Verbier Music Camp Beethovenovu Osudovou symfonii pod taktovkou Daniela Hardinga.

A během oněch 2 týdnů se na festivalových pódiích objevila i spousta dalších jmen, která jsou známkou nejvyšší kvality: Kissin, Trifonov, Minkowski... Prostě příští rok jeďte napřed do švýcarských Alp, a k moři až v srpnu. Pokud ovšem nemusíte do Salzburgu na Festspiele.



Žádné komentáře:

Okomentovat