Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 12. října 2014

Netrebko zase živá

Anna Netrebko v posledních letech působila dojmem, že jí to sice pořád dobře zpívá, ale jinak se z ní stala usedlá pečovatelka o blaho hejskovitého Erwina Schrotta a jejich společného syna. Nedávno jsem však narazil na hodinový dokument/interview, který s Annou Netrebko před necelým rokem natočil Andrej Malachovský.  Netrebko v něm konstatuje, že se se Schrottem rozešla, neboť byl jen samé vzletné řeči, ale skutek utek a dobrý byl jen v sexu, že její syn trpí mírnou formou autismu a kvůli lékařské péči o něj nyní žijí v New Yorku, že se nehodlá trápit s kily navíc, s tím ať se vyrovná okolí, a že se rozhodně nechce vdávat, protože rozvod je věc složitá. Pro někoho dost starostí, aby se napůl hroutil.

Netrebko sice zrušila letošní představení Gounodova Fausta v Londýně, Vídni a Baden-Badenu, a zda to bylo opravdu proto, že se pro ni role Markétky nehodí, nebo proto, že tam měl zpívat Schrott, tak o tom se lze jen dohadovat. Jinak se však zdá, že ji tyto situace spíše posilují. A tak se v březnu v jejím okolí objevil nový muž, o 6 let mladší tenor Jusif Ajvazov, v létě v Salzburgu oznámili zasnoubení a na její ruce se objevil snubní prsten za 60 000 €.

Netrebko a Ajvazov, Graben, Wien
A k tomu během jednoho roku předvedla na nejprestižnějších operních scénách 3 nové role, které posouvají její repertoár do zcela nových poloh, rozhodně dost daleko od Noriny v Don Pasquale, kde řádila ještě před 4 roky. Nejprve na zahájení loňské sezóny Metropolitní zpívala Taťánu v novém nastudování Čajkovského Evžena Oněgina, jehož přenos otevíral také loňskou sezónu projektu MET in HD.

   MET 2013 - Anna Netrebko jako Taťána, Mariusz Kwiecien jako Onegin
Potom v prosinci v Berlíně, ale především letos v létě v Salzburku excelovala v roli Leonory ve Verdiho Trubadůrovi vedle nesmrtelného Placida Dominga. I tato inscenace byla vysílána v přímém přenosu a je k dispozici na medici.tv i youtube.

Netrebko - Leonora (Trubadůr, Salzburg 2014)
A nakonec letos opět, již po čtvrté v řadě, otevírala Anna Netrebko sezónu Metropolitní v obnovené premiéře Verdiho Macbetha jako Lady Macbeth, když generálku si udělala v červnu v Mnichově. A včera, tedy 11. října, zahájila tato inscenace i přenosy MET in HD. Přestože představení se jen hemžilo zpěváky světové extratřídy (Lučic, Pape, Calleja), Netrebko nad nimi vynikala. Jak to viděli profesionální kritici se lze dočíst třeba na operaplus.cz.


Člověku může být tato žena třeba nesympatická, občas až příliš otevřená a poněkud teatrální i v civilu (ostatně nejen Schrott, ale i Ajvazov někdy vypadá trochu jako od kolotoče) ale pokud ji bude hodnotit jen trochu nezaujatě, musí dojít k závěru, že jde o osobnost zcela mimořádnou. A to nejen kvalitou zpěvu. Dirigent včerejšího představení Fabio Luisi řekl, že v okamžiku, kdy vstoupí na jeviště, přestane být Annou, a celá se promění v postavu, kterou zpívá a hraje. A naopak v interview s Anitou Rachvelishvili ukázala, že i ve svých 43 letech dokáže být potrhlou ječící holkou, které personál v zákulisí pobaveně tleská, což možná dělají ty kozácko-cikánské kořeny. To je ovšem jen jedna z tváří, protože to co ji dělá hvězdou je především přísnost k sobě samé a práce a zase práce. A tvrdost k sobě i okolí, ostatně její vídeňští známí jí neříkají "Frau General" nadarmo.

Giuseppe Verdi: Macbeth
Dirigent: Fabio Luisi
Režie: Adrian Noble
Scéna a kostýmy: Mark Thompson
Světla: Jean Kalman
Choreograf: Sue Lefton
Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Premiéra 22. října 2007 The Metropolitan Opera New York
(Live: Met in HD 11. 10. 2014)

Macbeth – Željko Lučić
Lady Macbeth – Anna Netrebko
Banquo – René Pape
Macduff – Joseph Calleja
Malcolm – Noah Baetge
Lady-in-Attendance – Claudia Waite
Physician – James Courtney
Manservant – Christopher Job
Duncan – Raymond Renault
Fleance – Moritz Linn
Murderer – Richard Bernstein
Herald – Seth Malkin
Warrior – David Crawford
Bloody Child – Ashley Emerson
Crowned Child – Jihee Kim

Žádné komentáře:

Okomentovat