Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 2. září 2014

Trapné operní hrátky?

28. srpna jsem viděl v poloprázdném hledišti Stavovského divadla Mozartovu operu Cosi fan tutte. Od lednové premiéry 2010 asi tak popáté, takže z inscenace žádné velké překvapení. Svatopluk Sem jako Guglielmo dominoval, trojice ženských rolí (Marie Fajtová, Michaela Kapustová a Petra Perla Nôtová) byla výborná, dobrý byl i Don Alfonso Františka Zahradníčka. Jen Blagoj Nacoski jako Ferrando neměl svůj den. Když poodešel dozadu, nebylo ho slyšet a když byl nad orchestřištěm, třásl se mu hlas. No, stane se. Vlastně ani nebyl důvod na představení jít, tím méně o něm psát. Ano, ten důvod byl jiný.

Lístek jsem koupil, protože jsem chtěl vidět, zda vystoupení v La Scale nedala jinou dimenzi projevu Adama Plachetky v roli Guglielma, který vystoupení anoncoval na svých webových stránkách. Jenže neuplynuly ani 2 dny a šéf opery ND Robert Jindra oznámil, že končí, protože nemůže naplňovat své umělecké záměry. A ještě týž den spatřilo světlo světa další prohlášení:

Milí přátelé, kamarádi, kolegové, vážení diváci,
jsem otřesen a znechucen událostmi v Národním divadle v posledních pár dnech, které vedly k odstoupení hudebního ředitele Roberta Jindry. Národní divadlo je mi drahou scénou, na kterou mám spoustu vzpomínek ze začátku své umělecké dráhy a kam se vždy rád vracím. Po zralé úvaze jsem nicméně usoudil, že se současným vedením, jeho praktikami a plány nechci mít nic do činění. Proto jsem se rozhodl pozastavit spolupráci s Národním divadlem, dokud se situace nezmění k lepšímu. Rozhodnutí je to pro mě obtížné z mnoha důvodů, ale v tuhle chvíli nevidím jiné řešení. Robert Jindra je člověk s vizí a dostatkem pracovitosti a kontaktů, který pro mě představoval naději na světlejší budoucnost v Národním divadle a zároveň největší osobnost v jeho současném vedení. Bohužel se ukázalo, že to jsou kvality, které jsou zbytku vedení spíše na obtíž. V Robertovi odchází z Národního divadla garant umělecké kvality a směřování. Mrzí mě, že musím rušit naplánovaná vystoupení, a rád bych se co nejsrdečněji omluvil divákům, kteří se na představení těšili. V takovém prostředí ale dál pracovat nechci. Děkuji vám všem za příjemné společné chvíle na jevišti i mimo něj a doufám, že se neloučíme na příliš dlouho.
S pozdravem 
Adam Plachetka
27. června 2014

Jak řekl, tak učinil. Obě plánovaná představení v ND zrušil. Robert Jindra se nakonec dohodl na tom, že nebude šéfem opery ND, ale dirigovat bude dál. Tím ovšem hra neskončila. 

Dnes jsem se dočetl,  že právě začínající sezóna 2014/2015 bude pro Roberta Jindru poslední i ve funkci hudebního ředitele ostravské opery. S prodloužením Jindrovy šéfovské smlouvy totiž ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil už nepočítá, protože se na něj nemohl spolehnout a sjednal za něj náhradu.

Takže se ukázalo, že celý ten rozruch kolem ND byla jen hra, protože Robert Jindra prostě nemohl současně zastávat funkce šéfa opery v Praze a Ostravě, a musel se pro jedno z divadel rozhodnout, a zřejmě se rozhodl špatně. Současně z toho však vyšel trapně i pan Plachetka. Jeho argumenty zněly falešně před 2 měsíci a o to falešnější jsou nyní. Když pánové Besser, Zdráhal, Černý a Rocc rukou společnou prznili operní život v Praze, zmohl se jen na krotké námitky v diskusi na serveru operaplus.cz, zpíval však dál. Fandím mu od jeho vstupu na scénu Stavovského divadla a nevěřil jsem, že obrovský úspěch, jímž jsem si byl u něj jistý, ho dokáže změnit. Spletl jsem se. Zpěvák je světový, ale jako člověk mne zklamal.

Žádné komentáře:

Okomentovat