Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 10. září 2014

Carlo Bergonzi - spinto legenda

Italský zpěvák Carlo Bergonzi (13.7.1924 - 25.7.2014) se narodil ve vesnici Vidalenza nedaleko Busetta v provincii Emilia-Romana a stejně jako jeho otec, nadšený amatérský zpěvák, se živil výrobou sýrů. Za války sloužil v italské armádě, ale 2 roky strávil v německém vězení za protinacistickou činnost. Po válce začal studovat zpěv a od roku 1948 zpíval profesionálně. Nejprve barytonové role (Figaro, Enrico, Sharpless, Belcore, Malatesta, Rigoletto), později se přeškolil na tenora, a v tomto oboru debutoval v roce 1951 v Bari jako Chénier.

V následujících letech jeho kariéra postupovala mimořádnou rychlostí. V roce 1952 zpíval v Catanii Dona Alvaro (Verdi: Síla osudu), a roli si zopakoval o rok později v Londýně. V roce 1953 debutoval v La Scale v Napoliho opeře Mas´ Aniello, o 2 roky později v Chicagu jako Luigi v Pucciniho Il tabarro (Plášť, 1. část Trittico) a konečně v roce 1956 zpíval Radamese (Verdi: Aida) v Metropolitní opeře. Tam pak během 30 sezón odzpíval 324 večerů ve 22 rolích. Poslední v roce 1988 jako Edgardo v Lucii z Lammermooru, ale ještě v roce 1996 zpíval na gala večeru ke 25. výročí působení Jamese Levina v Met. Pravidelně se vracel i do Covent Garden. Vzpomínána je Lucie z Lammermooru s Joan Sutherland v roce 1985, jednak pro skvělý zpěv, ale i pokročilý věk obou protagonistů (61 a 59 let), stejně jako jeho recitál na rozloučenou v roce 1992.

Bergonzi ve své nejslavnější roli - Radames, Verdiho Aida

A se svou nejslavnější operní partnerkou - Marií Callas
Po odchodu na odpočinek žil Bergonzi v Miláně a Busettu, kde otevřel hotel I Due Foscari, V roce 2000 se však rozhodl k návratu a Otello, kterého zpíval v New Yorku, naštěstí jen v koncertní podobě, se nepovedl. Dál však Bergonzi sbíral ocenění za celoživotní činnost, poslední snad v roce 2009 na MIDEM Classical Awards v Cannes. 

Bergonzi01
Carlo Bergonzi v Cannes 2009
 a současně se věnoval i pedagogické činnosti. Ještě v roce 2006 zasáhl do operních událostí v La Scale. Když Roberto Alagna odešel 12. prosince v průběhu představení z jeviště kvůli kraválu klaky, strávil Bergonzi celý další den přípravou Waltera Fraccara, který musel nahradit Alagnu.

Bergonzi patří mezi nejslavnější zpěváky ve svém oboru - spinto tenor, kde lze najít i jména Beniamino Gigli (1890 - 1957), Richard Tucker (1913 - 1975), Franco Corelli (1921 - 2003) a ze současných snad nejznámější Jonas Kaufmann, Je ovšem otázkou, jak by tento vynikající zpěvák uspěl dnes, protože herecký projev nebyl jeho silnou stránkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat