Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 13. července 2014

Tygřice Novodvorská už není.

Včera zemřela v jedné z moskevských nemocnic 64letá Valerije Novodvorská, která tam byla v pátek hospitalizována. Za příčinu smrti byl označen toxický šok. I to je možné.

Kdysi jsem viděl v ruské televizi jakýsi diskuzní pořad uznávaného a rozporuplného novináře Vladimíra Poznera a Novodvorská byla jedním z asi 8 diskutujících. Její názory byly tak odlišné od ostatních, že o nich ani nediskutovali. Na rozdíl od slavného Poznera, který od mládí pracoval pro KGB, se totiž od mládí bouřila. Už v roce 1969 ji jako 19letou studentku sebrali v kremelském sjezdovém paláci, kde z balkónu rozhazovala letáky s vlastní protisovětskou básní "Díky tobě, strano!" Z kriminálu jí šoupli na 2 roky do speciální psychiatrické léčebny. Když ji v roce 1972 propustili, nelenila, a začala vytvářet podzemní politickou stranu pro boj s KSSS. Spoluzaložila Svobodný svaz pracujících. Byla systematicky vyslýchána, nuceně hospitalizována na psychiatrii a 3x souzena za disidentskou činnost. Od roku 1987 do 1991 organizovala antisovětské mítinky a demonstrace, za což byla 17x zadržena a odsouzena k administrativním trestům. V roce 1988 spoluzaložila politickou stranu Demokratický svaz, v roce 1995 kandidovala do dumy za stranu ekonomické svobody.

Putin není následník Jelcina, ale Andropova
Novodvorská důsledně odsuzovala imperiální politiku Ruska a v poslední době jednoznačně podporovala Ukrajinu a její boj s ruskou agresí. Ve svém posledním článku na serveru grani.ru napsala:  "Bojím se, že Putin dovede situaci k dobrému míru, kdy oslabené, hladové, nahé Rusko bude na kolenou prosit Ukrajinu o kousek chleba se sádlem. Ale co, jestli je to jediná cena za mír a návrat Krymu Ukrajině, ať se to stane".

Diskuse na grani.ru: "Umřelo svědomí Ruska."

Etalon cti. (Viktor Šenderovič)

Wprost (Polsko): "Obvinila Putina z organizace teroristického atentátu ve Smolensku. Valerije Novodvorská nežije."

Žádné komentáře:

Okomentovat