Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 20. července 2014

Guglielmo Plachetka

Jestliže Adam Plachetka udělal krok do Evropy v září 2011, kdy mu byla svěřena role Dona Giovanniho, potom jasný krok do světa udělal letos v červenci 2014, když pod taktovkou Daniela Barenboima zpíval v milánské La Scale roli Guglielma v Mozartově Cosi fan tutte. Není třeba zdůrazňovat ani skvělou společnost dalších zpěváků. Kritika píše na př.: "The biggest cheers were saved for Adam Plachetka and Michele Pertusi who were magnificent in their respective roles. Petrusi oozed gravitas as the sauntering Alfonso, whilst Plachetka's Guglielmo possessed a burnished voice which was balanced from top to bottom. Also impressive was the baritone's recitative, which displayed emotive intensity through razor-sharp Italian."

Počátkem července se na youtube objevilo celé představení, takže je možno posoudit výkony zpěváků přímo.




Je bezpochyby, že Plachetkův pěvecký výkon je ohromující, i když v hereckých kreacích někdy působí lehce neohrabaně. A to si ještě mezi dvěma představeními stačil odskočit na festival do jihofrancouzského Montpellier, kde 16. července skvěle zpíval za doprovodu Orchestru francouzského rozhlasu baladu Liebezauber od Rudi Stephana (zemřel roku 1915 jako 28letý německý voják na území dnešní Ukrajiny) a 3 písně Franze Schuberta. Koncert přenášela arte.tv a po nějakou dobu bude na jejích stránkách k dispozici.

Za těchto okolností je logické, že zpěvákovi se může zdát scéna pražského Národního divadla poněkud těsná. Přesto je však nemilým překvapením, že zrušil svá 2 plánovaná vystoupení, přičemž dosti exaltované zdůvodnění, že divadlo neskýtá záruku provozování skutečného umění, když šéf opery ND Robert Jindra odchází ze své funkce, je více než nevěrohodné. V ND dál zpíval i v době, kdy své pochybné experimenty tam prováděl krátkodobý šéf opery Rocco, Robert Jindra sám bude s divadlem dále spolupracovat a v této sezóně v něm bude zpívat i taková hvězda MET, jako Štefan Kocán a jako režisér se představí i uznávaný (a zdaleka ne jen v Polsku) umělecký ředitel varšavské opery Mariusz Trelinski. Takovéto gesto by neslušelo ani větší hvězdě, než je 29letý, byť mimořádně talentovaný a od úspěchu k úspěchu cválající Adam Plachetka.

Žádné komentáře:

Okomentovat