Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 23. června 2014

To snad ne, pane Gergieve.

Slyšel jsem ho nejednou, skoro mnohokrát, dá se říct. Něco živě, něco přímé přenosy, něco ze záznamu. A myslím, že jsem o něm psal vloni po otevření nového Mariinského divadla a potom po koncertu v Brně, kdy s Londýnským symfonickým orchestrem předvedl strhující Berliozovu Fantastickou symfonii. Ano, řeč je o generálním řediteli Mariinského divadla v Sankt Peterburgu a šéfdirigentovi London Symphony Orchestra, 61letém Valery Gergievovi. Původem Osetinci a příteli VV Putina.

Již loni na podzim se objevila zpráva, že tako superstar bude v červnu 2014 dirigovat 2 koncerty České filharmonie v Itálii. A když se později ukázalo, že bude dirigovat i v Praze, nebyl důvod váhat. Koncert se konal v pátek 13. června v Rudolfinu a na programu byla:

     Čajkovský: Suita z baletu Labutí jezero
     Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 2
     Musorgskij: Obrázky z výstavy

Celkový dojem? Čajkovskij standard, Rachmaninov slabé, Musorgskij skvělé.

Soudím, že vzhledem k tomu, že předcházející večer Valery Gergiev dirigoval v Petrohradu Pikovou dámu, dostal se domů někdy k půlnoci a ráno v 6:30 už musel být na letišti. Do Prahy přiletěl před polednem, transport, hotel atd. a v 19:30 koncert, takže proběhla jen rychlá odpolední zkouška.

odpolední zkouška
A to se tvrdě podepsalo na souhře 28leté jihokorejské klavíristky Yeol Eum Sol ověnčené cenami z nejprestižnějších soutěží, orchestru a dirigenta, který pro jistotu nedirigoval zpaměti.

Yeol Eum Sol
Nechtělo se mi věřit tomu, že to bylo mizerné, tak jsem si přehrál koncert s Kissinem, a bylo. Obrázky z výstavy byly úplným opakem, Gergiev dirigoval zpaměti, bylo vidět, že orchestr perfektně vede, a výsledek byl skvělý.

Kartinky 
Další den, v sobotu 14. června hráli stejný koncert ve stejné sestavě na festivalu v italské Ravenně a údajně výborně. Takže shrnu-li to, pražský návštěvník absolvoval veřejnou generálku za 100 €. Trochu zbytečné mrhání pověstí dirigenta i orchestru. Méně je někdy více.

Ovšem Gergiev se hned v neděli vracel do Petrohradu, kde večer dirigoval Verdiho Dona Carlo v rámci festivalu Bílé noci. Nahlédnutím do programu lze zjistit, že Mariinské divadlo dnes představuje vrcholnou uměleckou instituci světové úrovně. I to se v totalitních státech stane.

Žádné komentáře:

Okomentovat