Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 3. března 2014

Vyklubal se parádní motýl - Zuzana Marková

V Praze je takový soubor, který se jmenuje Dětská opera. Jeho duší je zpěvačka a pedagožka Jiřina Marková, která má dceru Zuzanu. A to je velice šikovná mladá dáma.

2008
 Před 5 lety, to ještě byla studentkou pražské konzervatoře, už zpívala pořádné sopránové role v ostravské opeře, kde však působila od svých 19 let ( František, Zerlina, Papagena, Zuzanka, Micaela, Frasquita, Jitka...). Ale už předtím hrála dětské role v pražském Národním divadle a Dětské opeře, kde od 16 let dokonce vedla sbor.

Ostrava 2010
Je proto naprosto logické, i když v Česku ne zcela běžné, že v roce 2010 odchází do italské Boloně studovat, a také zpívat. Ale už v dubnu se objevila v nedalekém Lugu, kde se v Rossiniho divadle hrála opera "Powder her face", kterou inscenoval slavný režisér Pier Luigi Pizzi. V březnu 2011 pak zpívá v Teatro Comunale di Bologna Donnu Annu opět v Pizziho režii  a v červnu Clorindu v Rossiniho Popelce, tentokrát v režii Daniella Abbado, známého režiséra a syna světoznámého dirigenta Claudia Abbado. Na podzim 2011 též hlavní roli princezny navarrské v Donizettiho opeře Gianni di Parigi na operním festivalu v irském Wexdorfu.

2011
V dubnu 2012 zčeřilo její jméno hladinu italských kulturních rubrik, když, jak říkají podtitulky, prolomila tabu italské opery a jako sólistka se objevila na jevišti neoblečená. Mediálně tím dokonale zastínila zpěváky v hlavních rolích "Powder her face". Inscenace, opět v Pizziho režii, se hrála na scéně divadla Malibran benátské opery La Fenice.
2012 (Benátky)
Je ovšem pravda, že byla ve sprše a zády k publiku. Ostatně ve Stavovském divadle v činohře Mikve vstupovaly do lázně v rouše Evině hned 3 herečky. V roce 2012 se také zúčastnila pěvecké soutěže Ernst Haefliger International Singing Competition v Bernu, a odnesla si cenu za 2. místo.

Vloni pokračovala v Benátkách, a v červnu zpívala na velkém festivalovém koncertu pro 9000 diváků v antickém divadle ve francouzském Orange vedle hvězd jako Patrizia Ciofi nebo Vittorio Grigolo.


2013

V říjnu zpívala hlavní roli v opeře  "Aspern" Salvatore Sciarrina v rámci 57. festivalu současné hudby v Benátkách.

A konečně letos se na ni usmálo štěstí definitivně v podobě titulní role ve velké belcantové opeře, Donizettiho Lucii z Lammermooru v Marseille. Původně měla zpívat 2 představení, ale výpadek Eglise Gutiérrezové jí pomohl k premiéře a celkem 4 představením.


2014

LUCIA DI LAMMERMOOR
Gaetano Donizetti

Opera in 3 acts
Libretto by Salvatore CAMMARANO from the novel by Sir Walter SCOTT.
First performed in Naples, Teatro San Carlo, on September 26th, 1835.
Last performed at Marseille Opéra, on April 15th, 2007.

Coproduction Opéra de Lausanne / Marseille Opera

Conductor : Alain GUINGAL
Director : Frédéric BÉLIER–GARCIA
Assistant Director : Caroline GONCE
Scenic Designer : Jacques GABEL
Costume Designer : Katia DUFLOT
Lighting Designer : Roberto VENTURI

CAST
Lucia : Zuzana MARKOVÁ (31 january, 2, 4, 6 february)
Lucia : Burcu UYAR (1, 5 february)
Alisa : Lucie ROCHE

Enrico : Marc BARRARD (31 january, 2, 4, 6 february)
Enrico : Gezim MYSHKETA (1, 5 february)
Edgardo : Giuseppe GIPALI (31 january, 2, 4, 6 february)
Edgardo : Arnold RUTKOWSKI (1, 5 february)
Raimondo : Wojtek SMILEK (31 january, 2, 4, 6 february)
Raimondo : Nicolas TESTÉ (1, 5 february)
Arturo : Stanislas de BARBEYRAC
Normanno : Marc LARCHER

Ohlasy byly vesměs nadšené a vedle zpěvu (...díky bezpečné technice, spolehlivé muzikálnosti a mladistvé svěžesti ovládala sl. Marková scénu po celý večer...; Michael Milenski, Opera Today) opět bodovala svým exteriérem. Po této stránce je ovšem hodnocení přehnané a je to spíš problém kritika (...její půvabná mladá ňadra zastínila její nádherný mladý hlas), Natalie Dessay v Lyonu byla rozhodně odvážnější.

Z Marseille se vrací do Benátek, ale již v červnu ji čeká premiéra a 2 reprízy v další velké roli v Marseille, Violettě v nejslavnější opeře vůbec, Verdiho Traviatě.

Je skvělé, že bude mít v repertoárové nabídce 3-4 z těch největších a 3 o trochu menší sopránové role světového repertoáru. V příštích dvou sezónách ji čeká řada představení komické opery Les Caprices de Marianne francouzského skladatele Henri Saugueta (1901-1989) v několika francouzských městech, účast na festivalech, koncerty s Orchestra Filarmonica Toscanini.

Zuzana Marková má bezpochyby nakročeno k velké kariéře. A jak sama říká, i její přítel je jí velikou oporou, a nechci se mýlit, ale je to mladý dirigent na strmém vzestupu Giacomo Sagripanti. Takže jestli jí něco chybí, pak je to velká agentura, která ji dokáže vytáhnout do operní extraligy. Ta stávající se zdá být velmi agilní, ale pro zpěvačku takových možností trochu těsná.

Podle všeho, co se lze o Zuzaně Markové porůznu dočíst, to vypadá, že to není žádný křehký kvítek žijící jen romantickými dívčími sny, ale pořádná a pohledná holka do nepohody. Takže nezbývá než jí popřát, aby se z Benátek a Marseille brzo dostala do Milána a Paříže a když bůh dá... i do Národního divadla v Praze.

A dodatek z června:

Žádné komentáře:

Okomentovat