Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 8. března 2014

Helene Grimaud na třetí pokus

Ty předcházející 2 ohlášené pražské koncerty se v minulých letech jaksi nekonaly. Proto možná získala její pověst mimořádné klavíristky jakýsi přílepek potížistka, což jako marketingový prvek není špatné a všechny 3 koncerty (5.-7. března) s Českou filharmoníí a Jiřím Bělohlávkem byly vyprodány. A to se moc neví o tom, že je též globálním ochráncem vlků až tak, že založila Wolf Conservation Centre.


Nicméně řekl bych, že by byly vyprodány i bez toho. A soudě podle ohlasu, byly skvělé všechny, i když já byl jen u prvního.


Ovšem s Jiřím Bělohlávkem a Českou filharmonií, jak klavíristka tvrdí, si padli do oka už dříve. Minimálně při loňském UK turné, kde hráli Beethovenův 5. klavírní koncert. Dvě turné s Českou filharmonií však Helene Grimaud absolvovala již v roce 2000 a 2002.

 Helene Grimaud (nar. 1969) působí dojmem snové éterické osůbky, ale když sedne k pianu, dokáže dodat svému projevu i vášnivou razanci, kterou by člověk čekal spíš od zamilovaného dřevorubce. A díky této výrazové šíři je její projev bohatší než třeba obou v poslední době zmiňovaných a skvělých mladých klavíristek -Yuji Wang a Khatii Buniatishvili. A připomíná trochu Daniela Barenboima. Ostatně byl to právě on, kdo ji v 17 letech představil na koncertním podiu.

Zatímco některé kritiky loňských společných koncertů v Anglii a Edinburghu mluvily o jistém nesouladu mezi orchestrem a klavíristkou, ten středeční měl všechny znaky ne tak častého jevu, kdy skvělý sólista nebo dirigent dokáže rozhýbat Českou filharmonii k vysoce nadstandardnímu výkonu. A účinkující si toho byli bezpochyby vědomi, takže když dohráli, vrhla se klavíristka dirigentovi kolem krku, zatímco on jí líbal ruce. Obě. V neděli 9. března odpoledne se bude koncert opakovat v Berlíně, ve velkém sále Berlínské filharmonie.

Česká filharmonie /Hélène Grimaud
Hélène Grimaud (klavír)
Dirigent: Jiří Bělohlávek 
Andrea Rysová (flétna)
Vladislav Borovka (hoboj)
František Bláha (klarinet)
Tomáš Fratiš (fagot)
Jana Boušková (harfa)
Česká filharmonie
5., 6. a 7. března 2014 Dvořákova síň Rudolfina Praha

program:
Paul Hindemith: Koncert pro dechové nástroje, harfu a orchestr
Franz Schubert: Symfonie č. 7 h moll D 759 „Nedokončená“
=přestávka=
Johannes Brahms: Klavírní koncert č. 1 d moll op. 15
přídavek:
Klavírní transkripce Intermezza z Gluckova Orfea 

1 komentář: