Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 13. února 2014

Rusalka a já

Rusalky jsou ženské vodní démonky ve slovanské mytologii a lidové kultuře. Mají dlouhé rusé vlasy, jejichž rozčesáváním způsobují povodně. Já jsem se však s rusalkou setkal pouze v pány Kvapilem a Dvořákem humanizované podobě, a to v poměrně raném dětství. Ještě dnes to cítím. Hlavně to napětí, zda do Národního divadla dorazíme včas, což se nepovedlo, a zda se mně a bratrovi nebude chtít čůrat, což se naštěstí také nepovedlo. Jinak se mi vybavuje, že tam byla zvláštní slavnostní atmosféra, horko a padaly mi punčocháče. Muselo mne to však zaujmout i jinak, protože od té doby jsem si pouštěl desky s operními áriemi.

Rusalka je rozhodně nejlepší operou Antonína Dvořáka, která se v posledních letech hraje v Evropě stále častěji, což není ani tak uznání jejích nesporných kvalit, jako spíš projev toho, že s pohádkovým tématem lze z pohledu režiséra nakládat zcela libovolně. Navíc téma je jako šité pro freudovské rozjímání. Z těch nejznámějších inscenací v posledních letech je to mnichovská Rusalka znásilňovaná ve sklepě vodníkem rakouského režiséra Kušeje z roku 2010 a londýnská Rusalka z bordelu z roku 2012. Metropolitní opera objevila Rusalku v roce 1993, inscenoval ji režisér Otto Schenk a titulní roli zpívala Gabriela Beňačková. Tato inscenace, která žije dodnes, je naopak superrealistická. Někde mezi těmito extrémy, časově i pojetím, je Rusalka režiséra Jiřího Heřmana z roku 2009 v hudebním nastudování Jakuba Hrůši.

Antonín Dvořák: Rusalka – Renée Fleming (Rusalka), Piotr Bezcala (Princ) – Met Opera New York  (foto Ken Howard)
Rusalka - Renée Fleming, princ - Piotr Beczala
Přenos z Metropolitní opery provázelo v Česku rozechvělé očekávání velké události, a tak byly postupně přidávány další sály, až do čísla 28, i další termíny a navíc snad až 1000 lidí představení sledovat na velkém plátně na pražském Náměstí republiky. Je nutno říci, že představení to bylo krásné, avšak očekávání byla snad až nerealisticky vysoká. I když je Renée Fleming ve svých 55 letech stále krásná žena a obdivuhodná zpěvačka, přece jen je kamera nemilosrdná. Navíc to byla čeština a nebyla. A jaký je podíl dokonalé dikce na celkovém dojmu ze zpěvu byl slyšet u hajného, kterého zpíval brněnský zpěvák Vladimír Chmelo. Mnohem lepší než Fleming byl v tomto ohledu princ Poláka Piotra Beczaly, i když jeho prohlášení, že vlastně česky umí, protože čeština a polština jsou si blízké, a že čeština zní jako když malé bezzubé dítě mluví polsky, tak ono to platí i obráceně. Ale to je spíš vtip, byl skvělý. Takže představení bylo krásné, leč internet a youtube jsou zrádné. Řekl bych, že nejlepší Rusalka je ta, kterou zpívala Milada Šubrtová (1924-2011). Třeba na záznamu z roku 1961 (dirigent Chalabala, princ Ivo Žídek, vodník Eduard Haken), který byl použit v roce 1975 pro TV film.

Ovšem Rusalka není jen o zpěvu. Jak říkají odborníci, je to hudebně dramatický útvar, a protože Dvořák ctil Richarda Wagnera, orchestrální part tvoří se zpěvem jediný nádherný celek. A orchestr Metropolitní opery pod taktovkou Kanaďana Patricka Nezet-Seguina hrál dokonale. Takže drobné výtky rozhodně nemohou zkazit celkový dojem. Někteří profesionální pisatelé ovšem tvrdí, že slyšeli, jak orchestr byl ne vždy přesný v nástupech. Což je vděčná finta, protože tím čtenáře nutí si myslet, že blbě slyší, a současně to nelze zpětně dokázat.

Antonín Dvořák:
Rusalka
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režijní nastudování: Laurie Feldman
Režie: Otto Schenk
Scéna: Günther Schneider-Siemssen
Kostýmy: Sylvia Strahammer
Light design: Gil Wechsler
Choreografie: Carmen De Lavallade
The Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Premiéra 11. listopadu 1993 Metropolitan Opera House New York
(Met: Live in HD 8. 2. 2014)

Rusalka – Renée Fleming
Princ – Piotr Beczala
Cizí kněžna – Emily Magee
Ježibaba – Dolora Zajick
Gnome – John Relyea
Kuchtík – Julie Boulianne
Hajný – Vladimír Chmelo
První žínka – Dísella Lárusdóttir
Druhá žínka – Renée Tatum
Třetí žínka – Maya Lahyani
Lovec – Alexey Lavrov

Žádné komentáře:

Okomentovat