Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 27. února 2014

Baroko nebo belcanto?

Zkuste se někdy zastavit třeba na Palachově náměstí a pustit si hlavou biograf vzpomínek. Každý dům, který vidíte, je spojen s příběhy, které jste zažil vy, někdo z vašich přátel, nebo které se prostě staly a vy o nich víte. To místo je najednou plné lidí. Živých, i těch kteří žijí jen v těch vzpomínkách.

S těmi pocity jsem v davu lidí, které vyplivlo metro, vešel v úterý 18. února včera do Rudolfina, kde se konal další abonentní koncert Collegia 1704. Na pořadu byl recitál Raffaelly Milanesi, vynikající italské sopranistky. Tato drobná, asi 40letá Římanka s dívčím exteriérem není v Praze neznámá. Naposledy byla k vidění a slyšení v květnu loňského roku, když Collegium 1704 uvedlo ve Stavovském divadle koprodukční nastudování opery Josefa Myslivečka Olimpiade (za měsíc ji budou dávat v Theater an der Wien).


Koncert sám se ovšem poněkud vymkl z rámce daného názvem cyklu: "Hvězdy barokní opery", což není výtka, ale pouhé konstatování. Pod hlavičkou "Mezi snem a realitou" byla prezentována hudba více či méně pobarokní. Nejstarším autorem večera byl Tommaso Traetta (1727-1779), skladatel neapolské školy, avšak opera Antigona, jejiž součásti je arie "Ombra cara amorosa", měla premiéru v Petrohradu v roce 1772. Traetta byl v té době již  čtvrtý rok hudebním ředitelem u dvora Kateřiny Veliké a Antigona je dnes jeho nejznámějším dílem. Je spíše výplodem fantazie tvrzení, že v roce 1775 z Ruska odešel, protože mu hrozila smrt, a to v souvislosti s touto operou a samostatností Polska. Fakt ovšem je, že libretista byl otráven.(Ruská říše řeší stále stejné problémy, zdá se.)

Jádro recitálu však představovaly arie z oper Rossiniho, Belliniho a Donizettiho, tedy z období vrcholného belcanta a byly předvedeny s bravurou, takže jsem neměl problém s tvrzením, že zpěvačka, ze které přímo sršela energie, by mohla jít "z fleku" do Metropolitní, který po posledním přídavku zazněl z řady nade mnou.
-----
Hvězdy barokní opery 2013/2014
Mezi snem a realitou
Raffaella Milanesi (soprán)
Collegium 1704
Dirigent: Václav Luks
18. února 2014 Dvořákova síň Rudolfina Praha

program:
Joseph Haydn: Sinfonia z opery l’Isola disabitata
Come il vapor s’ascende z opery l’Isola disabitata
Tommaso Traetta: Ombra cara amorosa z opery Antigona
Antonio Salieri: Ouverture z opery Les Danaїdes
Gioacchino Rossini: Assisa a’ piè d’un salice z opery Otello
Ludwig van Beethoven: Coriolan Ouverture op. 62
Gaetano Donizetti: Ardon gli’incensi z opery Lucia di Lammermoor
Gioacchino Rossini: Sinfonia di Bologna
Vincenzo Bellini: Ah, non credea mirarti z opery La Sonnambula

Žádné komentáře:

Okomentovat