Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 10. prosince 2013

Tak se nám vrátil

Aneb poučení z krizového vývoje?

Prezident se nám vrátil do úřadu. Ale byl to ošklivý podzim. Tolik energie vynaložené ve prospěch Zemanovců. Za 2 měsíce stihl Zlínsko, Pardubicko, Hradecko, Jižní Morava, Severní Morava (tam na něj čekala Tatra Prezident s nádrží plnou slivovice), Český Krumlov, Střední Čechy, Severní Čechy, do toho Brusel, Izrael a v předvolebním týdnu Ukrajina.

Návštěva Ukrajiny 20.-22. října 2013
Porada s prezidentem Janukovičem
Už odtamtud se rušil a omezoval další program, životosprávou zdevastovaná fyzická schránka asi ztrácela funkčnost. A pak bác, všechno to přišlo vniveč, zemanovci se propadli do nicotnosti. Během dalších 48 hodin dostaly události rychlý spád. Bleskový pokus o nápravu cestou třetího mocenského puče letošního roku (vezmeme-li prezidentské volby a pád vlády jako první a druhý) nevyšel. Díky dnešnímu kandidátovi na ministra Chovancovi se všechno již následující den provalilo a prezidentovi muži v ČSSD alespoň dočasně skončili na lavici hanby. Další den dopoledne 28. října prezident ruší účast při kladení věnců k pomníku TGM a slavnostní přísaze vojáků. Večer přichází zjevně ve špatném fyzickém stavu do Vladislavského sálu a během projevu z něj teče pot a často pije připravenou vodu. Po předání metálů mnoha z nejvěrnějších jako Františkovi Čubovi (na kandidátce SPOZ měl jako povolání uvedeno "předseda legendárního JZD"), zpěvákovi Hůlkovi či herečce Bohdalové, snad jen Klaus chyběl, se k těm několika stovkám lidí z Vladislavského sálu připojují další státně důležité figury a následuje recepce ve Španělském sále.

Tam, ještě ve zdánlivě dobrém rozmaru, rozkrojil dort

Prezidentovu ruku vede při krájení dortu jeho manželka Ivana
a  účastníkům popřál "to, co je v životě nejdůležitější, a to je štěstí a úspěch spojený s dobrým úmyslem." Sobě už prý jen zdraví, což je jeden z absurdních bonmotů, protože jestli je to všechno, co si přeje, co potom dělá na Hradě?

A někdy v noci se zhroutil a ošklivě si poškodil koleno. Normálně se člověku stane doma takovýto úraz těžko. Ministr zdravotnictví, který mu před časem povolil slušnou dávku chlastu denně, je dotčen, pokud se někdo domnívá, že v tom snad byl alkohol, takže zřejmě šlo o kolaps neznámého původu.

Ale docela se to hodilo. Po důkladném vyšetření ministr konstatoval, že šéf má žíly jako mladík, a naordinoval mu měsíc klidu a další měsíc bez cestování.V závětří lánského zámku tak Zeman přečkal ostudný politický krach a teď se vrátil na Hrad. Vlastně dva, vezmeme-li v úvahu jeho angažované jednání s Janukovičem o připojení Ukrajiny k Evropské unii.

A jestli se poučil? Těžko říct. Zdánlivě ano, ale opět začíná vystrkovat drápky v souvislosti s personálním obsazením vlády a své hrozby obvykle plnil. Do měsíce může být jasno, jestli se starý pes naučil novým kouskům.

Žádné komentáře:

Okomentovat